Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

PantoPac

maagzuur - protonpompremmers Effectiviteit: 5

PantoPac (amoxicilline/claritromicine/pantoprazol)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Maagklachten

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Helicobacter pylori is een bacterie die zich kan nestelen in de wand van de maag. Veel mensen blijven hierdoor ongedeerd, maar bij ongeveer eenderde kunnen maagklachten ontstaan, tot maagzweren en zelfs ernstige maagbloedingen aan toe als het onbehandeld blijft. H. Pylori verzwakt dan de beschermlaag van de maagwand waardoor de zure omgeving van de maag schade aanricht in de maag.

Werking van dit medicijn

PantoPAC bevat drie verschillende middelen: 2 antibiotica (amoxicilline, claritromycine) en 1 maagzuurremmer (pantoprazol). Twee antibiotica zijn nodig omdat H. Pylori erg hardnekkig is en ook resistent kan zijn voor een enkele antibioticum. De maagzuurremmer is nodig om de werkzaamheid van de antibiotica te verhogen en de omgeving minder aangenaam te maken voor de bacterie. H.Pylori houdt immers van een zure milieu om zich te vermenigvuldigen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Het is van belang om de kuur af te maken. Doet u dit niet, dan kan de bacterie niet helemaal verdwenen zijn en resistenter dan ooit terugkeren! Voor een optimale werking moeten de doseringen goed verdeelt worden over de dag. Bijvoorbeeld 1 dosis (3 tabletten) bij het ontbijt, en 1 dosis (3 tabletten) bij het avondeten. Verder mogen de tabletten niet worden gekauwd of gebroken omdat ze dan niet goed meer werken.

Vaak optredende bijwerkingen

Omdat dit medicijn 3 middelen bevat kan het best wat bijwerkingen geven waarbij het onduidelijk kan zijn welk middel dat veroorzaakt heeft. De meest voorkomende bijwerkingen zijn: maagdarmklachten, allergische reacties, een opgezwollen tong, schimmelinfecties, hartkloppingen en smaakstoornissen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Alledrie de middelen in PantoPAC kunnen maagklachten geven zoals pijn in de buik, diarree of verstopping. Het helpt om de tabletten met eten in te nemen. Allergische reacties merkt u aan jeuk en huiduitslag. Dit zou kunnen komen door de amoxicilline. De huisarts moet dit weten want misschien bent u ook allergisch voor andere, gelijksoortige antibiotica. Krijgt u last van hartkloppingen dient u ook naar de arts te gaan. Beide antibiotica in dit medicijn kunnen smaakstoornissen geven, maar dit gaat weg na afloop van de kuur. Schimmelinfecties in de mond en vagina kunnen komen door een verstoring van de natuurlijke flora van de slijmvliezen door de antibiotica, maar dit is meestal pas bij langdurig gebruik

07-06-2015