Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Oxycodon

pijn - morfine-achtigen Effectiviteit: 4

Oxycodon (Oxycontin, Oxynorm)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Niet in de lijst

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

(Chronische) pijn kan veel verschillende oorzaken hebben bijvoorbeeld een hernia, zenuwpijn, kanker, artrose, enzovoort. Oxycodon wordt voorgeschreven bij ernstige pijn. Het is net als morfine een zware pijnstiller uit de opiaten groep. Opiaten werken in de hersenen door een lichaamseigen pijnstiller na te bootsen. Daardoor verdwijnt de pijn niet helemaal maar wordt het wel veel hanteerbaarder.

Werking van dit medicijn

Oxycodon vermindert fysiek de pijn en maakt de pijnbeleving minder heftig, hanteerbaar en makkelijker mee te leven.

Tips m.b.t. inname of toediening

Oxycontin is een tablet die langzaam de werkzame stof, oxycodon, afgeeft. De tabletten mogen daarom niet gebroken of gekauwd worden. Oxynorm, die ook oxycodon bevat maar voornamelijk bij doorbraakpijn wordt gebruikt omdat het een snelwerkende tablet is, heeft een breukstreep en mag wel gebroken worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Verstopping, sufheid, misselijkheid en braken, slaapproblemen, benauwdheid en oppervlakkige ademhaling.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Verstopping, die als bijwerking vaak voorkomt met dit middel kan erg vervelend zijn, dus zorg dat u dagelijks ook een laxeermiddel gebruikt. Sufheid, misselijkheid, braken en slaapproblemen komen in het begin meer voor maar gaan na verloop van tijd over. U mag de eerste 2 weken hierdoor niet autorijden. Een oppervlakkige ademhaling is met name een bijwerking bij hoge doseringen. Heeft u hier last van, bespreek dit dan met de arts, wellicht dat de dosering verlaagd moet worden.

Overige informatie van de expert

Er kan met dit middel, zoals met alle opiaten, lichamelijke gewenning optreden. Het is niet levensgevaarlijk, maar kan zeer vervelend zijn als er te abrupt wordt gestopt met het middel. Volg daarom altijd de advies op van de huisarts met betrekking tot afbouwen van de dosering zodat u minder last heeft van ontwenningsverschijnselen.

12-05-2015