Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

dossiers
Geef mening

Hooikoorts

Hooikoorts is een allergische reactie. Wat is een allergie?

Een allergie komt voort uit een overgevoelige reactie van het afweersysteem van het lichaam op onschadelijke stoffen, zoals stuifmeel, huidschilfers van dieren, huisstofmijt en schimmels. De stoffen die een allergische reactie uitlokken bevatten altijd een soort eiwit en worden allergenen genoemd. Een allergie voor deze ‘allergenen’ geeft klachten van neusverstopping, niezen, snotteren, tranende ogen en jeuk aan ogen, neus en keel. Neusklachten als gevolg van irriterende (chemische) stoffen, zoals tabaksrook of verflucht, worden niet veroorzaakt door allergie. Iedereen kan in meer of mindere mate last hebben van deze stoffen.

In de periode eind mei tot augustus, bij mooi, droog weer, als de bomen en grassen gaan bloeien kan je last van hooikoorts krijgen. Hooikoorts is één van de meest voorkomende allergieën.


Wat is hooikoorts?

Aan het eind van de vorige eeuw werd ontdekt dat de klachten van allergie voornamelijk voorkwamen aan het einde van de zomer, tijdens het hooien. De ziekte werd daarom "hooikoorts" genoemd. Maar hooikoorts wordt niet veroorzaakt door hooi, maar door stuifmeel van bloeiend gras of pollen. Hooikoorts is dus een overgevoeligheidsreactie van je lichaam op dit stuifmeel van sommige grassen, planten en bomen, die in bloei staan. Dit stuifmeel, ook wel pollen genaamd, zweeft in de lucht en wordt vervolgens ingeademd.


Wat gebeurt er nu bij hooikoorts?

De binnenzijde van de neus is bekleed met slijmvlies. Dit slijmvlies zit vol met klieren, die slijm kunnen produceren en met bloedvaten. Normaal wordt er precies genoeg slijm gemaakt om de neus prettig nat te houden. In normale situaties werkt het slijm in de neus als een beschermende laag tegen bacteriën en virussen. Wanneer nu een overgevoeligheid voor pollen bestaat, bindt dit allergeen zich aan antistoffen (zoals Immunoglobuline E) die aan cellen in het neusslijmvlies gebonden zijn. De binding van allergeen aan deze antistoffen stimuleert de cel waardoor bepaalde stoffen vrijkomen, zoals histamine. Deze stoffen verwijden kleine bloedvaatjes. en dit heeft de verschijnselen van allergie, zoals een jeukende neus, niezen en neusverstopping tot gevolg. Als er te veel slijm in de neus wordt aangemaakt veroorzaakt dit snotteren. Een verdikking van het neusslijmvlies veroorzaakt een neusverstopping. Deze slijmvliesverdikking ontstaat als de bloedvaten in het neusslijmvlies tijdelijk bloed vasthouden en hierdoor toenemen in dikte. De antistoffen tegen pollen worden niet alleen in de neus gevormd, maar ook in de ogen. Ook hier komt dezelfde stof vrij (histamine), waardoor jeukende, tranende en branderige ogen ontstaan.


De klachten bij hooikoorts

Neus:
Jeuk, pijn, niezen, neusloop (helder, later vaak gekleurd), verstopping
Mond, keel, oren:
Jeuk, pijn en soms zwelling van de slijm vliezen met drukgevoel
Longen:
Hoesten, piepende ademhaling (astma en/of bronchitis) gepaard gaande met een gevoel van benauwdheid
Ogen:
Jeuk, pijn en brandend gevoel, tranenvloed, roodheid van het oogwit, zwelling van het oogvlies en oogleden en soms irritatie
Huid:
Jeuk, roodheid en zwelling (netelroos), ontstaan en toenemen van huiduitslag
Algemeen:
Moeheid, hoofdpijn, lusteloosheid


Wanneer krijg je last van hooikoorts?

Overgevoeligheid voor bepaalde stoffen kan spontaan ontstaan; je hoeft hier nooit eerder last van hooikoorts voor hebben gehad. Met name het stuifmeel van gras (graspollen) leidt tot allergische reacties, maar ook boompollen kunnen tot hooikoortsklachten leiden. Net als bloemen en planten, verspreidt gras zich door het wegwaaien van graszaad. Je krijgt vaak last van hooikoorts op warme, winderige dagen dan kunnen er miljoenen pollen in de lucht zweven. Bij regen spoelen de pollen weer uit de lucht en heb je minder last van hooikoorts. Als de pollen op het neusslijmvlies, de oogbollen of in de luchtwegen terecht komen, reageert je afweersysteem en kun je last van hooikoortsklachten krijgen.


