Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Furosemide

bloeddruk - diuretica (plaspillen) Effectiviteit: 4

Furosemide

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hartfalen

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Als het hart onvoldoende bloed rond kan pompen, registreren de nieren dit, en gaan ze minder vocht uitscheiden. Het bloedvolume steigt hierdoor waardoor het lichaam tijdelijk compenseert voor de verminderde bloedtoevoer naar de nieren. Het hart wordt echter door het extra bloedaanvoer meer belast en het hartspier gaat vergroten en het pompen van bloed op termijn steeds minder effectief wordt. Het bloed stapelt voor het hart op als water achter een dijk waardoor de overvolle vaten gaan lekken en vocht uittreed naar de weefsels (oedeem). Bij oedeem in de voeten worden de enkels dik, en bij oedeem in de longen wordt het ademen bemoeilijkt en kan men benauwd worden.

Werking van dit medicijn

Een manier om de symptomen van hartfalen te verminderen is door plaspillen (diuretica). Furosemide is een diureticum die ervoor zorgt dat de nieren meer water en zouten uitscheiden waardoor het bloedvolume afneemt. Het hart wordt dan minder belast en indien er oedeem aanwezig is neemt deze ook af.

Tips m.b.t. inname of toediening

Furosemide zorgt ervoor dat je vaker moet plassen tot 8 uur na inname. Neem het daarom niet later dan 17.00 uur in zodat je savonds niet hoeft op te staan om naar het toilet te gaan.

Vaak optredende bijwerkingen

Vaker moeten plassen, duizeligheid bij opstaan, droge mond, dorst, wazig of slechter zien. Bij aanleg voor jicht is er meer kans op het krijgen van een jichtaanval.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Vaker plassen is intrinsiek aan de werking van het middel, alsook een droge mond en meer dorst, en soms hoofdpijn. Dit komt omdat u vooral in het begin van de behandeling veel vocht verliest. Deze bijwerkingen worden over het algemeen minder na verloop van tijd. Voor een droge mond kunt u eventueel kauwgom kauwen om de speekselaanmaak te stimuleren. Ook kunt u, vooral bij het opstaan, duizelig worden door het bloeddrukverlagende effect van furosemide. Dit gaat meestal over na enkele dagen tot weken maar zorg dat u niet te snel opstaat als u hier last van hebt. Mensen die bekend zijn met jicht krijgen vaak een middel erbij om de jichtaanvallen te verminderen. Bespreek het met de arts als u merkt dat u (vaker) last krijgt van jicht door furosemide.

11-08-2015