Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Valdoxan

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 3

Agomelatine (Valdoxan)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Bij depressie zijn vaak slaapstoornissen aanwezig, bijvoorbeeld niet in slaap kunnen vallen of niet kunnen doorslapen in verband met angstige gevoelens. De ontstane slaapgebrek beïnvloed op zijn beurt weer negatief de gemoedstoestand en houdt mede de depressie in stand.

Werking van dit medicijn

Agomelatine (Valdoxan) verhoogt de stofjes noradrenaline en dopamine in de hersenen waardoor de depressie afneemt. Daarnaast werkt het tegen slapeloosheid en bevordert de slaap-waakritme op een gelijksoortige manier als het lichaamseigen melatonine.

Tips m.b.t. inname of toediening

Vanwege het gunstige effect op de slaapritme wordt dit middel s’avonds 1-2 uur voor het slapengaan ingenomen.

Vaak optredende bijwerkingen

Maagdarmklachten, hoofdpijn, angst, slaperigheid of juist slapeloosheid, en pijn vooral in de rug gelocaliseerd.Zeer zelden komt ook geelzucht voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Maagdarmklachten, hoofdpijn en angstige gevoelens komen vaker in het beginstadium van het gebruik van (de meeste) antidepressiva. U lichaam heeft even tijd nodig om aan het middel te wennen. Als eventuele slapeloosheid alsmaar verergert met agomelatine kunt u dit het beste met de arts bespreken, misschien is een ander middel dan toch beter. Geelzucht is een zeldzame, maar ernstige bijwerking op de lever. Om het te voorkomen wordt de leverfuntie, vooral in het begin van de behandeling, regelmatig gecontroleerd. Desondanks kan het later alsnog ontstaan. U herkent het aan een geelgekleurde huid en oogwit, donkere urine, lichtgekleurde ontlasting en ernstige pijn in de rechterbovenbuik. Bij tekenen van geelzucht dient u gelijk de arts te waarschuwen.

15-04-2015