Pollenkalender:

hooikoorts: pollenkalender


Welke medicijnen worden gebruikt?

Medicijnen tegen allergie worden verdeeld in beschermende middelen, die continu gebruikt moeten worden en medicijnen die gebruikt worden als er reeds klachten van allergie zijn. De beschermende middelen zijn meestal corticosteroïdenbevattende neusnevels. Vooral bij klachten van neusverstopping helpen deze medicijnen het best. Antihistaminica helpen snel als er al klachten zijn. Deze medicijnen kunnen gegeven worden als tablet, als neusspray of als oogdruppels/zalf. Bij minder heftige klachten kunnen ook cromoglicaat-bevattende neusspray of oogdruppels worden gebruikt. Hyposensibilisatie, een prikkuur met allergeen, wordt voornamelijk toegepast bij allergie voor pollen; soms ook voor huisstofmijt en katten. Hyposensibilisatie vergt 3 tot 5 jaar waarbij meestal 1 x per 4 tot 6 weken een prik moet worden gegeven. Hyposensibilisatie vermindert de gevoeligheid voor het betreffende allergeen, waardoor de allergische reactie minder hevig wordt.Daarnaast zou sublinguale immunotherapie (allergeen in druppelvorm onder de tong) een effectief middel zou kunnen zijn.


Adviezen

Houdt in perioden dat er veel pollen in de lucht zijn, ramen en deuren zoveel mogelijk dicht (openen bij voorkeur met regenachtig weer). Ga als u veel last heeft niet te veel naar buiten. Vooral 's ochtends vroeg, op warme zonnige dagen, zijn er veel pollen in de lucht. Om oogklachten zoveel mogelijk te voorkomen is het dragen van een zonnebril op echte hooikoortsdagen aan te bevelen. Wrijf bovendien zo min mogelijk in de ogen; wrijven zal de hooikoortsklachten alleen maar verergeren! Probeer tevens een regelmatig leven te leiden met gezonde voeding en goed slapen, dit komt je weerstand ten goede. Daarnaast moet je proberen het contact met andere prikkels (temperatuurwisselingen, afkoeling, tocht, chemicaliën zoals chloor en ammoniak, parfums, tabaksrook, enz.) zoveel mogelijk te vermijden.5

Desloratadine

29-05-2023 | Man | 31
desloratadine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Werkt perfect en zeer snel. Wordt er wel een beetje suffig van. Daarom neem ik ze nu voor het slapen gaan en je slaapt als een roos. Werkt 24u lang dus de dag er na kan ik prima de dag door komen
3

Desloratadine

20-05-2023 | Vrouw | 85
desloratadine
Allergie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Neus reageert op sterke geuren, bloemen, schoonmaakmiddelen, wasmiddel, huisparfums, parfums, synthetische stoffen etc. Gevolg: neus gaat dicht zitten, net alsof ik door een filter ademhaal. Op 1 mei Desloratadine Sandoz 5 mg voorgeschreven gekregen, en als extra aanvulling in geval van nood Dymista neusspray. Tot nu toe maar 1x de Dymista hoeven gebruiken. Échter sinds[lees meer...] 4 dagen knetterende koppijn en een onstilbare honger, ik kan de hele dag door eten... Dan lees ik hier ook nog eens dat er redelijk veel mensen vermoeidheidsverschijnselen krijgen en ik ben al chronisch vermoeid. Ik heb gister dus ook mijn laatste tabletje ingenomen.
1

Levocetirizine

16-05-2023 | Vrouw | 45
levocetirizine
Allergie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik kreeg het voor allerlei allergische reacties. Hooikoort, allerlei pollen, huisstofmijt, dieren, jeuk op de huid door voedselallergieen. 10 jaar lang nam ik het, want als ik het niet nam, kreeg ik gelijk 'allergische reacties'. Januari 2023 besloot ik af te bouwen. Eerste twee klachten waren diarree en wakker worden tussen 4 en 5 in de ochtend. Daarna vermoeidh[lees meer...]eid, spanningsklachten, verminderde eetlust en gewichtsverlies. Ondertussen ben ik sinds eind april volledig afgebouwd. Mijn energie is bijzonder slecht, en ik kan bijna geen prikkels verdragen. Muziek, tv, sociale dingen.... ben al snel overprikkeld. Ik slaap langzaam iets beter, maar word in de ochtend wakker met vreselijk stressgevoel/ enigzins angstig. Als ik uit bed ga verminderd dat geleidelijk en in de middag voel ik me redelijk normaal. Behalve dat ik niet echt van dingen kan genieten. Mijn gevoel is afgevlakt, mijn denken langzaam, mijn geheugen beroerd. Ik gebruik ( voor de volledigheid) nog 15 mg Venlafaxine, een dosis waar ik al 2 jaar stabiel op was. Mogelijk was er een wisselwerking tussen deze twee middelen?
5

