Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

Bojan Nikolik

Bojan Nikolik6e jaars farmaciestudent
Onbekend

69expert mening(en) geschreven

Zolpidem

slaap- en kalmeringsmiddelen Effectiviteit: 4

Zolpidem

Ziekte/aandoening waarvoor dit medicijn vaak wordt voorgeschreven

Slapeloosheid

Korte omschrijving van deze ziekte/ziektebeeld

Slapeloosheid is veelal een psychische symptoom die veroorzaakt kan worden door stress, depressie of hevige emoties overdag. Soms ligt hier een slechte slaaproutine ten grondslag: laat sporten of tv-kijken, koffie en alcohol drinken, dutjes overdag doen of een onregelmatige slaapcyclus kunnen allemaal het inslapen bemoeilijken. Slaapstoornissen kunnen echter ook komen door lichamelijke klachten zoals bij slaapapneu of bij pijn aanwezig zijn.

Werking van dit medicijn

Zolpidem vergroot de werkzaamheid van een natuurlijk stofje in de hersenen, de zogenaamde GABA-neurotransmitter, die een remmende invloed heeft op hersenactiviteit.

Tips m.b.t. inname of toediening

Dit medicijn werkt snel, dikwijls begint de werking na een kwartier tot 20 minuten al. Neem het dus pas in net voor het slapengaan of als u al in bed ligt om geen last te krijgen van bijwerkingen.

Vaak optredende bijwerkingen

Sufheid, verminderd reactie- en coördinatievermogen. Bij dagelijks gebruik komt ook gewenning en gewichtstoename voor.

Tips m.b.t. deze bijwerkingen

Sufheid en verminderde motoriek en concentratievermogen is inherent aan de werking van het middel. Om hier minder last van te hebben wordt het net voor het slapengaan ingenomen. S’ochtends kunt u er ook nog last van hebben, pas in dat geval op met deelname in het verkeer en met machines bedienen. Gebruik ook het toilet voor u naar bed gaat zodat u niet hoeft op te staan in de nacht als het middel nog werkt. Om gewenning te voorkomen en te zorgen dat de werkzaamheid van het middel niet vermindert wordt soms geadviseerd om het medicijn niet elke dag in te nemen als dit mogelijk is. Bespreek dit met de huisarts.

17-05-2015