Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

Hét onafhankelijke platform voor het delen van ervaringen met medicijnen

dossiers


Geef mening

Stoppen met roken

Wat doet roken met je lichaam?

In tabaksrook zitten veel stoffen, ongeveer 4.000. Van veertig van deze stoffen kun je kanker krijgen. Dat noemen we ‘kankerverwekkend’. Eén stof, nicotine, heeft een sterk verslavend effect. Nicotine geeft een plezierig gevoel in de hersenen. Dit plezierige gevoel zorgt voor een verlangen naar een nieuwe dosis nicotine. Ook het lichaam raakt gewend aan een bepaalde hoeveelheid nicotine in het bloed. Door de afbraak van nicotine krijgt het lichaam elke keer behoefte aan een nieuwe dosis nicotine. Deze twee processen zorgen ervoor dat de roker afhankelijk wordt van sigaretten en verslaafd raakt.


Verslaving

Roken is een verslaving. Nicotine zorgt voor de verslaving. Je ademt nicotine in door je longen. Dan gaat de nicotine met het bloed naar je hersenen. Dat gaat heel snel. Als je een trekje neemt, is de nicotine binnen 10 seconden in de hersenen. Daar zorgt de nicotine voor een speciaal effect. Na het roken van een sigaret is de nicotine snel weer weg. Je krijgt na een tijdje weer trek in een nieuwe sigaret. Hoe lang dat duurt? Dat hangt af van hoeveel sigaretten je meestal per dag rookt. Het maakt ook uit hoe je de sigaretten over de dag verdeelt. Je merkt het bij de dingen die je elke dag doet. Ook dan krijg je zin in roken. Je vindt het moeilijk om die dingen te doen zonder te roken. Roken hoort voor jou bij je leven. Dat hoort allemaal bij de verslaving.


Giftige stoffen

Er zijn drie heel bekende stoffen in rook. Dat zijn nicotine, koolmonoxide en teer.

 • Nicotine laat het hart sneller kloppen. Nicotine zorgt voor een hogere bloeddruk en schade aan de binnenkant van de bloedvaten. Door nicotine worden bloedvaten nauwer. Nicotine maakt je verslaafd. De stof komt snel in de hersenen. Al in 10 seconden. Nicotine zorgt dat je steeds weer zin hebt in roken.
 • Koolmonoxide zorgt voor een slechtere conditie. Koolmonoxide zit in het bloed in plaats van zuurstof. Het bloed brengt minder zuurstof door het lichaam, als je rookt. Je bent dan sneller moe bij sporten of traplopen.
 • Teer veroorzaakt de rokershoest. In de longen zitten trilhaartjes. Deze trilhaartjes houden de longen schoon. Als je rookt, worden de trilhaartjes vastgeplakt. De trilhaartjes werken nietmeer goed. Je moet dan vaak hoesten om het vuil uit de longen weg te krijgen.

Hart- en vaatziekten

Als iemand rookt, gaat de rook eerst naar de longen. Daar komen een heleboel stoffen uit de rook in het bloed terecht, waaronder nicotine en koolmonoxide. Deze twee stoffen hebben een erg slechte invloed op het hart en de vaten. Jaarlijks gaan er ruim 5000 mensen dood aan hart- en vaatziekten die ze hebben gekregen door het roken. Er zijn verschillende hart- en vaatziekten:


Hoge bloeddruk

Nicotine zorgt ervoor dat de bloedvaten nauwer worden. Nicotine zorgt ook voor een hogere bloeddruk. Roken als de bloeddruk al te hoog is, is een extra nadeel voor de bloedvaten. Medicijnen tegen hoge bloeddruk werken namelijk minder goed als je rookt.


Veranderingen in de bloedvaten

Nicotine zorgt ervoor dat de binnenkant van de bloedvaten wordt beschadigd. De binnenkant van de bloedvaten wordt ruw. Het lichaam reageert hierop hetzelfde als bij wondjes: er worden korstjes gemaakt. Langzaam raakt het bloedvat verstopt: het bloed kan er niet meer goed door. Dit heet atherosclerose.


Pijn op de borst

Het hart is een spier. Een spier heeft zuurstof nodig om te kunnen werken. Als de hartspier minder zuurstof krijgt, zorgt dat voor pijn op de borst. De pijn op de borst wordt erger door roken. Nicotine zorgt ervoor dat het hart sneller gaat kloppen. Koolmonoxide zorgt dat er minder zuurstof in het bloed zit.