Levocetirizine

09-05-2023 | Man | 30
levocetirizine
Netelroos
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Slik er vier per dag in combinatie met montelukast. Vrijwel geen jeuk meer. Wel af en toe zeer milde uitslag, waar goed mee te leven valt.
3

Loratadine Stroop/Tabletten

09-05-2023 | Man | 41
loratadine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Elk jaar in de lente krijg ik last van hooikoortsklachten en netelroos op mijn voeten. De pillen werken prima tegen deze klachten. Ik krijg er helaas wel hoofdpijn van. Als ik de pil voor het slapen inneem heb ik uiteindelijk het minste last van de bijwerkingen, maar neem regelmatig een pijnstiller voor de hoofdpijn.
4

Semprex

06-05-2023 | Vrouw | 61
acrivastine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Gebruik Semprex het hele jaar door. Helpt voldoende om pijnlijke ogen, loopneus etc. Te voorkomen.
5

Levocetirizine

05-05-2023 | Vrouw | 34
levocetirizine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Extreme hooikoorts. Door lever problemen met de andere medicatie ben ik op deze overgestapt. Na zeer positieve ervaringen en feit dat ik van 3 tabletten naar 1 per dag gegaan.
3

Loratadine Stroop/Tabletten

21-04-2023 | Vrouw | 31
loratadine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Het middel werkte vorig jaar prima en snel tegen jeukende ogen en snotneus. Helaas kreeg ik er nu een opgejaagd gevoel en hartkloppingen van. Heel akelig. Dus meteen gestopt en overgestapt op Cetirizine wat helaas wel minder werkt dan Loratadine.
3

Promethazine Dragees / Stroop / Injecties

27-03-2023 | Vrouw | 45
promethazine
Slapeloosheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
AL jaren slaap ik slecht: ik heb lang nodig om in te slapen, wordt vaak wakker en wordt vroeg wakker. Bij drukkere dagen is er soms nauwelijks slaap. Ik heb jarenlang 2-3x per week 2 mg Lormetazepan gebruikt, maar daar wilde ik mee stoppen vanwege de afhankelijkheid én het feit dat je niet in je diepe slaap komt (persoonlijk ook getest en bevestigd dmv een eigen (professio[lees meer...]nele) HRV-meting van 5 dagen met en zonder Lormetazepan). Mijn nachten werden begin januari steeds slechter. Zelfs een paar slapeloze nachten gehad. Huisarts kwam met Prometahzine, aangezien dit geen invloed heeft op de slaapkwaliteit. Ik begon met 10 mg. Daar merkte ik niets van. Vanaf ca. 50 mg innemen om 20:30u (en om 21u slapen) merk ik dit: ik val NIET SNELLER in slaap, maar gedurende de nacht en vroege ochtend blijven m'n ogen langer 'dichtzitten'. Dit heeft als resultaat dat ik me vaker omdraai en niet zo snel meer eruit ga. Oftewel: wel echt wat betere nachten. Maar, zodra m'n dag wat voller is of m'n hoofd wat actiever, is 50 mg te weinig, dan lig ik alsnog 3 uur wakker en ben ik vaak en vroeg al weer alert. Dus soms neem ik 75 mg of 100 mg. Ik heb een keer overdag getest wanneer ik slaperig werd. Dat werd ik pas 1,5 uur na inname. Dus nu neem ik om 18 uur al de eerste 50 mg en rond 20 uur de tweede. Daardoor ben ik vroeger 'sloom' en val ik nu ook wat sneller in slaap. Promethazine is nog steeds geen slaapmiddel, het 'trekt mij niet de slaap in', maar het helpt me wel om door te slapen. Soms probeer ik 2 nachten zonder en dan slaap ik nauwelijks. Dus het heeft wel echt wat effect. Ik 'werk' ook via andere wegen aan mijn slapeloosheid, dus ik hoop in de toekomst sowieso beter te kunnen slapen.
2

Fexofenadine

22-03-2023 | Vrouw | 66
fexofenadine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik dacht eindelijk een goed middel voor mijn pollenallergie te hebben gevonden. Tegen de hooikoortsklachten helpt dit middel inderdaad perfect. Binnen een uur heb je echt geen niesbui of jeukklachten meer. Jammer genoeg kraag ik de eerste dag al enorme hoofdpijn en voelde me niet fijn. De tweede dag de tablet gehalveerd, geen hooikoortsklachten de hele dag, maar wel veel [lees meer...]hoofdpijn . Derde dag weer veel hoofdpijn ,benauwdheid en druk op de borst. Ik ben dus weer overgegaan op de cetiricine en moet zo nog even door tot dat de bomen zijn uitgebloeid.
5

