This website is hosted on a Carbon neutral infrastructure.

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

dossiers


Geef mening

Stoppen met roken

Wat doet roken met je lichaam?

In tabaksrook zitten veel stoffen, ongeveer 4.000. Van veertig van deze stoffen kun je kanker krijgen. Dat noemen we ‘kankerverwekkend’. Eén stof, nicotine, heeft een sterk verslavend effect. Nicotine geeft een plezierig gevoel in de hersenen. Dit plezierige gevoel zorgt voor een verlangen naar een nieuwe dosis nicotine. Ook het lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in het bloed. Door de afbraak van nicotine krijgt het lichaam elke keer behoefte aan een nieuwe dosis nicotine. Deze twee processen zorgen ervoor dat de roker afhankelijk wordt van sigaretten en verslaafd raakt.


Verslaving

Roken is een verslaving. Nicotine zorgt voor de verslaving. Je ademt nicotine in door je longen. Dan gaat de nicotine met het bloed naar je hersenen. Dat gaat heel snel. Als je een trekje neemt, is de nicotine binnen 10 seconden in de hersenen. Daar zorgt de nicotine voor een speciaal effect. Na het roken van een sigaret is de nicotine snel weer weg. Je krijgt na een tijdje weer trek in een nieuwe sigaret. Hoe lang dat duurt? Dat hangt af van hoeveel sigaretten je meestal per dag rookt. Het maakt ook uit hoe je de sigaretten over de dag verdeelt. Je merkt het bij de dingen die je elke dag doet. Ook dan krijg je zin in roken. Je vindt het moeilijk om die dingen te doen zonder te roken. Roken hoort voor jou bij je leven. Dat hoort allemaal bij de verslaving.


Giftige stoffen

Er zijn drie heel bekende stoffen in rook. Dat zijn nicotine, koolmonoxide en teer.

 • Nicotine laat het hart sneller kloppen. Nicotine zorgt voor een hogere bloeddruk en schade aan de binnenkant van de bloedvaten. Door nicotine worden bloedvaten nauwer. Nicotine maakt je verslaafd. De stof komt snel in de hersenen. Al in 10 seconden. Nicotine zorgt dat je steeds weer zin hebt in roken.
 • Koolmonoxide zorgt voor een slechtere conditie. Koolmonoxide zit in het bloed in plaats van zuurstof. Het bloed brengt minder zuurstof door het lichaam, als je rookt. Je bent dan sneller moe bij sporten of traplopen.
 • Teer veroorzaakt de rokershoest. In de longen zitten trilhaartjes. Deze trilhaartjes houden de longen schoon. Als je rookt, worden de trilhaartjes vastgeplakt. De trilhaartjes werken nietmeer goed. Je moet dan vaak hoesten om het vuil uit de longen weg te krijgen.

Hart- en vaatziekten

Als iemand rookt, gaat de rook eerst naar de longen. Daar komen een heleboel stoffen uit de rook in het bloed terecht, waaronder nicotine en koolmonoxide. Deze twee stoffen hebben een erg slechte invloed op het hart en de vaten. Jaarlijks gaan er ruim 5000 mensen dood aan hart- en vaatziekten die ze hebben gekregen door het roken. Er zijn verschillende hart- en vaatziekten:


Hoge bloeddruk

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten nauwer worden. Nicotine zorgt ook voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is een extra nadeel voor de bloedvaten. Medicijnen tegen hoge bloeddruk werken namelijk minder goed als je rookt.


Veranderingen in de bloedvaten

Nicotine zorgt ervoor dat de binnenkant van de bloedvaten wordt beschadigd. De binnenkant van de bloedvaten wordt ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes: er worden korstjes gemaakt. Langzaam raakt het bloedvat verstopt: het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose.


Pijn op de borst

Het hart is een spier. Een spier heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt, zorgt dat voor pijn op de borst. De pijn op de borst wordt erger door roken. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen. Koolmonoxide zorgt dat er minder zuurstof in het bloed zit.


Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Dat komt doordat de bloedvaten die zuurstof naar het hart brengen, zijn verstopt. Rokers hebben twee maal meer kans op een hartaanval.


Beroerte

Rokers krijgen vaker een beroerte dan mensen die niet roken. Dat komt door hoge bloeddruk en veranderingen aan de bloedvaten. Er zijn twee soorten beroerte: een hersenbloeding en een herseninfarct. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen stuk. Bij een herseninfarct zorgt een bloedprop voor een afsluiting van een bloedvat in de hersenen.


