Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Azathioprine

immuunsysteem - immunosuppressiva Effectiviteit: 4

Azathioprine (Imuran)

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

De ziekte van Crohn is een chronische inflammatoire darmziekte. Het is een autoimmuun ziekte, wat betekent dat de eigen immuncellen zich keren tegen het lichaam. In het geval van Crohn's bevind de onstekingsreactie zich vooral in de maagdarm kanaal maar andere weefsels kunnen ook aangedaan zijn.

Werking van dit medicijn

Azathioprine onderdrukt het afweersysteem om een opvlamming van de ziekte in remissie te brengen. De productie van witte bloedcellen (immuuncellen) wordt verminderd waardoor de ontsteking na enkele maanden afneemt. Dit maakt echter gevoeliger voor infecties, waardoor de hoeveelheden van deze cellen regelmatig moeten worden gecontroleerd met bloedtesten.

Tips m.b.t. inname of toediening

Om misselijkheid te voorkomen de tabletten bij voorkeur met eten innemen.

Vaak optredende bijwerkingen

Vermoeidheid, keelpijn, blaren, blauwe plekken en bloedneuzen. Verhoogde kans op infecties. Misselijkheid/braken.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

U heeft minder last van misselijkheid en braken als de tabletten met eten worden ingenomen. Onverklaarbare vermoeidheid, blaren, blauwe plekken en bloedneuzen kunnen een teken zijn van verminderde bloedplaatjes. Bespreek dit met de arts, waarschijnlijk is de dosering te hoog. Een verminderde aanmaak van witte bloedcellen daarentegen maakt gevoeliger voor infecties zoals schimmelinfecties, verkoudheid en longontsteking. Als u last krijgt van koorts, keelpijn of andere verschijnselen van een infectie waarschuw altijd uw arts.

Overige informatie van de expert

Azathioprine vergroot de gevoeligheid van de huid voor UV-straling. Blijf zoveel mogelijk uit de zon of smeer een zonnebrandcreme met hoge SPF om de kans op huidkanker te beperken.

12-07-2015