Hartaanval

Bij een hartaanval krijgt het hart geen zuurstof meer. Dat komt doordat de bloedvaten die zuurstof naar het hart brengen, zijn verstopt. Rokers hebben twee maal meer kans op een hartaanval.


Beroerte

Rokers krijgen vaker een beroerte dan mensen die niet roken. Dat komt door hoge bloeddruk en veranderingen aan de bloedvaten. Er zijn twee soorten beroerte: een hersenbloeding en een herseninfarct. Bij een hersenbloeding gaat een bloedvat in de hersenen stuk. Bij een herseninfarct zorgt een bloedprop voor een afsluiting van een bloedvat in de hersenen.


Etalagebenen

Mensen met ‘etalagebenen’ krijgen pijn bij een klein stukje lopen. Ze moeten dan even stilstaan tot de pijn weggaat. Deze mensen lopen alsof ze etalages bekijken. De pijn in de benen komt door veranderingen in de bloedvaten. Mensen die roken hebben vaker last van veranderingen in de bloedvaten.


Wat doet stoppen met je lichaam?

Als je stopt met roken, adem je geen rook meer in. Dat is goed voor je lichaam. Je krijgt geen kankerverwekkende stoffen meer binnen. Met sommige delen van je lichaam gaat het dan snel beter. Voor andere delen duurt het wat langer. Je krijgt ook geen nicotine meer in je lichaam. Het lichaam gaat ontwennen. Het ontwennen kan korte tijd vervelende gevoelens geven. Je hebt geleerd dat nicotine een plezierig gevoel geeft, daardoor blijf je enige tijd wel zin houden in roken. Deze behoefte zal in het begin sterk zijn, maar op lange termijn zal het verlangen steeds minder worden.


Algemeen

Als je stopt met roken, gaat het meteen beter met je lichaam. Sommige verbeteringen gebeuren heel snel. Andere hebben meer tijd nodig. Je zult je snel lekkerder voelen en op de langere termijn heb je minder kans om ziek te worden of om dood te gaan door roken.

 • Twintig minuten na het stoppen worden de hartslag en bloeddruk weer normaal.
 • Na acht uur is de hoeveelheid nicotine en koolmonoxide de helft minder. De hoeveelheid zuurstof in het bloed is weer normaal.
 • Na twee dagen is er geen nicotine meer in het lichaam.
 • Na twee dagen is het smaak- en reukvermogen aanzienlijk verbeterd.
 • Tussen de twee en 12 weken verbetert de bloedcirculatie in het lichaam.

Hart

Je hart heeft er veel voordeel bij als je stopt met roken. Je hart zal meer zuurstofrijk bloed krijgen en kunnen rondpompen, waardoor je een betere conditie krijgt.

 • Na één dag stoppen daalt de kans op een hartaanval al, en na een jaar heb je de helft minder kans op een hartinfarct.
 • Stoppen met roken geeft je een beter vooruitzicht op herstel na een hartinfarct.
 • Na een jaar is er 50% minder kans op herhaling van het infarct.
 • Na een jaar is er 40% minder kans op overlijden.
 • Na 15 jaar heeft de stopper een vergelijkbaar risico op een hartaanval als iemand die nooit heeft gerookt.

Longen

Ben je gestopt met roken, dan beginnen je longen aan de grote schoonmaak. Je krijgt meer lucht en kunt makkelijker ademen.

 • Na één dag is alle koolmonoxide uit het lichaam. Het zuurstofgehalte van het bloed verbetert. Vooral mensen met ernstig COPD kunnen dit goed merken. Zij kunnen zich na het stoppen met roken makkelijker inspannen dan eerst.
 • Na één dag beginnen de longen met het opruimen van slijm en andere resten van het roken.
 • Na een paar dagen gaat het ademhalen gemakkelijker, je krijgt meer energie.
 • Tussen de drie en negen maanden verminderen klachten als hoesten, piepen en benauwdheid. De achteruitgang van de longfunctie stopt en kan licht verbeteren.
 • Na tien jaar daalt het risico op longkanker met de helft vergeleken bij mensen die blijven roken.

Last van stoppen

De helft van de mensen krijgt last als ze stoppen met roken. Dat is een goed teken: je lichaam maakt zich vrij van nicotine. Een vervelend gevoel, dat wel, maar het gaat voorbij. Binnen twee à drie dagen is alle nicotine uit je lichaam. Het duurt wat langer voordat het niet meer gewoon is om een sigaret te pakken. Ongeveer twee maanden. Als je stopt, kan dit met je gebeuren:

 • Je krijgt zin om te roken.
 • Je wordt snel boos.
 • Je bent niet zo scherp als normaal.
 • Je bent onrustig.
 • Je voelt je niet goed.