Polaramine

17-03-2023 | Vrouw | 59
dexchloorfeniramine
Hooikoorts
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Niet meer te verkrijgen in de Europese apotheek. Te bestellen in Frankrijk en gewoon te koop in Spanje (dit is geen Europa) vanalles geprobeerd en niks helpt dus !!!!
1

Zaditen

15-03-2023 | Man | 67
ketotifen
Allergie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik had mij door de jaren heen aangeleerd sommige dingen niet meer te eten. Van 2014 tot en met 2016 diarree. Moest altijd in de buurt van het toilet blijven. Heel veel MDL artsen bezocht, zonder resultaat. Op een gegeven moment kwam ik weer bij een andere MDL arts terecht. Deze vroeg mij voorafgaande een onderzoek alles te eten. Ik waarschuwde dat dat niet goed zou gaan. H[lees meer...]et moest toch. Een paar dagen nadat ik gewoon alles at, werd ik knap beroerd , ademen ging nauwelijks. De huisarts kwam meteen en belde de ambulance. Meteen weer doorgegaan met dingen eten waar ik wel tegen kon. Toen werd ik geattendeerd op het Allergiecentrum te Ede. Daar aangekomen was de diagnose snel gedaan: PDS. De specialist vond dat ik door moest gaan met mijden van onverwerkt eten wat ik mij aangeleerd had. Daarbij adviseerde hij mij het FODMAP dieet aan of Zaditen. Zaditen werd een ramp, en het FODMAP dieet een groot succes. Geen diarree meer, word sindsdien superfit wakker i.p.v. gesloopt, geen last meer van artrose, kan mij voortaan heel goed ontspannen, mijn korte lontje was verdwenen, geen eelt meer op mijn voeten, de wereld ziet er sindsdien heel wat mooier uit. :)
3

Cetirizine Tabletten

01-03-2023 | Vrouw | 23
cetirizine
Verkoudheid
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Mijn ervaring is wellicht anders dan andere maar hopelijk kan dit verhaal iemand helpen. De Cetirizine Tabletten werken omdat het ervoor zorgt dat je slijmvliezen uitdrogen in de neus. Bij mij (als vrouw) resulteerde dit in niet alleen het uitdrogen van de neus maar ook de mond, en geslacht. Hierdoor kreeg ik moeite met het hebben van seks en vaak hoofdpijn. Ik heb 2 jaar [lees meer...]iedere dag deze tabletten geslikt en ben afgelopen weekend gestopt nadat ik achter deze informatie was gekomen. Hierdoor ben ik overgegaan op neusspray voor allergieen die voorgeschreven werd door de dokter. De bijwerkingen van stoppen zijn erg veel jeuk die ik voorheen nog niet had maar beter dan pijn bij seks :)
2

Levocetirizine

08-02-2023 | Man | 48
levocetirizine
Netelroos
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
voor netelroos gehad, netelroos is wel weg maar de bijwerkingen van dit middel is gewoon niet te doen, netelroos is weg daarvoor heb ik nu wel heel veel prikkels op me huid ik zal dit middel echt niet nemen.
1

Promethazine Dragees / Stroop / Injecties

05-02-2023 | Vrouw | 30
promethazine
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Deze tablet gekregen in Verband met dag en nacht “aan” staan en niet kan slapen. Deze ingenomen en voelde me super suf worden. Slapjes en raar dronken gevoel. Raar in me hoofd,wazig zien.Eerst dacht ik oh lekker eindelijk weer moeheid weer te voelen. Maar al voelde ik me zo moe! Het deed niks. Het bracht me juist in paniek en onrust en angst. Nare ervaring. 1 keer en no[lees meer...]oit weer!
5

Cetirizine Tabletten

31-01-2023 | Man | 72
cetirizine
Jeuk
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik heb jeuk over vrijwel het gehele lichaam, maar op afwisselend meerdere plaatsen. Cetirizine heeft mij na ongeveer een dag goed geholpen en mij vooral mijn nachtrust teruggeven. Ik ben doorgestuurd naar een dermatoloog en ben een paar dagen voor het (tweede) consult gestopt met de medicatie. De jeuk was toen nog niet in belangrijke mate teruggekomen. Echter na een dag w[lees meer...]el en ik wacht nu af. Wanneer de situatie voortduurt maak ik opnieuw een afspraak met de dermatoloog.
disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.
Terug naar het begin van de pagina