Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

dossiers
Geef mening

Coronavirus (COVID-19)

Patiënteninformatie over het coronavirus

Een uitbraak van coronavirus begon in december 2019 in de regio Wuhan in China. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

De naam "coronavirus" komt van de kroonachtige uitsteeksels op hun oppervlakken. 'Corona' in het Latijn betekent 'halo' of 'kroon'.
Bij mensen komen coronavirusinfecties het vaakst voor tijdens de wintermaanden en het vroege voorjaar.
Sinds de uitbraak in China heeft het virus zich verspreid naar andere landen, zowel binnen als buiten Azië, waardoor de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nu als een pandemie heeft uitgeroepen.

In Nederland zijn op dit moment meerdere mensen besmet met het coronavirus. Een actueel overzicht van de verspreiding van het virus staat op de website van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): rivm.nl/coronavirus/covid-19/verspreiding.

Is het een seizoensvirus?

Mensen worden regelmatig ziek van verkoudheid als gevolg van een coronavirus en kunnen hetzelfde virus na ongeveer 4 maanden weer krijgen.
Dit komt omdat de antilichamen die je aanmaakt tegen het coronavirus niet lang meegaan.
Ook bieden de antilichamen voor één versie van het coronavirus meestal geen bescherming tegen een andere versie.

Symptomen coronavirus

Symptomen die kunnen optreden na een besmetting met het coronavirus (ontwikkeling van de ziekte COVID-19) kunnen zich ontwikkelen na twee tot veertien dagen na blootstelling en kunnen zijn:

  • Koorts
  • Hoesten
  • Kortademigheid of moeite met ademhalen

Andere symptomen kunnen zijn:

  • Vermoeidheid
  • Spierpijn
  • Loopneus
  • Keelpijn
  • Tijdelijk verlies van smaak of geur

De ernst van COVID-19-symptomen kan variëren van zeer mild tot ernstig. Sommige mensen hebben geen symptomen. Mensen die ouder zijn of bestaande chronische medische aandoeningen hebben, zoals hart- of longziekte of diabetes, lopen mogelijk een hoger risico op een ernstiger verloop van deze ziekte.

Besmettelijkheid

De ziekte is van mens op mens overdraagbaar. Op dit moment wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Hoe zieker iemand is, hoe meer hij het virus verspreidt.

Besmetting voorkomen

Hoe kunt u het beste een verspreiding van virussen voorkomen?

  • Was regelmatig uw handen
    Maak uw handen regelmatig en grondig schoon met een desinfecterend middel op alcoholbasis of was ze met water en zeep.
    Waarom? Je handen wassen met water en zeep of desinfecteren met een middel op alcoholbasis, doodt virussen die op je handen kunnen zitten.
  • Houd wat afstand tot elkaar
    Houd minimaal 1,5 meter afstand tot anderen, maar bij voorkeur 2-3 meter afstand tussen jezelf en iedereen die hoest of niest.
    Waarom? Wanneer iemand hoest of niest, spuiten ze kleine vloeistofdruppeltjes uit hun neus of mond die een virus kunnen bevatten. Als u te dichtbij bent, kunt u de druppeltjes, inclusief het COVID-19-virus, inademen als de persoon die hoest de ziekte heeft.
    Ook mensen die nog niet hoesten of niezen kunnen het virus al wel verspreiden, dus hoe minimaal 1,5 meter afstand om verspreiding van het virus te verminderen.
  • Raak ogen, neus en mond niet aan
    Waarom? Handen raken veel oppervlakken aan en kunnen virussen oppikken. Eenmaal besmet kunnen de handen het virus overdragen naar uw ogen, neus of mond. Van daaruit kan het virus je lichaam binnendringen en je ziek maken.
  • Gebruik een zakdoek
    Zorg ervoor dat u en de mensen om u heen een goede hygiëne volgen. Dit betekent dat u uw mond en neus bedekt met uw gebogen elleboog of een zakdoek wanneer u hoest of niest. Gooi de gebruikte zakdoek daarna onmiddellijk weg.
    Waarom? Druppeltjes verspreiden het virus. Door een goede hygiëne te volgen, beschermt u de mensen om u heen tegen virussen zoals verkoudheid, griep en het COVID-19-virus.
  • Blijf thuis
    Blijf thuis als u zich onwel begint te voelen, zelfs met milde symptomen zoals hoofdpijn en een lichte loopneus, totdat u herstelt.
    Waarom? Door contact met anderen en bezoeken aan medische faciliteiten te vermijden, kunnen deze faciliteiten effectiever werken en kunnen zij u en anderen beschermen tegen mogelijke COVID-19 en andere virussen.
  • Als u koorts, hoest en ademhalingsmoeilijkheden heeft, zoek dan snel medische hulp
    Blijf thuis als je je onwel voelt. Als u koorts, hoest en ademhalingsproblemen heeft, zoek dan medische hulp en bel van tevoren. Volg de aanwijzingen van uw zorgverlener.
    Waarom? Nationale en lokale autoriteiten hebben de meest actuele informatie over de situatie in uw regio. Als u van tevoren belt, kan uw zorgverlener u snel naar de juiste gezondheidsinstelling leiden. Dit beschermt u ook en helpt verspreiding van virussen en andere infecties te voorkomen.

