Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Pantoprazol

maagzuur - protonpompremmers Effectiviteit: 5

Pantoprazol

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Maagzuur (brandend)

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Overtollig maagzuur kan veel klachten geven. Als de maag bovenin niet goed sluit kan maagzuur terugvloeien in de slokdarm als u gaat liggen. Dit geeft een pijnlijke irritatie van de slokdarm boven de maag, meestal achter het borstbeen. Dat wordt ook wel reflux (oesofagitis) genoemd. Een ander probleem kan ontstaan met een infectie met de bacterie Helicobacter Pylori. Deze verzwakt de maagwand zodanig dat het niet meer goed tegen het zure milieu van de maag kan, wat uiteindelijk kan leiden tot maagzweren en ernstige maagbloedingen.

Werking van dit medicijn

In de maagwand zijn er pompjes aanwezig die zuur de maag in pompen om de zuurtegraad van de maag te handhaven. Pantoprazol remt we werking van deze pompjes af gedurende 24 uur.

Tips m.b.t. inname of toediening

Pantoprazol tabletten zijn omhuld door een maagsapresistente laag. Als dat laagje kapot wordt gemaakt kan het medicijn niet goed in het lichaam worden opgenomen. De tabletten moeten daarom heel ingenomen worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Zelden maagdarmklachten , hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid optreden. Bij te snel stoppen kunt u meer last krijgen van maagzuur.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

De meeste mensen hebben geen last van bijwerkingen. Zelden kunnen maagdarmklachten zoals misselijkheid, diarree, verstopping of winderigheid voorkomen. Ook gemeld zijn hoofdpijn, duizeligheid en slaperigheid. Al deze genoemde bijwerkingen gaan na enige tijd over naarmate uw lichaam aan het middel went. Als u het langdurig (8 weken) heeft geslikt dient het middel langzaam afgebouwd te worden, anders gaat het lichaam extra veel maagzuur aanmaken zodra u met de behandeling stopt.

Overige informatie van de expert

Bij brandend maagzuur is er veelal sprake van overtollig maagzuur die terugvloeit in de slokdarm. Veel en vet eten stimuleert de aanmaak van maagzuur en roken doet dit ook. Alcohol verslapt de sluitspier van de maag deze eerder maagzuur doorlaat naar de slokdarm. In de apotheek wordt dan ook in eerste instantie geadviseerd om alcohol en vet eten te beperken, kleinere porties te eten, te stoppen met roken, en een extra kussens onder het matras te leggen zodat u wat meer rechtop ligt in bed.

07-06-2015