Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Tambocor

hart / doorbloeding - hartmiddelen Effectiviteit: 4

Flecaïnide (Tambocor)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hartritmestoornissen

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

In het hart is een prikkelcentrum aanwezig waar het ritme van het hart wordt bepaald. De prikkels worden verolgens doorgegeven via zenuwen naar de rest van het hart. Het ritme wordt aangepast naar zuurstof behoefde van het lichaam en kan ook beinvloed worden door de hersenen. Een hartritmestoornis kan ontstaan als de prikkelcentrum te snel of te langzaam werkt, als het hartweefsel of zenuwen zijn aangedaan (door bijv. hartinfarct) of door aangeboren afwijkingen in het hart. Psychische factoren zoals stress en hevige emoties kunnen symptomen verergeren.

Werking van dit medicijn

Flecaïnide vertraagt de prikkelgeleiding in het hart en zorgt voor een langzamere samentrekking van de hartspier. Op deze manier wordt een regelmatige hartritme bewaard en/of vertraagd.

Tips m.b.t. inname of toediening

De tabletten mogen gekauwd of gebroken worden. De korrels in de capsules zorgen voor een langzame afgifte van de werkzame stof en mogen dus niet gekauwd worden. Bij moeite met slikken mag de inhoud van de capsule met een water of vla worden gemengd.

Vaak optredende bijwerkingen

Duizeligheid, benauwdheid, zelden verergeing van de hartritmestoornis.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Duizeligheid en wazig zien komt aan het begin van de behandeling voor en gaat meestal vanzelf na een paar dagen over. U kunt benauwd worden als tevens aan astma, COPD of angina pectoris lijd. Neem hiervoor contact op met de arts. Overleg ook met de arts als u merkt dat u meer last krijgt van de hartritmestoornis.

30-05-2015