Coronavirus (COVID-19) in de wereld

Klik om de interactieve kaart te bekijken

Is het beter om in warmere klimaten of koudere klimaten te leven?

Uit het bewijs tot nu toe kan het COVID-19-virus worden overgedragen in ALLE GEBIEDEN, inclusief gebieden met warm en vochtig weer.
Er is geen reden om aan te nemen dat koud weer het nieuwe coronavirus of andere ziekten kan doden. De normale lichaamstemperatuur blijft rond de 36,5 ° C tot 37 ° C, ongeacht de buitentemperatuur of het weer.
Ongeacht het klimaat, neem beschermende maatregelen als u in een gebied woont of reist naar COVID-19 gebieden.
De beste manier om uzelf te beschermen tegen COVID-19 is door regelmatig uw handen te reinigen. Door dit te doen, elimineert u virussen die op uw handen kunnen zitten en vermijdt u infecties die kunnen optreden door uw ogen, mond en neus aan te raken.

Voorkomt een heet bad coronavirus?

Als u een warm bad neemt, voorkomt u niet dat u COVID-19 oploopt. Je normale lichaamstemperatuur blijft rond de 36,5 ° C tot 37 ° C, ongeacht de temperatuur van je bad of douche. In feite kan het nemen van een warm bad met extreem heet water schadelijk zijn, omdat het je kan verbranden. De beste manier om uzelf te beschermen tegen COVID-19 is door regelmatig uw handen te reinigen. Door dit te doen, elimineert u virussen die op uw handen kunnen zitten en vermijdt u infecties die kunnen optreden door uw ogen, mond en neus aan te raken.

Beschermen vaccins tegen longontsteking ook tegen het nieuwe coronavirus?

Nee. Vaccins tegen longontsteking, zoals pneumokokkenvaccin en Haemophilus influenza type B (Hib) -vaccin, bieden geen bescherming tegen het nieuwe coronavirus.
Hoewel deze vaccins niet effectief zijn tegen het COVID-19 virus, wordt algemene vaccinatie tegen aandoeningen van de luchtwegen ten zeerste aanbevolen om uw gezondheid te beschermen.

Het COVID-19 virus is zo nieuw en afwijkend dat het zijn eigen vaccin nodig heeft. Onderzoekers proberen een vaccin tegen het COVID-19 virus te ontwikkelen en de WHO ondersteunt hun inspanningen.

Moet ik ibuprofen vermijden als ik ziek ben?

Sommige Franse artsen adviseerden ibuprofen (of andere NSAID's - een groep pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen, aspirine ...) niet te gebruiken voor COVID-19-symptomen op basis van rapporten van verder gezonde mensen met bevestigde COVID-19 die een NSAID gebruikten voor symptoomverlichting en vervolgens een ernstige verloop van de ziekte ontwikkelden, vooral longontsteking. Dit zijn slechts observaties en is niet gebaseerd op wetenschappelijke studies.

Als u symptomen begint te voelen, is het altijd het beste om paracetamol te gebruiken in plaats van ibuprofen, omdat paracetamol veel minder bijwerkingen of interacties geeft dan geneesmiddelen zoals ibuprofen.
Als u echter vermoedt of weet dat u COVID-19 heeft en geen paracetamol kunt gebruiken, of de maximale dosis heeft ingenomen en nog steeds symptoomverlichting nodig heeft, hoeft het gebruik van vrij verkrijgbare ibuprofen niet specifiek te worden vermeden.

Ik heb gehoord dat bepaalde bloeddrukmedicijnen de symptomen van COVID-19 kunnen verergeren. Moet ik nu stoppen met het innemen van mijn medicatie voor het geval ik besmet raak? Moet ik stoppen als ik symptomen van COVID-19 ontwikkel?

U verwijst naar angiotensineconverterende enzym (ACE) -remmers en angiotensinereceptorblokkers, twee soorten medicijnen die voornamelijk worden gebruikt voor de behandeling van hoge bloeddruk (hypertensie) en hartaandoeningen. Artsen schrijven deze medicijnen ook voor aan mensen die eiwitten in hun urine hebben, een veel voorkomend probleem bij mensen met diabetes.

Op dit moment bevelen de American Heart Association (AHA), het American College of Cardiology (ACC) en de Heart Failure Society of America (HFSA) ten zeerste aan dat mensen die deze medicijnen gebruiken dit moeten blijven doen, zelfs als ze geïnfecteerd raken.

Hoe lang kan het coronavirus in de lucht blijven?

