Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Nortrilen

depressie - antidepressiva tca Effectiviteit: 4

Nortriptyline (Notrilen)

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine en noradrenaline in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Nortriptyline verhoogd zowel de hoeveelheid noradrenaline als serotonine in de hersenen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Bij meerdere tabletten per dag kunnen deze over de dag verdeeld worden om bijwerkingen te minimaliseren. Afhankelijk van bijwerkingen zoals slaperigheid kan het ook s’avonds ingenomen worden of bij slapeloosheid in de ochtend. Bespreek dit wel eerst met de arts.

Vaak optredende bijwerkingen

Droge mond, verstopping, duizeligheid bij het opstaan, hoofdpijn en veranderingen in smaakperceptie. Zelden kunnen ook hartritme stoornissen voorkomen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Veel bijwerkingen zoals duizeligheid, droge mond, slaperigheid of slapeloosheid worden na de eerste week minder nadat de lichaam aan het nieuwe medicijn is gewend. Bij een droge mond helpt kauwgom om de speekselaanmaak te stimuleren en bij verstopping (obstipatie) is het van belang om veel te drinken en vezelrijke voeding te eten. Bij ernstige bijwerkingen aan het hart zoals een extreem snelle hartritme, of als bestaande hartklachten (hartfalen en angina pectoris) verergeren neemt u contact op met de arts.

Overige informatie van de expert

Door effecten op noradrenaline en dopamine wordt kan Notrilen behulpzaam zijn bij stoppen met roken. Als het is gelukt om te stoppen wordt nog een paar weken doorbehandeld voordat het middel wordt afgebouwd. In elk geval dient het middel ongeacht de indicatie niet plotseling te worden gestopt vanwege mogelijke ontwenningsverschijnselen.

06-06-2015