Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Oxazepam

angststoornissen Effectiviteit: 4

Oxazepam

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Angst & paniekstoornis

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Angst is een natuurlijke menselijke reactie op naderend gevaar. Echter, wanneer dit gevoel aanhoudend, irrationeel, or ondraaglijk wordt kan het veel aspecten van het dagelijks leven negatief beinvloeden. Dan wordt er gesproken van een angststoornis. Slaapritme, eetgewoontes, emotionele stabiliteit en de contact met anderen kunnen ernstig verstoord worden door angst. Dit kan zodanig escaleren dat belangrijke zaken verwaarloosd en/of vermeden worden wat in sommige gevallen kan leiden tot (sociale) isolatie.

Werking van dit medicijn

Oxazepam wordt als hulpmiddel gegeven om angst en symptomen daarvan te onderdrukken. Het versterkt de werking van een lichaamseigen stofje, de neurotransmitter GABA, dat in de hersenen zorgt voor ontspanning.

Tips m.b.t. inname of toediening

Als u dit middel af en toe inneemt hou dan rekening met minstens een half uur voordat het effectief gaat werken. Probeer dan ook het gebruik zo veel mogelijk te beperken omdat het afhankelijkheid kan geven. Om dit te voorkomen wordt vaak geadviseerd om het niet elke dag in te nemen voor een langere tijd, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Afbouwen moet geleidelijk gebeuren, volgens een schema van de arts, zodat u geen ontwenningsverschijnselen krijgt.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid, verminderd reactie- en coördinatievermogen, geheugenstoornissen. Bij dagelijks gebruik komt ook gewenning en gewichtstoename voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid en verminderde motoriek en concentratievermogen is inherent aan de werking van het middel. Als u het s'avonds ingenomen heeft kunt u er s’ochtends kunt u er ook nog last van hebben. Of u mag deelnemen aan het verkeer ligt aan de dosering dit kunt u navragen bij de arts of apotheker. Maar wees er in elk geval op bedacht bij deelname aan het verkeer, en ga niet rijden als u bijwerkingen ervaart. Om gewenning te voorkomen wordt vaak geadviseerd om het niet voor een langere tijd elke dag in te nemen, hoewel dat niet altijd mogelijk is. Afbouwen moet geleidelijk gebeuren, volgens een schema van de arts, zodat er geen ontwenningsverschijnselen optreden.

18-05-2015