Een studie uitgevoerd door het National Institute of Allergy and Infectious Diseases in Hamilton, Montana USA, helpt deze vraag te beantwoorden. De onderzoekers gebruikten een vernevelaar om coronavirussen in de lucht te blazen. Ze ontdekten dat deze besmettelijke virussen maximaal drie uur in de lucht konden blijven. De resultaten van de studie zijn op 17 maart 2020 gepubliceerd in het New England Journal of Medicine.

Hoe lang kan het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt op oppervlakken overleven?

Uit een recent onderzoek is gebleken dat het COVID-19-coronavirus tot vier uur kan overleven op koper, tot 24 uur op karton en twee tot drie dagen op plastic en roestvrij staal. De onderzoekers ontdekten ook dat dit virus tot drie uur als druppeltjes in de lucht kan blijven hangen voordat ze vallen. Maar meestal vallen ze sneller.

Er is veel dat we nog steeds niet weten, zoals hoe verschillende omstandigheden, zoals blootstelling aan zonlicht, hitte of kou, deze overlevingstijden kunnen beïnvloeden.

Volg voor meer informatie de aanbevelingen van de CDC voor het dagelijks reinigen van vaak aangeraakte oppervlakken en objecten. Deze omvatten balies, tafelbladen, deurknoppen, sanitair, toiletten, telefoons, toetsenborden, tablets en nachtkastjes.

Zijn chloroquine en hydroxychloroquine effectief voor de behandeling van COVID-19?

Onlangs is er veel discussie geweest over de vraag of twee gerelateerde geneesmiddelen - chloroquine en hydroxychloroquine - die al tientallen jaren beschikbaar zijn voor de behandeling van andere ziekten, ook effectief kunnen zijn bij de behandeling van COVID-19.

De medicijnen worden voornamelijk gebruikt voor de behandeling van malaria en verschillende ontstekingsziekten, waaronder systemische lupus erythematosus (lupus) en reumatoïde artritis. Geen enkel medicijn is volkomen veilig, maar deze medicijnen zijn redelijk veilig als ze slechts enkele dagen worden gebruikt om COVID-19 te behandelen. Ze zijn ook goedkoop, al verkrijgbaar bij onze plaatselijke drogisterijen en relatief vrij van bijwerkingen.

De vraag is natuurlijk of ze effectief zijn tegen het coronavirus dat COVID-19 veroorzaakt.

Er zijn sterke aanwijzingen dat beide geneesmiddelen het COVID-19-virus in laboratorium-omstandigheden doden. De medicijnen lijken via twee mechanismen te werken. Ten eerste maken ze het moeilijker voor het virus om zich aan de cel te hechten, waardoor het virus de cel niet kan binnendringen en zich niet kan vermenigvuldigen. Ten tweede, als het virus erin slaagt de cel binnen te dringen, doden de medicijnen het voordat het zich kan vermenigvuldigen.

Maar werken de medicijnen bij mensen met COVID-19? Er zijn veel onderzoeken gaande om een ​​antwoord op deze vraag te krijgen, maar vanaf 24 maart 2020 hebben er slechts twee voorlopige resultaten opgeleverd.

Een rapport, gepubliceerd in februari 2020, beweerde dat chloroquine was gebruikt bij meer dan 100 patiënten in China met COVID-19. De wetenschappers verklaarden dat hun resultaten aantoonden dat chloroquine superieur is aan de controlebehandeling bij het remmen van de verergering van longontsteking, het verbeteren van de bevindingen van de longbeeldvorming, het elimineren van het virus uit het lichaam en het verkorten van de duur van de ziekte. Deze beweringen lijken veelbelovend. Het rapport leverde echter nagenoeg geen bewijs op ter ondersteuning van de beweringen.

Een andere studie is bemoedigender. Deze studie werd uitgevoerd door een uitstekende groep wetenschappers in Zuid-Frankrijk, een regio die zwaar werd getroffen door COVID-19. Dit was ook geen gerandomiseerde studie. In plaats daarvan vergeleken de wetenschappers 26 patiënten die hydroxychloroquine kregen met 16 patiënten die dat niet kregen: na zes dagen was het virus bij 70% van degenen die de behandeling kregen uit het lichaam verdwenen, vergeleken met slechts 12,5% van degenen die dat niet kregen. Het medicijn bleek bij de meest zieke patiënten even effectief als bij de minst zieke, maar de studie was te klein om daar zeker van te zijn. De studie was ook te klein om met vertrouwen te zeggen dat mensen die de behandeling kregen, beschermd waren tegen langdurige ziekte of overlijden.

Samenvattend is er een reden voor optimisme dat hydroxychloroquine effectief kan zijn bij de behandeling van mensen met COVID-19. Er zijn veel onderzoeken aan de gang en we zouden binnen een paar maanden meer solide antwoorden moeten hebben.

Bronnen:

KNMP
World Health Organization
Harvard Medical School

Mw drs Wessels, apotheker | laatst bijgewerkt: 27 maart 2020


Terug naar het begin van de pagina