Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Topiramaat

epilepsie Effectiviteit: 3

Topiramaat (Topamax) bij migraine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Migraine

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Migraine wordt gekenmerkt door vlagen van hevige, eenzijdige hoofdpijn die soms gepaard gaat met overgevoeligheid voor licht en geluid (auras) en misselijkheid. Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Ook al is het niet exact bekend hoe een migraine ontstaat zijn er wel enkele uitlokkende factoren bekend, zoals hormonale veranderingen, stress, en bepaalde voedingsstoffen.

Werking van dit medicijn

Het ontstaan van een migraine wordt in verband gebracht met een overactivatie van hersendelen die de bloedvaten in de hersenen aansturen wat vervolgens tot pijnsensatie leidt. Topiramaat is een anti-epilepsie middel die waarschijnlijk de overactivatie van de hersenen verhindert en de frequentie van de aanvallen doet dalen.

Tips m.b.t. inname of toediening

De dosering wordt vaak verhoogd van 1x daags naar 2x daags. Omdat topiramaat vermoeidheid kan geven wordt er aangeraden om één dosis ‘s avonds in te nemen.

Vaak optredende bijwerkingen

Maagdarmklachten als diaree en misselijkheid. Verminderde eetlust en gewichtsverlies. Slaperigheid, vermoeidheid, duizeligheid. Tintelingen in de armen of benen. Keelpijn en een verstopte neus lijkend op een verkoudheid. Psychische klachten zoals depressieve gevoelens.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Maagdarmklachten worden na verloop van tijd minder en kunnen soms verholpen te worden door het middel met wat eten in te nemen. Gewichtsverlies komt vaak voor, maar gewichtstoename is ook mogelijk, dus let op uw dieet. Als u last heeft van vermoeidheid of slaperigheid, neem het dan in voor het slapengaan. Indien u 2 tabletten/capsules per dag neemt is het goed om ze over de dag te verdelen om bijwerkingen te verminderen.

Overige informatie van de expert

Dit middel werkt bij migraine niet meteen. Het kan enkele weken duren voordat u merkt dat het werkt. Het volledige effect kan vaak pas na enkele maanden beoordeeld worden.

28-06-2015