Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Methadon

verslavingsziekten Effectiviteit: 4

Methadon

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Drugsverslaving

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Drugsverslaving is een ingewikkelde psychologische aandoening die mede in stand wordt gehouden door de dip die volgt op het beoogde effect van de drugs. De verslaafde persoon gebruikt na een tijdje alleen nog maar om deze dip te bestrijden door meer te gebruiken. Daarnaast wordt dit erger gemaakt door de lichamelijke ontwenningsverschijnselen die zich voordoen bij misbruik van opiaten. Het wordt echter ook bij chronische pijn gebruikt wat een symptoom kan zijn van verscheidene aandoeningen.

Werking van dit medicijn

Methadon is een sterke pijnstiller die dikwijls wordt voorgeschreven bij verslaafden aan andere opiaten, zoals heroine. Het werkt op dezelfde manier, maar werkt erg lang en traag. Het dient om de ontwenningsverschijnselen weg te houden terwijl het gedrag van meerdere malen daags drugsgebruik doorbroken wordt. Het wordt ook bij chronische pijn gebruikt om de pijnbeleving draagbaar te maken en de pijnprikkel, via meerdere mechanismen in de hersenen, te remmen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Bij pijnbestrijding wordt aanbevolen om niet te wachten tot de pijn toeneemt, en bij ontwenning van opiaten niet te wachten op de ontwenningsverschijnselen. Neem het daarom op een vast tijdstip in dan is er minder kans dat u het vergeet.

Vaak optredende bijwerkingen

Verstopping, sufheid, misselijkheid en braken.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Tegen verstopping wordt vaak tegelijkertijd een laxeermiddel voorgeschreven. Heeft u deze niet, drink dan genoeg water en eet veel vezelrijke voeding. Andere bijwerkingen zullen minder worden naarmate het lichaam aan het medicijn went.

Overige informatie van de expert

Dit middel wordt weliswaar tegen ontwenningsverschijnselen gegeven, maar kan deze zelf ook geven als het te snel wordt afgebouwd. Als u gaat stoppen met gebruik van methadon, doe dit geleidelijk aan de hand van een afbouwschema van de arts.

16-05-2015