Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Sotalol

bloeddruk - betablokkers Effectiviteit: 4

Sotalol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hartritmestoornissen

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

In het hart is een prikkelcentrum aanwezig waar het ritme van het hart wordt bepaald. De prikkels worden vervolgens doorgegeven via zenuwen naar de rest van het hart. Het ritme wordt aangepast naar zuurstof behoefde van het lichaam en kan ook beïnvloed worden door de hersenen. Een hartritmestoornis kan ontstaan als het prikkelcentrum te snel of te langzaam werkt, als het hartweefsel of zenuwen zijn aangedaan (door bijv. hartinfarct) of door aangeboren afwijkingen in het hart. Psychische factoren zoals stress en hevige emoties kunnen symptomen verergeren.

Werking van dit medicijn

Sotalol remt zowel de stimulatie van het hart vanuit de hersenen als de prikkelgeleiding in het hart zelf en zorgt tevens voor een langzamere samentrekking van de hartspier. Op deze manier wordt een regelmatige hartritme bewaard en de hartslag wordt verlaagd.

Tips m.b.t. inname of toediening

Samen met voedsel wordt sotalol minder goed vanuit de darm opgenomen. Daarom moet het op een lege maag ingenomen worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Vermoeidheid, koude handen en voeten, duizeligheid, slaapstoornissen en zelden ook benauwdheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Vermoeidheid en duizeligheid komt door de bloeddrukdaling die het middel kan teweegbrengen. Duizeligheid treed vooral op bij te snel opstaan vanuit een liggende positie dus houd hier rekening mee. Koude handen of voeten komt ook vaak voor en heeft te maken met een verminderde doorbloeding in deze gebieden. Hier is niks aan te doen behalve warm aankleden. Bij sotalol komt soms benauwdheid voor als u tevens aan hartfalen, astma of COPD lijdt, neem altijd contact op met de huisarts als u hier last van krijgt.

Overige informatie van de expert

U kunt niet zomaar stoppen met de behandeling met sotalol, het moet worden afgebouwd worden. Gebeurt dit te snel dan kunt u meer last krijgen van de hartritmestoornis.

31-05-2015