Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Nozinan

psychose / schizofrenie - antipsychotica Effectiviteit: 5

Levomepromazine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Schizofrenie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Levomepromazine is een klassiek antipsychoticum die nog maar soms voor schizofrenie en psyhoses wordt voorgeschreven. Het wordt ook wel tegen ernstige slapeloosheid, manie, misselijkheid, braken en hevige pijn gebruikt.

Werking van dit medicijn

Het remt de effecten van verschillende stoffen die van nature in de hersenen voorkomen o.a. serotonine en dopamine. Daardoor is het werkzaam bij verschillende indicaties maar heeft het ook uiteenlopende bijwerkingen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Stop niet zomaar met het innemen van dit medicijn. Bij te vroeg stoppen of te snel afbouwen is er een grote kans dat er ontwenningsverschijnselen ontstaan. Het is minder werkzaam bij gelijktijdige inname van antacida zoals Rennies.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, duizeligheid, droge mond en ogen, bewegingstoornissen, gewichtstoename.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid en slaperigheid wordt in het algemeen wat minder naarmate u gewend raakt aan het middel. Als u hier last van hebt kunt u het s'avonds voor het slapengaan innemen, maar pas op met autorijden. Duizeligheid komt vooral voor bij te snel opstaan. Iets langzamer opstaan vanuit een zittende positie kan helpen. Voor droge mond helpt kauwgom om speekselproductie te stimuleren, en bij droge ogen kunt u oogdruppels (kunsttranen) gebruiken. Als bewegingstoornissen zoals spiertrekkingen langer dan een paar dagen blijven bestaan bespreek dit dan met de arts.

25-03-2015