Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Trazolan

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 4

Trazodon (Trazolan)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Trazolan bevat de werkzame stof trazodon. Het reguleert de hoeveelheid en werkzaamheid van de stof serotonine in de hersenen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Om bijwerkingen te verminderen is het handig om de dosis te verdelen over de dag. Als het maar een keer gebruikt wordt kan het het beste voor het slapengaan ingenomen worden vanwege eventuele sufheid die kan optreden

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid/slaperigheid, verminderd reactievermogen, maagdarmklachten en huiduitslag of jeuk.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Van sufheid en vermoeidheid hebben veel patienten vooral de eerste week last totdat het lichaam gewend geraakt is aan het medicijn. Maagdarmklachten zoals diaree worden ook langzaam minder. Het kan helpen om de tabletten met eten in te nemen. Een verminderd reactievermogen blijft echter langer bestaan waardoor u niet mag autorijden zolang u het middel gebruikt. Daarnaast is het ook van belang om alcohol te vermijden omdat alcohol de versuffende werking van dit middel versterkt. Als u merkt dat u huiduitslag en/of jeuk krijgt bent u mogelijk overgevoelig. Bespreek dit met uw arts.

Overige informatie van de expert

U kunt niet zomaar stoppen met het innemen van dit middel omdat u last kan krijgen van ontwenningsverschijnselen. Dit is is makkelijk te mijden door langzaam af te bouwen, maar bespreek dit altijd met de arts.

28-06-2015