Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Levocetirizine

allergie Effectiviteit: 5

Levocetirizine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Hooikoorts

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een allergie is een reactie van het imuunsysteem in het lichaam op onschadelijke deeltjes in de lucht (allergenen). Heel veel stoffen, van voedingstoffen tot pollen en zelfs mist kunnen een allergisch respons geven bij vatbare mensen. Deze imuunreactie zorgt algemeen gezegd voor een ontsteking die vaak gepaard gaat met jeuk, zwelling, en roodheid van het lichaamsdeel die in contact is geweest met het allergeen. Lees hierover meer in de expertopinies “Zelfmanagement bij hooikoorts” en “Astma”.

Werking van dit medicijn

Bij de onstekingsreactie veroozaakt door een allergie komt het stofje histamine vrij die symptomen zoals jeuk veroorzaakt en de ontsteking verpreid naar nabije weefsels. Levocetirizine blokkeert de werking van histamine waardoor de ontstekingsreactie uitdooft en de symptomen afnemen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Als u af en toe last hebt kan dit medicijn zonodig ingenomen worden en hoeft niet elke dag ingenomen te worden. Als u verwacht last te krijgen neem het dan een half uur van tevoren in. Het werkt de hele dag lang.

Vaak optredende bijwerkingen

Hoofdpijn, sufheid en slaperigheid.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Bij elke dag gebruik van dit middel gaan de bijwerkingen over na een paar dagen. Als u last hebt van slaperigheid is het aan te raden om het s’avonds in te nemen zodat dagelijkse activiteiten geen hinder ondervinden.

Overige informatie van de expert

Levocetirizine is goed werkzaam tegen jeuk. Het wordt gebruikt bij hooikoorts, maar ook bij ontstoken neusslijmvlies, ontstoken ogen en netelroos.

30-04-2015