Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Prednison tabletten

corticosteroiden Effectiviteit: 4

Prednison

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Reuma

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Reuma is een verzamelterm voor een groot aantal aandoeningen onder andere reumatoide artitis, jicht en fibromyalgie. Veel zijn aandoeningen van de gewrichten maar ook van de spieren, kraakbeen, en pezen eromheen. Bij de meesten is er een ontsteking aanwezig die wordt veroorzaakt door het immuunsysteem van het lichaam die de eigen cellen aanvalt. Dit zorgt voor de pijnlijke symptomen die worden gezien bij reumatische ziekten.

Werking van dit medicijn

Prednison is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd), het remt de cellen van het immuunsysteem af waardoor de ontsteking vermindert. Het wordt daarom niet alleen gebruikt bij reuma maar ook bij andere ziekten waar het immuunsysteem overactief is.

Tips m.b.t. inname of toediening

De belangrijkste bijwerkingen zijn: maagdarmklachten, stemmingsveranderingen, infecties, verhoogd bloeddruk en oogboldruk, gewichtstoename, osteoporose. Bij kinderen kan groeivertraging bij een langdurige behandeling.

Vaak optredende bijwerkingen

Hoe korter prednison gebruikt wordt hoe minder bijwerkingen er optreden. Ook bij substitutietherapie kunnen geen tot weinig bijwerkingen verwacht worden. Als u een van de bovenstaande bijwerkingen ervaart, neem dan contact op met de arts, wellicht is de dosering te hoog.

05-07-2015