Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Glimepiride

diabetes (suikerziekte) - orale middelen Effectiviteit: 4

Glimepiride

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Diabetes type 2

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Suikers zoals glucose zijn essentiele voedingsstoffen die we direct uit ons dieet halen of die in het lichaam wordt gemaakt door de afbraak van koolhydraten. Het wordt door alle cellen van het lichaam gebruikt als energievoorziening. Echter, als glucose in hoge mate aanwezig is, wordt het al snel schadelijk voor de meeste organen. Het lichaam houdt normaliter het suikerspiegel binnen perken door zodra we iets eten insuline te gaan produceren. Insuline is een hormoon die het lichaam (vooral de spieren en lever) aanzet om glucose op te slaan voor later gebruik. Diabetes kent 2 varianten. Diabetes type 2 ontstaat als er langdurig veel suiker in het lichaam aanwezig is, daarom begint het vaak op een oudere leeftijd. Het lichaam is dan gewend geraakt aan de grote hoeveelheden insuline en reageert daar steeds minder op (insuline resistentie) waardoor de suikerspiegel niet meer voldoende omlaag gebracht kan worden. Dit verschilt van het diabetes type 1, een aangeboren ziekte, waar de hoge suikerspiegel wordt veroorzaakt door een verminderde aanmaak van insuline.

Werking van dit medicijn

Glimepiride werkt bij diabetes 2 door de alvleesklier meer insuline te laten aanmaken. Dit zet het lichaam aan om meer glucose uit het bloed te halen. Daarnaast zijn er aanwijzigen dat glimepiride de insuline resistentie van de weefsels vermindert.

Tips m.b.t. inname of toediening

De tabletten dienen tijdens of voor het eten ingenomen te worden. Hierdoor heeft u minder kans om een te laag bloedglucose (hypo) te krijgen door de glimepiride. Bovendien kan glimepiride dan ook de piek in bloedglucose opvangen die vlak na de maaltijd komt.

Vaak optredende bijwerkingen

Gewichtstoename, te laag bloedglucose (hypo), wazig zien en maagdarmklachten.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Vaak wordt enige gewichtstoename gezien met glimepiride, let daarom extra goed op uw dieet. Dit middel kan een laag bloedsuiker spiegel geven oftewel een “hypo”. Een hypo merkt u aan een hongergevoel, verwardheid, vermoeidheid, duizeligheid, zweten, trillen en hartkloppingen. Het is een potentieel gevaarlijke bijwerking. Drink of eet snel iets met suiker (geen lightproducten) als u deze klachten krijgt. Het is ook handig om altijd suikerklontjes of dextrose kauwtabletten bij u te hebben, en regelmatig de bloedsuiker te (laten)meten. Uw ogen moeten zich aanpassen aan de nieuwe bloedsuikerspiegel, dus u kunt in het begin last krijgen van wazig gezichtsvermogen. Wacht een aantal maanden af voor het aanmeten van een nieuwe leesbril. Maagdarmklachten als diaree en misselijkheid zijn vaak van tijdelijke aard en gaan meestal weg na enkele dagen als u gewend bent geraakt aan het middel.

25-08-2015