Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Astma / COPD - sympathicomimetica

Snelwerkende luchtwegverwijders bij astma

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Astma / COPD - sympathicomimetica

Behandelingsmogelijkheden

De geneesmiddelen die bij astma worden voorgeschreven horen dikwijls te worden ingeademd met behulp van een inhalator. Het is heel belangrijk om de inhalator goed volgens de instructies te gebruiken, alleen op die manier komt het medicijn diep genoeg in de longen terecht om zijn werking uit te oefenen. De medicijnen worden ingedeeld in twee categorieën. Luchtwegverwijders gebruik je vóór of tijdens dat je benauwd of kortademig bent. Ze zorgen ervoor dat de luchtwegen meer open gaan staan waardoor je makkelijker kan ademhalen. De tweede categorie bestaat uit ontstekingsremmers (corticosteroïden) die je elke dag, op vaste tijdstippen gebruikt. Deze middelen maken de longen minder gevoelig voor de prikkels die de benauwdheid veroorzaken en gaan de zwelling in de luchtwegen tegen. Vaak zal je beide soorten medicijnen moeten gebruiken: eentje voor elke dag en eentje alleen als je benauwd word.

Snelwerkende luchtwegverwijders (Bijv. Ventolin)

Deze middelen gebruik je om direct benauwdheidsklachten te verlichten. Bij het inademen komt het middel in de luchtwegen en ontspant de wanden. Binnen enkele minuten gaat de benauwdheid over en kan je weer normaal ademen. Als je dit middel vaker dan twee keer per week nodig hebt omdat je je benauwd of kortademig voelt moet de huisarts kijken of er niet nog additionele medicatie bij moet. Er zal bij de apotheek ook gevraagd worden om het gebruik van de inhalator voor te doen, omdat het vaak blijkt dat dit niet helemaal goed gaat.

19-11-2014