Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Metformine

diabetes (suikerziekte) - orale middelen Effectiviteit: 4

Metformine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Diabetes type 2

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Suikers zoals glucose zijn essentiele voedingsstoffen die we direct uit ons dieet halen of die in het lichaam wordt gemaakt door de afbraak van koolhydraten. Het wordt door alle cellen van het lichaam gebruikt als energievoorziening. Echter, als glucose in hoge mate aanwezig is, wordt het al snel schadelijk voor de meeste organen. Het lichaam houdt normaliter het suikerspiegel binnen perken door zodra we iets eten insuline te gaan produceren. Insuline is een hormoon die het lichaam (vooral de spieren en lever) aanzet om glucose op te slaan voor later gebruik. Diabetes kent 2 varianten. Diabetes type 2 ontstaat als er langdurig veel suiker in het lichaam aanwezig is, daarom begint het vaak op een oudere leeftijd. Het lichaam is dan gewend geraakt aan de grote hoeveelheden insuline en reageert daar steeds minder op (insuline resistentie) waardoor de suikerspiegel niet meer voldoende omlaag gebracht kan worden. Dit verschilt van het diabetes type 1, een aangeboren ziekte, waar de hoge suikerspiegel wordt veroorzaakt door een verminderde aanmaak van insuline.

Werking van dit medicijn

Metfomine verlaagd de bloedsuiker in het bloed door de spieren en lever meer suiker op te laten nemen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Om eventuele maagdarmklachten te voorkomen dient metformine tijdens een maaltijd ingenomen te worden. Bovendien is de bloedsuiker na de maaltijd het hoogst.

Vaak optredende bijwerkingen

Maagdarmklachten, verminderde eetlust, vieze smaak in de mond.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Maagdarmklachten als misselijkheid, diarree, en een vol gevoel in de maag komen het meeste voor. Meestal gaan deze bijwerkingen na enkele dagen over, en het helpt om de tabletten tijdens de maaltijd in te nemen. In sommige gevallen kan ook langzamer hoger gedoseerd worden om minder last te krijgen van bijwerkingen. Een verminderde eetlust wordt vaak als positief ervaren en is vaak gewenst. Smaakstoornissen zoals proeven van een metaalsmaak in de mond gaan soms niet over tot het middel wordt gestopt. Bespreek het met uw arts als u hier veel last van heeft.

Overige informatie van de expert

Metformine kan op zichzelf geen hypo (te laag bloedsuiker) veroorzaken, alleen de combinatie met andere medicijnen voor diabetes. Bij vasten, zoals tijdens de Ramadan, wordt aangeraden om contact op te nemen met de huisarts omdat het behoefde aan glucoseverlagende middelen kan veranderen.

15-08-2015