Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Strattera

adhd - psychostimulantia Effectiviteit: 4

Strattera bij ADHD

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

ADHD

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) is een gedragsstoornis die zich kenmerkt door hyperactiviteit, concentratieproblemen en impulsiviteit. Het wordt vaak op jonge leeftijd ontdekt omdat bij kinderen hyperactiviteit meer op de voorgrond staat dan bij ouderen met ADHD. De ontwikkeling en schoolprestaties van het kind kunnen erdoor belemmerd worden en het vormt vaak een grote belasting op het gezin.

Werking van dit medicijn

Strattera (atomoxetine) verhoogd de hoeveelheid van noradrenaline in de hersenen wat bij mensen met ADHD tot gevolg heeft dat ze de aandacht langer kunnen vasthouden en minder impulsief worden. Het werkt op een andere manier dan Ritalin, dus de bijwerkingen zijn ook verschillend.

Tips m.b.t. inname of toediening

Strattera neem je elke dag in om een voldoende hoge spiegel in het bloed op te bouwen. De werking merk je dan ook pas na enkele dagen tot een week maar het volledige effect van het middel kan soms 6-8 weken op zich laten wachten.

Vaak optredende bijwerkingen

Hoofdpijn en slaperigheid zijn de meest voorkomende bijwerkingen, maar gaan meestal na een aantal dagen weg als je lichaam eraan went.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Meestal raad de arts aan om de dagdosering in de ochtend in te nemen. Erbij eten helpt als je er duizelig van wordt. Als je nog last hebt van bijwerkingen kan je de helft van de dosering s'ochtends innemen en de andere helft s'avonds. Overleg daarover met de arts.

15-12-2014