Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Patiëntrapportage van seksuele bijwerkingen op een online platform voor medicatie-ervaringen


Voor >300 geneesmiddelen zijn seksuele bijwerkingen opgenomen in de bijsluiter. Aangezien seksuele ongewenste voorvallen (sAE's; bijwerkingen) gemakkelijker kunnen worden gedeeld op online medicatieplatforms, kunnen door patiënten gerapporteerde ervaringen bijdragen aan de huidige kennis over sAE-ervaringen. Deze studie evalueerde patiëntrapportages van het online platform mijnmedicijn.nl op de frequentie van sAE-rapportage, sekseverschillen met betrekking tot sAE's en om geneesmiddelen met disproportionele sAE-rapportage te beoordelen.

Op het online platform werden termen voor sAE's zoals gebruikt door patiënten verzameld met een peiling. Vervolgens werd in gegeven meningen gezocht naar SAE's met de geïdentificeerde termen. Uit de opgehaalde rapporten werden de sAE-frequenties en klachten en rapportage-oddsratio's (ROR) berekend, gestratificeerd voor geslacht en medicijn (klasse). sAE-rapportage werd als onevenredig frequent beschouwd als de onderste 95%-betrouwbaarheidsintervalgrens van de ROR > 2,0 is.

Een op de 25 ervaringen op mijnmedicijn.nl bevatte seksuele bijwerkingen.
Voor 189 geneesmiddelen werden seksuele bijwerkingen geïdentificeerd in 2408 gegeven meningen (3,9%). Vrouwen plaatsten 1383 meldingen en mannen 1025. Bijna de helft van de rapportages van seksuele bijwerkingen ging over antidepressiva: 586 meldingen van vrouwen (ROR 4.2; 95%CI 3.8–4.7) en 510 meldingen van mannen (ROR 7.5; 95%CI 6.6–8.5). Er werden disproportioneel hoge aantallen meldingen gevonden voor 27 geneesmiddelen, dit betroffen voornamelijk antidepressiva, hormonale anticonceptiva en geneesmiddelen die worden gebruikt bij goedaardige prostaathyperplasie. Opvallend was dat van deze geneesmiddelen met frequente sAE's er 7 als laag sAE-risico geclassificeerd zijn in naslagwerken voor zorgverleners.


Patient reporting of sexual adverse events on an online platform for medication experiences.
Br J Clin Pharmacol. 2022;1‐10. doi:10.1111/bcp.15454
02-07-2022
Artikel openen (pdf)