Etalagebenen

Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen pijn bij een klein stukje lopen. Ze moeten dan even stilstaan tot de pijn weggaat. Deze mensen lopen alsof ze etalages bekijken. De pijn in de benen komt door veranderingen in de bloedvaten. Mensen die roken hebben vaker last van veranderingen in de bloedvaten.


Wat doet stoppen met je lichaam?

Als je stopt met roken, adem je geen rook meer in. Dat is goed voor je lichaam. Je krijgt geen kankerverwekkende stoffen meer binnen. Met sommige delen van je lichaam gaat het dan snel beter. Voor andere delen duurt het wat langer. Je krijgt ook geen nicotine meer in je lichaam. Het lichaam gaat ontwennen. Het ontwennen kan korte tijd vervelende gevoelens geven. Je hebt geleerd dat nicotine een plezierig gevoel geeft, daardoor blijf je enige tijd wel zin houden in roken. Deze behoefte zal in het begin sterk zijn, maar op lange termijn zal het verlangen steeds minder worden.


Algemeen

Als je stopt met roken, gaat het meteen beter met je lichaam. Sommige verbeteringen gebeuren heel snel. Andere hebben meer tijd nodig. Je zult je snel lekkerder voelen en op de langere termijn heb je minder kans om ziek te worden of om dood te gaan door roken.

 • Twintig minuten na het stoppen worden de hartslag en bloeddruk weer normaal.
 • Na acht uur is de hoeveelheid nicotine en koolmonoxide de helft minder. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is weer normaal.
 • Na twee dagen is er geen nicotine meer in het lichaam.
 • Na twee dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd.
 • Tussen de twee en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.

Hart

Je hart heeft er veel voordeel bij als je stopt met roken. Je hart zal meer zuurstofrijk bloed krijgen en kunnen rondpompen, waardoor je een betere conditie krijgt.

 • Na één dag stoppen daalt de kans op een hartaanval al, en na een jaar heb je de helft minder kans op een hartinfarct.
 • Stoppen met roken geeft je een beter vooruitzicht op herstel na een hartinfarct.
 • Na een jaar is er 50% minder kans op herhaling van het infarct.
 • Na een jaar is er 40% minder kans op overlijden.
 • Na 15 jaar heeft de stopper een vergelijkbaar risico op een hartaanval als iemand die nooit heeft gerookt.

Longen

Ben je gestopt met roken, dan beginnen je longen aan de grote schoonmaak. Je krijgt meer lucht en kunt makkelijker ademen.

 • Na één dag is alle koolmonoxide uit het lichaam. Het zuurstofgehalte van het bloed verbetert. Vooral mensen met ernstig COPD kunnen dit goed merken. Zij kunnen zich na het stoppen met roken makkelijker inspannen dan eerst.
 • Na één dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken.
 • Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
 • Tussen de drie en negen maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
 • Na tien jaar daalt het risico op longkanker met de helft vergeleken bij mensen die blijven roken.

Last van stoppen

De helft van de mensen krijgt last als ze stoppen met roken. Dat is een goed teken: je lichaam maakt zich vrij van nicotine. Een vervelend gevoel, dat wel, maar het gaat voorbij. Binnen twee à drie dagen is alle nicotine uit je lichaam. Het duurt wat langer voordat het niet meer gewoon is om een sigaret te pakken. Ongeveer twee maanden. Als je stopt, kan dit met je gebeuren:

 • Je krijgt zin om te roken.
 • Je wordt snel boos.
 • Je bent niet zo scherp als normaal.
 • Je bent onrustig.
 • Je voelt je niet goed.

We noemen dit ook wel ontwenningsverschijnselen.

Bijna alle stoppers worden wat zwaarder. Sommigen 2,5 kilo, anderen 6 kilo. Hoe dat komt? De maag en darmen van rokers werken sneller door het roken. Als je stopt, dan gaat dat terug naar normaal. Er zijn stoppers die meer dan 6 kilo erbij krijgen. Dat komt doordat ze iets anders willen in plaats van roken. Eten of snoep meestal.


