Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Melatonine

slaap- en kalmeringsmiddelen Effectiviteit: 3

Melatonine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Slapeloosheid

Werking van dit medicijn

Melatonine is een lichaamseigen stofje die wordt aangemaakt door de pijnappelklier in de hersenen en wordt afgegeven na het invallen van de duisternis. Het beïnvloed de slaap/ waak ritme door het bevorderen van slaperigheid. In sommige gevallen heeft het een positief effect op de slaapkwaliteit.

Tips m.b.t. inname of toediening

Om het beste effect te bereiken dient melatonine s’avonds 2 uur voor het slapengaan ingenomen te worden. Probeer het niet lange tijd achter elkaar te gebruiken indien het niet door de arts zo is voorgeschreven. Er kan namelijk enige mate van gewenning optreden waarbij het lichaam de eigen melatonine minder zal aanmaken. Bij de kortwerkende tabletten komt het middel snel vrij, deze dient te worden gebruikt bij inslaapproblemen. Het langwerkende tablet blijft de hele nacht door werken om door te kunnen slapen.

Vaak optredende bijwerkingen

Bijwerkingen zijn bij gebruik van melatonine over het algemeen vrij mild. De meest gemelde bijwerkingen zijn nachtmerries, nervositeit en slaperigheid en overdag. Het is ook mogelijk dat u overgevoelig bent voor dit middel, dat merkt u aan jeuk en uitslag. Meld dit dan aan de arts en aan de apotheek.

Mogen kinderen dit middel nemen?

Omdat het bij de drogist te koop is denken veel mensen dat melatonine veilig aan kinderen gegeven kan worden. Echter het is nooit goed onderzocht op veiligheid en werkzaamheid bij kinderen onder de 18 jaar. Bespreek het gebruik van melatonine bij minderjarigen daarom altijd eerst met de arts.

03-04-2015