Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Maagzuurremmer Ranitidine

maagzuur - h2 receptorantagonist Effectiviteit: 4

Ranitidine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Maagzuur (brandend)

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Overtollig maagzuur kan veel klachten geven. Als de maag bovenin niet goed sluit kan maagzuur terugvloeien in de slokdarm als u gaat liggen. Dit geeft een pijnlijke irritatie van de slokdarm boven de maag, meestal achter het borstbeen. Dat wordt ook wel reflux (oesofagitis) genoemd. Een ander probleem kan ontstaan met een infectie met de bacterie Helicobacter Pylori. Deze verzwakt de maagwand zodanig dat het niet meer goed tegen het zure milieu van de maag kan, wat uiteindelijk kan leiden tot maagzweren en ernstige maagbloedingen.

Werking van dit medicijn

De aanmaak van maagzuur wordt vanuit het lichaam gestuurd door verschillende zenuwbanen met elk hun eigen boodschapperstoffen. Een van deze boodschapperstoffen is histamine. Ranitidine blokkeert de reactie van de maag op histamine waardoor minder zuur wordt geproduceerd.

Tips m.b.t. inname of toediening

Ranitidine werkt ongeveer 14 uur en wordt 2x daags ingenomen of alleen s’avonds als u dan vooral last heeft. Voor zuurbranden wordt het middel in eerste instantie maar 2 weken gebruikt, als de klachten dan nog niet verbeteren wordt geadviseerd om weer langs de huisarts te gaan.

Vaak optredende bijwerkingen

Buikpijn, obstipatie, misselijkheid en minder vaak komen ook duizeligheid en vermoeidheid voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Al deze bijwerkingen worden minder na verloop van tijd als u gewend raakt aan het middel. Heeft u er na een aantal weken nog last van, dan kunt u de arts raadplegen. De meeste mensen hebben echter weinig tot geen bijwerkingen van ranitidine.

Overige informatie van de expert

Bij brandend maagzuur is er veelal sprake van overtollig maagzuur die terugvloeit in de slokdarm. Veel en vet eten stimuleert de aanmaak van maagzuur en roken doet dit ook. Alcohol verslapt de sluitspier van de maag deze eerder maagzuur doorlaat naar de slokdarm. In de apotheek wordt dan ook in eerste instantie geadviseerd om alcohol en vet eten te beperken, kleinere porties te eten, te stoppen met roken, en een extra kussens onder het matras te leggen zodat u wat meer rechtop ligt in bed.

07-06-2015