Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Sint Janskruid

depressie - antidepressiva overig Effectiviteit: 3

Sint-janskruid

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Depressie

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Een depressie is een psychiatrische aandoening die zich kenmerkt met aanhoudende neerslachtigheid en verlies van levenslust. Het gaat vaak gepaard met piekeren en overmatige bezorgdheid, angst, slaapstoornissen, vermoeidheid, en verlies van belangstelling of genoegen. Verschillende oorzaken kunnen ten grondslag van een depressie liggen, maar het wordt veelal in verband gebracht met onder andere een afname van bepaalde stoffen (neurotransmitters) zoals serotonine in de hersenen.

Werking van dit medicijn

Sint-janskruid of Hypericum is een gedroogde extract van de Hypericum perforatum plant die de werkzame stoffen hypericum en hyperforatum bevat. Het werkt bij depressie door de afbraak van verschillende neurotransmitters af te remmen, waaronder ook serotonine.

Tips m.b.t. inname of toediening

Dit medicijn wordt 1-3 maal daags ingenomen. Het gebruik van sint-janskruid dient niet plotseling gestaakt te worden. Dit kan namelijk vervelende ontwenningsverschijnselen teweegbrengen. Meestal wordt aangeraden om over een tijdsbestek van 3 tot 4 weken af te bouwen zodat u hier geen last van hebt.

Vaak optredende bijwerkingen

Dat sint-janskruid bij de drogist verkrijgbaar is betekent niet dat het minder bijwerkingen heeft dan andere antidepressiva. Sufheid, duizeligheid, lichtgevoeligheid, en maag-darmstoornissen zijn enkele bijwerkingen die het meest voorkomen.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid en duizeligheid komen meer voor in het begin van de behandeling. U kunt het beste een aantal weken afwachten of het overgaat of langzamer de dosering opbouwen. Als u last krijgt van uw maag of darmen kunt u dit middel het beste verspreid over de dag innemen met wat eten. Lichtgevoeligheid is een bijwerking die pas overgaat nadat het gebruik wordt gestaakt. Merkt u dat u sneller verbrand of jeuk krijgt op plekken die blootgesteld aan zonlicht waren kunt u het beste bedekkende kleding dragen, goed insmeren, en zo veel mogelijk uit de zon blijven.

Overige informatie van de expert

Hypericum extracten kunnen onderling verschillen van sterkten omdat ze verschillende verhoudingen van de werkzame stoffen kunnen bevatten. Hyperiplant, de merknaam van capsules die een gestandaardiseerde hoeveelheid hypericine en hyperforine bevatten is uitsluitend in de apotheek verkrijgbaar. Echter, alle producten waar sint-janskruid in verwerkt zit hebben een wisselwerking met veel verschillende geneesmiddelen. Meld het daarom altijd bij de apotheek dat u sint-janskruid gebruikt, ook al komt het van de drogist. Kijk hiervoor ook naar onze MedicatieCombinatieCheck in de rechter informatiebalk.

06-06-2015