Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Ritalin

adhd - psychostimulantia Effectiviteit: 5

Ritalin

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

ADHD

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

ADHD (attention deficit hyperactivity disorder) is een gedragstoornis die vaak op jonge leeftijd wordt ontdekt. Het kenmerkt zich door hyperactiviteit, concentratieproblemen en impulsiviteit. Hierdoor kunnen de ontwikkeling en schoolprestaties van het kind belemmerd worden en het vormt vaak een grote belasting op het gezin.

Werking van dit medicijn

Ritalin bevat de werkzame stof methylfenidaat die de heropname van dopamine en noradrenaline in de hersenen remt. Hoe dit stimulerend middel bij ADHD werkt is onbekend, maar het is aangetoond dat het bij 70% van kinderen met ADHD de symptomen aanzienlijk vermindert.

Tips m.b.t. inname of toediening

Ritalin is een kortwerkende preparaat van methylfenidaat dat relatief snel is uitgewerkt. Daarom is het van belang dat een volgende dosis stipt op tijd wordt ingenomen om de werking te handhaven. Dit helpt ook met het structureren van de dagbesteding van het kind. Gewoonlijk wordt het 2-3 keer daags ingenomen, maar er bestaan ook langwerkende tabletten zoals Equasym XL, Concerta of Medikinet die maar 1 keer per dag worden toegediend.

Vaak optredende bijwerkingen

Slapeloosheid en nervositeit.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Als er moeite is met in slaap komen, dan de laatste dosering niet te laat nemen. Een vergeten dosering s'avonds niet alsnog innemen maar liever overslaan.

07-12-2014