Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Diazepam

angststoornissen Effectiviteit: 4

Diazepam bij spierkramp

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Spierpijn

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Spierkrampen komen vooral in de nek en rug veel voor omdat deze spieren veel gebruikt worden. Als je in een verkeerde houding, bijvoorbeeld achter de computer zit kan dat na een tijdje leiden tot overspannen spieren die gaan verkrampen en zeer gaan doen.

Werking van dit medicijn

Diazepam ontspant de spieren waardoor de pijn afneemt en de spier tijd geeft om te herstellen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Drink geen alcohol tijdens het gebruik omdat het de versuffende werking van diazepam versterkt. Dit medicijn wordt meestal bij deze aandoening alleen enkele dagen achter elkaar gebruikt tot de spier geneest. Te lang achter elkaar gebruiken kan leiden tot gewenning. . Tijdens de herstelperiode is het aan te raden om de spier goed te laten rusten.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid, verminderd reactie- en coördinatievermogen, geheugenstoornissen. Bij dagelijks gebruik komt ook gewenning en gewichtstoename voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

U moet erop bedacht zijn dat diazepam erg lang werkzaam blijft. zelfs op de dag na inname van het medicijn kunnen nog bijwerkingen, zoals sufheid en verminderde reactie- en coördinatievermogen, aanwezig zijn. Dat is normaal. Maar hierdoor mag u tot drie dagen na gebruik niet autorijden. Gebruik niet meer dan is voorgeschreven om gewenning te voorkomen. Als u het elke dag gebruikt en ermee wilt stoppen bespreek dit dan met de arts omdat dit meestal langzaam volgens een afbouwschema dient te gebeuren om ontwenningsverschijnselen te vermijden.

27-05-2015