Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Mirtazapine

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 4

Mirtazapine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Bij depressie zijn vaak slaapstoornissen aanwezig, bijvoorbeeld niet in slaap kunnen vallen of niet kunnen doorslapen in verband met angstige gevoelens. De ontstane slaapgebrek beinvloed op zijn beurt weer negatief de gemoedstoestand en houdt mede de depressie in stand.

Werking van dit medicijn

Mirtazapine verhoogd serotonine en noradrenaline in de hersenen, stofjes die bij depressie vaak zijn verlaagd. Daarnaast werkt het slaapverwekkend zodat het met name bij depressie met slaapstoornissen gebruikt wordt.

Tips m.b.t. inname of toediening

Bij 1 maal daags gebruik kan dit middel s’avonds voor het slapengaan ingenomen worden om slaperigheid overdag te voorkomen. Bij de drank met een pompje als hulpmiddel moeten de eerste drie pompjes weggegooid worden omdat daar niet de juiste hoeveelheid in zit.

Vaak optredende bijwerkingen

Slaperigheid/sufheid, verhoogde eetlust en gewichtstoename, en een droge mond komen vaak voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid overdag of moeite met opstaan na een dosering s’avonds ingenomen te hebben wordt minder naarmate het lichaam aan het geneesmiddel went. Neem in elk geval niet deel aan het verkeer in het begin als u moeite hebt met concentratie en/of coördinatie. De eetlust wordt echter niet minder dus let extra goed op uw dieet. Tegen een droge mond kunt u kauwgom kauwen om de speekselaanmaak te stimuleren.

Overige informatie van de expert

Mirtazapine wordt ook welleens voor slaapstoornissen ongerelateerd aan depressie voorgeschreven. De werking op het gemoedstoestand laat zoals andere antidepressiva enkele weken op zich wachten, terwijl de bijwerkingen waarbij ook slaperigheid meteen voelbaar zijn. Daarnaast kan het gebruik niet zomaar worden gestaakt maar moet worden afgebouwd.

14-04-2015