Hulp bij stoppen

Stoppen met roken is moeilijk voor de meeste rokers. De kans dat stoppen lukt, is veel groter wanneer je hulp krijgt. Er is veel keus. Sinds 1 januari 2011 wordt begeleiding bij stoppen met roken vergoed vanuit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar sluit hiervoor contracten met organisaties/personen die begeleiding aanbieden in de vorm van een stoppen-met-roken programma. De zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen aan de vergoeding. Een aantal zorgverzekeraars stelt als voorwaarde een verwijzing door de huisarts.
Bij sommige zorgverzekeraars valt de begeleiding onder het wettelijk verplicht eigen risico. Voor 2011 bedraagt dit minimaal (afhankelijk van je polis) € 170,-. Als je dit bedrag nog niet opgemaakt heeft aan andere zorg, dan zal het resterende bedrag bij je in rekening gebracht worden door de zorgverzekeraar. Je kunt bij je zorgverzekeraar informeren waar je terecht kunt voor een stoppen-met-roken programma en welke voorwaarden er gelden. In combinatie met de begeleiding worden ook nicotinevervangers en medicijnen voor stoppen met roken vergoed. De zorgverzekeraar kan ook hieraan voorwaarden verbinden. Bijvoorbeeld via welke apotheek de middelen besteld moeten worden. De medicijnen kunnen alleen voorgeschreven worden door een arts. Omdat de medicijnen en nicotinevervangers alleen vergoed worden in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, kan de zorgverzekeraar of apotheek vragen om een stoppen-met-rokenverklaring. Dat is een bewijs dat je daadwerkelijk een stoppen-met-rokenprogramma volgt. Voor meer informatie over de voorwaarden van vergoeding van nicotinevervangers en medicijnen verwijzen we je naar je zorgverzekeraar.

Bron: Stivoro.nl11-10-2015
Man, 42 jaar
Algehele tevredenheid 2

Nortrilen (nortriptyline)
Depressie

Tevredenheid over
2
2
2
4
Ik heb een week notrilen geslikt. Veel bijwerkingen: moe, nervositeit, zwaardere depressieve klachten, sterke verstopping, wegzakken in gedachten, problemen met plassen, veel trek. Ik ga ermee stoppen. Voel me slechter dan daarvoor. Ik hoop dat jullie betere ervaringen hebben met dit middel.
01-10-2015
Man, 66 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
5
5
4
Perfect spul.Drie maanden geslikt en van roken af.Rookte pakje zware shag per dag
30-09-2015
Vrouw, 59 jaar
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
3
3
5
Sinds 15 september begonnen met champix 2 x 0,5 per dag. De eerste dagen licht duizelig maar niet misselijk! ( inname tijdens eten is absolute aanrader) De zin in roken nam langzaam af wel elke nacht allerlei rare dromen maar niks angstigs. Nu al 4 dagen op 2x 1 mg. per dag. Bijwerkingen: erg droge mond, moeilijke stoelgang, nog steeds elke nacht dromen. Soms hartkloppi[lees meer...]ngen heel even, wel neemt de zin steeds verder af en soms smaakt een sigaret niet eens. Aanstaande vrijdag 2 okt. definitieve stopdag!! Het middel helpt denk ik voor 40% en de andere 60% moet je toch echt zelf doen. Oke maar ik ga er voor.
28-09-2015
Vrouw, 43 jaar
Algehele tevredenheid 2

