Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Zopiclon

slaap- en kalmeringsmiddelen Effectiviteit: 4

Zopiclon

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Slapeloosheid

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Veel mensen hebben welleens last van slapeloosheid. Het kan in verschillende vormen aanwezig zijn: niet kunen inslapen, vaak wakker worden, of te vroeg wakker worden en niet meer kunnen slapen. Als het langer dan een paar dagen aanhoudt of vaak voorkomt kan dit erg frustrerend zijn en dagelijkse activiteiten kunnen gehinderd zijn omdat slapen een groot effect kan heeft op onze gemoedstoestand en concentratievermogen. Chronische slapeloosheid is vaak gerelateerd aan stress, angsten, depressie en andere psychische factoren. Omdat slaapmiddelen bijwerkingen en ontwenningsverschijnselen kunnen geven trachten artsen vaak de oorzaak te bestrijden en de slaapmiddel zo snel mogelijk weer af te breken, maar helaas is dit niet altijd mogelijk.

Werking van dit medicijn

Zolpidem versterkt de werking van GABA in de hersenen, een lichaamseigen stofje die een kalmerend en slaapbevorderend effect heeft.

Tips m.b.t. inname of toediening

Dit middel dient net voor het slapen ingenomen te worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid en verminderde coördinatie, een bittere smaak in de mond, geheugenverlies, en gewenning bij meer dan een paar weken dagelijks gebruik.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid, verminderde coördinatie en geheugenverlies is inherent aan de werking van het middel. Het treed alleen op als het middel dus nog werkzaam is. Neem het middel daarom pas in bed in of net voor u in bed gaat liggen. Let wel, als u s'nachts opstaat om daar de toilet te gaan heeft u meer kans op vallen dus let hier hier op. Als u s'ochtends nog suf bent is het een goed idee om geen auto of machines te besturen. Gewenning ontstaat na een paar weken van dagelijks gebruik. Probeer daarom om het niet consequent elke dag in te nemen, maar neem af en toe een pauze en kijk of je ook zonder goed kan slapen.

27-04-2015