Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Quetiapine

psychose / schizofrenie - antipsychotica Effectiviteit: 5

Quetiapine (Seroquel)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Schizofrenie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Schizofrenie is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormaal sociaal en emotioneel gedrag en verstoorde denkprocessen. De aandoening uit zich met een verminderd vermogen om werkelijkheid van fantasie te onderscheiden met name in kortdurende episodes van gehoorshallucinaties, achterdochtige wanen, en niet samenhangende denkprocessen, oftewel psychoses.

Werking van dit medicijn

Quetiapine is een atypisch antipsychoticum. Het remt de effecten van de stofjes serotonine en dopamine in de hersenen waardoor onrust en andere symptomen van een psychose afnemen. De vatbaarheid voor nieuwe psychoses neemt af zolang het gebruikt wordt.

Tips m.b.t. inname of toediening

Daarnaast kan grapefruit(sap) de uitscheiding van het middel beinvloeden waardoor u meer last van bijwerkingen kunt krijgen. Bij bijwerkingen overdag kan het helpen om de tablet s'avonds in te nemen. Bij de langwerkende (XL) tabletten zal dit niet zo'n verschil uitmaken. Overigens dient Seroquel XL niet met eten te worden ingenomen maar 1 uur voor of 2 uur na het eten. Bij te vroeg stoppen of te snel afbouwen is er een grote kans dat de psychose terugkeert en dat er ontwenningsverschijnselen zijn. Stop daarom niet met het innemen van dit medicijn zonder het met de arts te bespreken.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, beweginstoornissen, gewichtstoename en droge mond.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid of vermoeidheid gaat meestal na een paar weken over als u aan het middel gewend raakt. Als u hier overdag last van hebt en u gebruikt 1 tablet per dag helpt het om de deze s'avonds in te nemen. Bij gebruik van dagelijks meerdere tabletten is het aan te raden om de dosering te spreiden. Meestal gaan bewegingstoornissen snel over. Als u er na een paar dagen nog last van hebt bespreek dit met uw arts, misschien kan de dosering omlaag of wordt een ander middel gekozen. Gewichtstoename en een verhoogd eetlust blijft zolang het middel wordt ingenomen, daarom is het van belang om extra op uw dieet te letten. Is deze bijwerking heel storend, dan kan de arts wellicht een ander middel voorschrijven. Een droge mond is slecht voor het gebit, zorg daarom goed voor uw tanden door vaker te poetsen. Kauwgom is hier ook goed voor omdat het de speekselaanmaak bevordert.

Andere indicaties

Quetiapine wordt ook als aanvullende medicatie bij andere psychische aandoeningen gebruikt, met name bij manie, ernstige depressie en bipolaire stoornis.

01-04-2015