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
1
1
5
Wat een hel die Champix. Vier jaar geleden voor het eerst gebruikt, toen ging het redelijk, maar veel last van ernstige bijwerkingen. Na 10 maanden gestopt, toch weer begonnen met roken en nu weer Champix gekocht. De bijwerkingen zijn heftiger dan de vorige keer. Vooral na inname 's avonds, super misselijk en opgeblazen gevoel dat niet over gaat. Ook ben ik neerslachtig, d[lees meer...]enk heel zwart, heel snel geïrriteerd, heb hoofdpijn, ben duizelig, moet heel veel plassen, slaap slecht, droom belachelijk, heb geen kracht (dus trainen gaat heel moeizaam), ben ontzettend moe en agressief, heb hallucinaties, libido is nul en de normale aanrakingen van mijn partner irriteren mij momenteel ook mateloos. Ik ken mijzelf niet. Hij heeft er ook veel moeite mee. Vandaag laatste dag dat ik de Champix neem. Dan heb ik het een maand geslikt, een maand van hel, ziek voelen, energieloos en het kostte bijna mijn relatie. Wel Tabex besteld. Zelfde werking als Champix alleen zonder bijwerkingen, je moet er alleen meer van nemen. Maar eens kijken of dat lukt. Want het gejaagde gevoel naar een sigaret is nog niet helemaal weg (wat de eerste keer, vier jaar geleden, na twee weken al weg was) en momenteel rook ik nog steeds zo'n 4 a 5 sigaretten per dag. De trek is wel weg, de sigaretten smaken niet meer. Maar doordat ik me zo vreselijk voel, wil ik juist een sigaret ook al smaken ze vies.
26-09-2015
Man, 44 jaar
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
2
2
5
30 jaar gerookt. Van alles geprobeerd te stoppen. Nu uiteindelijk 2 maanden gestopt. Wel veel last van bijwerkingen. Slapeloze nachten, zeer kort lontje, ernstige nachtmerries, erg moe en veel hoofdpijn. Maar blijf het wel volhouden. Heb wel op dokters advies de inname gehalveerd. Kijk uit naar een goede nachtrust.
26-09-2015
Man, 61 jaar
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
4
5
5
goed gelukt
26-09-2015
Man, 61 jaar
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
5
5
5
heb champix gebruikt om te stoppen met roken, lang genoeg gebruiken,zeker 3 maal verpakking. is vrij duur kuur, maar roken nog duurder, kreeg ook begeleiding van longassistente van huisarts. ben nu 1.5 jaar gestopt, bevalt goed, rookte 45 jaar tussen 40 en 50 shag,s per dag. veel succes wil
26-09-2015
Man, 34 jaar
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
2
1
5
nu 2 weken champix aan het nemen, na 1 week gestopt met roken. voel mij al veel beter minder hoesten, meer energie. alleen bij inname hoofdpijn en wat misselijk, maar dat is meestal na 20 minuten voorbij. men hartslag is terug beter, ben veel kalmer geworden. ik vind dat ze sigaretten zouden moeten verbieden!! het is pure zelfmoord!! kan iedereen aanraden om de stap te ne[lees meer...]men alleen maar voordelen, roken alleen maar nadelen. ben al een heel ander mens nu, na 1 week pas. ik kijk uit naar de toekomst!!
19-09-2015
Man, 68 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
4
4
5
Ik ben drie maanden geleden gestopt met roken met behulp van Champix, een uitstekend middel en kan ik iedereen aanraden, na 50 jaar gerookt te hebben en weleens een poging te hebben gewaagd, was dit het juiste middel voor mij. Na ruim een maand gestopt met innemen en het kost mij nog steeds geen moeite om de sigaret te laten liggen, omdat ik samen met mijn echtgenote ben g[lees meer...]estopt en eerder de Champix heb laten staan heb ik nu nog een volledige kuur van 12 weken liggen, als jullie iemand weten die ook voornemens is om te stoppen en die het eigen risico nog niet heeft gebruikt, laat het mij even weten. Is er iemand van jullie die iets weet over de kosten van de hulp bij stoppen met roken? Mijn zorgverzekering brengt mij dat middels het eigen risico in rekening en dat klopt niet volgens mij, het gaat dus alleen om de hulp en niet om de medicijnen!
14-09-2015
Vrouw, 22 jaar
Algehele tevredenheid 3

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
2
2
5
Ik zit nu in mijn tweede stopweek en heb van het begin af aan al last van vermoeidheid en misselijkheid. Ik vroeg me af of meerdere mensen dit hebben (gehad)? Gaat dit vanzelf over?
13-09-2015
Man, 57 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
4
4
5
Wat een formidabel pilletje. Het heeft mij goed geholpen om te stoppen met roken. Rookte al meer dan 40 jr / 4 a 5 pakjes shag in de week. Moet er wel bij zeggen dat je er zelf ook achter moet staan. Moet wel goed in dat koppie zitten. Ben halverwege gestopt met de pillen, want vond het voor mij wel genoeg. En had totaal geen zin meer in roken. Nu een 15 maanden verder no[lees meer...]g niet weer gerookt. Soms even een ogenblik van heb trek, maar dat is al gauw verdwenen. Bespaart me nu meer dan 130 euro in de maand en dat is wat ik nog steeds voor ogen houd en motiveert je ook. Weinig of geen bijwerking gehad. Wens iedereen veel suk6, echt het helpt.
11-09-2015
Man, 52 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
3
4
4
Ben nu 9 maanden een niet rokende roker, na 37 jaar een roker te zijn geweest. Er blijven altijd momenten dat je zin in een sigaret hebt. Champix heeft mij hierbij geholpen. Ik heb inderdaad de meest vreemde dromen gehad, maar dit was eigenlijk wel zeer vermakelijk. Wat mij echter verbaast, is het hoesten en de kortademigheid. Ik hoest meer dan toen ik nog rookte en ben oo[lees meer...]k kortademiger. Een trap oplopen kan er voor zorgen dat ik vreselijk zit te hijgen. zelfs af en toe in rust in bed heb ik moeite met ademhalen. En dan dat slijm ophoesten......pfffff. Had ik allemaal niet verwacht, zeker niet na 9 maanden nog. Ik vind het vreemd dat ik hier eigenlijk niks over kan vinden op het net, er wordt alleen geschreven over als je net bent gestopt met roken. Zijn er nog meer lotgenoten???
09-09-2015
Man, 58 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
COPD

