Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik



6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Serdolect

psychose / schizofrenie - antipsychotica Effectiviteit: 5

Sertindol (serdolect)

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Schizofrenie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Schizofrenie is een psychische aandoening die wordt gekenmerkt door abnormaal sociaal en emotioneel gedrag en verstoorde denkprocessen. De aandoening uit zich met een verminderd vermogen om werkelijkheid van fantasie te onderscheiden met name in kortdurende episodes van gehoorshallucinaties, achterdochtige wanen, en niet samenhangende denkprocessen, oftewel psychoses.

Werking van dit medicijn

Sertindol is een atypisch antipsychoticum. Het remt de effecten van de stofjes serotonine en dopamine in de hersenen waardoor onrust en de symptomen van een psychose afnemen.

Tips m.b.t. inname of toediening

Stop niet zomaar met het innemen van dit medicijn. Bij te vroeg stoppen of te snel afbouwen is er een grote kans dat de psychose terugkeert en dat er ontwenningsverschijnselen zijn.

Vaak optredende bijwerkingen

Verstopte neus, gewichtstoename, sufheid/slaperigheid, bewegingstoornissen, hartritmestoornissen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Wanneer u veel last hebt van een verstopte neus bespreek dit met uw arts. Gebruik in ieder geval neusdruppels niet langer dan 3 dagen achter elkaar. De sufheid of vermoeidheid vermindert na verloop van tijd als u aan het middel gewend raakt. Bij gewichtstoename is het van belang om extra op uw dieet te letten. Sertindol kan in een klein gedeelte van de mensen een hartritmestoornis veroorzaken, daarom wordt een hartonderzoek gedaan voor aanvang van de therapie. Als u hartkloppingen voelt of opeens duizelig wordt meld dit wel aan de arts.

23-03-2015