Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Colchicine

jicht Effectiviteit: 3

colchicine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Jicht

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Jicht is een pijnlijke aandoening van de gewrichten. Het kan komen door een opstapeling van urinezuur die niet goed wordt afgevoerd door de nieren of verhoogde productie van urinezuur. Wanneer er veel urinezuur in het bloed zit kan deze op koudere plekken in het lichaam, bijvoorbeeld in de tenen, neeslaan. Hierdoor kunnen pijnlijke ophopingen van urinezuurkristallen (jicht nodulen) in de gewrichten ontstaan, die bij veel mensen in de grote teen voorkomen.

Werking van dit medicijn

De pijn die ervaren wordt bij een jichtaanval wordt veroorzaakt door een ontstekingsreactie in de gewrichten waar de urinezuurkristallen zijn neergeslagen. Colchicine remt de ontstekingcellen en werkt pijnstillend. De aanvalsfrequentie neemt door colchicine echter niet af, vandaar dat het niet continu gebruikt dient te worden maar alleen bij een aanval.

Tips m.b.t. inname of toediening

Colchicine werkt pas na 12 uur na inname dus neem het in zodra je een aanval voelt aankomen. Na ongeveer 2 dagen werkt het optimaal. Stop met het gebruik als de de jichtaanval overgaat. Aan het begin van een behandeling met allopurinol wordt colchicine vaak preventief gebruikt, in een lage dosering, gedurende 3 tot 6 maanden. Drink/eet geen grapefruit(sap) tijdens de behandeling met colchicine, dit vergroot de kans op bijwerkingen.

Vaak optredende bijwerkingen

Maagdarmklachten als misselijkheid, braken, buikpijn en diaree.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Lichte maagdarmklachten komen relatief vaak voor, het kan helpen om wat te eten bij het innemen van de tabletten. Als je hier echter veel last van hebt, kan dit op een toxische (over)dosering wijzen. De symtopmen van een overdosering zijn: branderig gevoel in de keel, misselijkheid, buikkrampen en bloederige diaree. Stop gelijk met het gebruik als je hier last van krijgt.

Overige informatie van de expert

Hou bij hoeveel tabletten colchicine je de vorige keer had genomen voordat je bijwerkingen had. Dan weet je voor de volgende keer hoeveel je kan innemen zonder dat er vervelende bijwerkingen voorkomen.

02-07-2015