Tevredenheid over
5
4
4
5
Ik moest stoppen met roken, maar dat lukte niet, ben na een verhaal van een kennis, die ook champix heeft gebruikt, naar de huisarts gegaan en heeft mij champix voor geschreven, heb weinig tot geen bijwerkingen gehad, soms iets duizelig of een beetje pijn in mijn hoofd. Ik ben nu 2 jaar van het roken af en daar ben ik nog steeds verbaast over omdat ik 7 pakjes Drum in de w[lees meer...]eek rookte en nu niks meer, ik vind het nu stinken, het is voor de mensen die echt willen stoppen een aanrader om champix te gaan gebruiken.
07-09-2015
Vrouw, 42 jaar
Algehele tevredenheid 3

Nicotinell (nicotine)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
1
1
5
Nu bijna een jaar met succes gestopt met roken dankzij Nicotinell zuigtabletjes. Eerst nog 2 mg, snel daarna 1 mg. Behalve kostbaar (circa 9/10 strips van 12 tabletten per week kost zo'n 35,-) kreeg ik ook steeds meer bijwerkingen. Heel snel nadat tablet op was kreeg ik weer ontwenningsverschijnselen, waardoor ik bijna aan één stuk tabletjes nam. Gevolgen: zweertjes in de [lees meer...]mond, opgezwollen buik en gasvorming, droge jeukende ogen, huiduitslag in de vorm van eczeem-plekjes, extreme haaruitval, snel ouder wordend gezicht, gebitsproblemen (grauwer worden tanden), bloedarmoede, hartkloppingen, stemmingswisselingen. Verschillende keren geprobeerd om te stoppen, zonder succes. Sinds vandaag maar weer een poging wagen. Ernstige ontwenningsverschijnselen! Stoppen met roken is in mijn herinnering makkelijker dan stoppen met tabletjes! Nicotinell helpt dus echt met stoppen met roken, maar wees heel voorzichtig dat je er niet een nieuwe verslaving van krijgt!
27-08-2015
Man, 34 jaar
Algehele tevredenheid 3

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
1
3
4
ben nu aan het laatste pakje Champix toe voor het afronden van de hele kuur. Echter twijfel ik toch sterk of ik dit wel moet doen, niet omdat het niet werkt of zo, het werkt super maar meer vanwege de bijwerkingen en de gevolgen hiervan. misselijkheid, ontlasting, zweetaanvallen, ontstekkingen, angst aanvallen, somber/depressief denk gedrag, slapeloosheid, sneller gëeirite[lees meer...]erd. Vooral de geestelijke klachten en gedrag veranderingen maak ik me zorgen over. de lichamelijke klachten neem ik op de koop toe. Ga toch eens contact opnemen met de huisarts, wat en hoe.
26-08-2015
Vrouw, 45 jaar
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
4
5
5
Ben nu in de 3e stopweek en ondanks dat ik niet echt gemotiveerd was om te stoppen (vanwege de zoveelste poging al) is mijn ervaring met Champix heel positief! Stoppen ging makkelijk, zelfs in de 1e week al geen behoefte meer om te roken terwijl het wel mocht. Neem 2x per dag 1 mg in tijdens het eten, in de avond en in de ochtend, en ervaar geen bijwerkingen, behalve dat[lees meer...] het lijkt alsof ik wat meer energie heb en ook wat meer moeite om in slaap te komen en net als bijna iedereen zeer levendige dromen heb. Er zijn wel momenten dat ik nog steeds de behoefte voel om te roken, maar die gaan vanzelf weer over, ik hoop wel dat dat gevoel helemaal verdwijnt want ik vind het best fijn om niet meer te roken!


Terug naar het begin van de pagina

Geef je mening over jouw medicijngebruik

Deel jouw ervaringen over medicijngebruik
en maak kans op een Tony's Chocolonely
reep!


Geef je mening nu!

Als je meer wilt weten over Tony's Chocolonely, klik dan hier.

Tony's Chocolonely