Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

W. Wessels

W. WesselsOnbekend
Onbekend

3expert mening(en) geschreven

Cholesterol

Waarom DNA test belangrijk is bij hoog cholesterol

Veel voorkomende ziektebeeld in deze categorie

Cholesterol

Algemene informatie :belang DNA test voor grootste groep patiënten met hart- en vaatziekten

Ter voorkoming van hart- en vaataandoeningen worden verschillende medicijnen voorgeschreven zoals bloedverdunners, antistollingsmiddelen, cholesterolverlagers en maagzuurremmers. Het gelijktijdig gebruik van deze middelen levert vaak bijwerkingen op en beïnvloedt vaak ook het beoogde effect. Omdat deze middelen langdurig gebruikt moeten worden en de effecten niet regelmatig gemeten worden, is het belangrijk dat patiënten de juiste middelen in de juiste concentratie voorgeschreven krijgen. Vooral bij ouderen is dit van belang omdat bekend is dat bijwerkingen hun kwaliteit van leven, dat toch al door voortschrijdende ouderdomsverschijnselen beïnvloed wordt, in negatieve zin versterken. Van deze geneesmiddelen is het bekend dat het genetisch profiel van de patiënt effect heeft op de (bij)werking van de medicijnen. Door de medicatie beter op de patiënt af te stemmen worden bijwerkingen voorkomen en het gewenste effect eerder bereikt. Beoordeling van medicatie op basis van de specifieke genetische variatie kan leiden tot bevorderen van de effectiviteit van de medicatie, het verminderen van bijwerkingen en het terugdringen van arts- en ziekenhuisbezoek als gevolg van deze bijwerkingen.

24-01-2018