Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Medikinet

adhd - psychostimulantia Effectiviteit: 5

Medikinet

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

ADHD

Werking van dit medicijn

Medikinet CR is een langwerkende versie van Ritalin. De tablet is zo ontworpen dat 50% van de werkzame stof meteen wordt afgegeven en de rest langzaam gedurende een aantal uur wordt opgenomen. Hierdoor werkt het middel ongeveer 8 uur lang. Het is handig voor schoolgaande kinderen met ADHD omdat er in de middag niet nog een tablet ingenomen hoeft te worden. Op deze manier wordt is er ook minder kans dat je een dosering vergeet in te nemen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Medikinet CR wordt bij voorkeur vóór het eten ingenomen omdat het anders langer duurt voordat het werkt. Als je een dosering bent vergeten en je komt er na de middag achter dan kan je het beter niet meer innemen in verband met problemen met s ’avonds inslapen. Indien je bijna een volgende dosering moet nemen, sla de vergeten tablet dan over. Neem nooit een dubbele dosering.

Vaak optredende bijwerkingen

Omdat het middel vaak in de ochtend wordt ingenomen is het vaak s ‘avonds uitgewerkt. De symptomen van ADHD kunnen dan terugkeren of verergeren. Als bijwerking komt nervositeit voor, en het kan zijn dat je moeilijker in slaap komt. Vooral als je het vaker dan 1x per dag gebruikt kunnen er slaapproblemen optreden.

30-12-2014