Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Propranolol

bloeddruk - betablokkers Effectiviteit: 3

Propranolol bij migraine

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Migraine

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Migraine wordt gekenmerkt door vlagen van hevige, eenzijdige hoofdpijn die soms gepaard gaat met overgevoeligheid voor licht en geluid (auras) en misselijkheid. Vrouwen hebben vaker last van migraine dan mannen. Ook al is het niet exact bekend hoe een migraine ontstaat zijn er wel enkele uitlokkende factoren bekend, zoals hormonale veranderingen, stress, en bepaalde voedingsstoffen.

Werking van dit medicijn

Migraineaanvallen hebben mogelijk te maken met een verwijding of vernauwing van de bloedvaten in de hersenen. Propranolol is bloeddrukverlagend middel, en verlaagd de frequentie waarmee de aanvallen optreden wellicht door een effect op de bloedvaten. Het effect kan dikwijls pas na enkele maanden worden beoordeeld.

Tips m.b.t. inname of toediening

Meestal wordt dit geneesmiddel dagelijks gebruikt. Kies hiervoor vaste tijdstippen zodat u minder snel een dosis vergeet. U kunt dan niet zomaar stoppen, het medicijn dient te worden afgebouwd. Bij migraine rond de menstruatie is het vaak niet nodig om het elke dag te gebruiken. Meestal wordt aangeraden om elke maand 3 dagen voor de menstruatie tot het einde van de menstruatie het middel dagelijks in te nemen en dan te stoppen. Dit is kort genoeg dat het niet afgebouwd hoeft te worden.

Vaak optredende bijwerkingen

Koude handen en voeten, duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, slaapstoornissen

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Vanwege het effect op doorbloeding en omdat het de hartslag verlaagd kunt u last krijgen van koude handen en voeten, vermoeidheid en duizeligheid. Duizeligheid komt voornamelijk voor bij te snel opstaan vanuit een liggende of zittende positie, houd hier dus rekening mee. Omdat dit medicijn de rijvaardigheid kan beïnvloeden dient u de eerste paar dagen niet te rijden. Pas daarna ook op met autorijden als u merkt dat u last krijgt van bijwerkingen. Eventuele slaapstoornissen die aan de begin van de behandeling aanwezig kunnen zijn worden minder naarmate het lichaam aan het middel went.

28-06-2015