We noemen dit ook wel ontwenningsverschijnselen.

Bijna alle stoppers worden wat zwaarder. Sommigen 2,5 kilo, anderen 6 kilo. Hoe dat komt? De maag en darmen van rokers werken sneller door het roken. Als je stopt, dan gaat dat terug naar normaal. Er zijn stoppers die meer dan 6 kilo erbij krijgen. Dat komt doordat ze iets anders willen in plaats van roken. Eten of snoep meestal.


Hulp bij stoppen

Stoppen met roken is moeilijk voor de meeste rokers. De kans dat stoppen lukt, is veel groter wanneer je hulp krijgt. Er is veel keus. Sinds 1 januari 2011 wordt begeleiding bij stoppen met roken vergoed vanuit de basisverzekering. Je zorgverzekeraar sluit hiervoor contracten met organisaties/personen die begeleiding aanbieden in de vorm van een stoppen-met-roken programma. De zorgverzekeraars kunnen voorwaarden stellen aan de vergoeding. Een aantal zorgverzekeraars stelt als voorwaarde een verwijzing door de huisarts.
Bij sommige zorgverzekeraars valt de begeleiding onder het wettelijk verplicht eigen risico. Voor 2011 bedraagt dit minimaal (afhankelijk van je polis) € 170,-. Als je dit bedrag nog niet opgemaakt heeft aan andere zorg, dan zal het resterende bedrag bij je in rekening gebracht worden door de zorgverzekeraar. Je kunt bij je zorgverzekeraar informeren waar je terecht kunt voor een stoppen-met-roken programma en welke voorwaarden er gelden. In combinatie met de begeleiding worden ook nicotinevervangers en medicijnen voor stoppen met roken vergoed. De zorgverzekeraar kan ook hieraan voorwaarden verbinden. Bijvoorbeeld via welke apotheek de middelen besteld moeten worden. De medicijnen kunnen alleen voorgeschreven worden door een arts. Omdat de medicijnen en nicotinevervangers alleen vergoed worden in combinatie met een stoppen-met-rokenprogramma, kan de zorgverzekeraar of apotheek vragen om een stoppen-met-rokenverklaring. Dat is een bewijs dat je daadwerkelijk een stoppen-met-rokenprogramma volgt. Voor meer informatie over de voorwaarden van vergoeding van nicotinevervangers en medicijnen verwijzen we je naar je zorgverzekeraar.

Bron: Stivoro.nl29-11-2015
Vrouw, 38
Algehele tevredenheid 3

Champix (varenicline)
Gedragsstoornis

Tevredenheid over
5
2
2
4
Hmmm ik wou dolgraag stoppen met roken nog steeds zelfs, Ik heb een stopdag ingevoerd door eerst de basis champix te gebruiken. Sinds mijn stopdag heb ik ook niet meer gerookt. Maar ik voel me met de dag slechter en slechter worden, ik slaap sinds twee weken heel slecht, voel me down, en merk dat ik behoorlijk agressief aan het worden ben, alles stoort me, ik kan precies[lees meer...] niet meer lachen :-( Ben zelfs aan het overwegen om acuut te stoppen met champix
12-11-2015
Man, 57
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
5
5
5
Was al enige tijd van plan om te stoppen met roken, ik heb mezelf eerst goed voorbereid om te gaan stoppen, lezen van artikelen, daarna overleg met huisarts, en om champix gevraagd. Ben 03-09-2014 begonnen en 23-10-2014 gestopt met de kuur, ging fantastisch, geen bijwerkingen of iets dergelijks, 23-09-2014 laatste sigaret gerookt, nooit geen behoefte meer gehad, ik heb 41 [lees meer...]jaar veel gerookt, had niet verwacht dat het zo makkelijk zou gaan, ook nu na ruim 13 maanden gestopt te zijn totaal geen problemen, ik voel me een totaal ander mens, had dit veel eerder moeten doen, kan rokers echt aanraden om te stoppen, als je het echt serieus aanpakt gaat het heel makkelijk.
12-11-2015
Vrouw, 62
Algehele tevredenheid 4

Nortrilen (nortriptyline)
Depressie

Tevredenheid over
4
3
4
4
Eerst diverse andere medicijnen gebruikt (anti-depressiva), maar geweldig veel bijwerkingen tw slaperigheid jeuk en op een gegeven moment zat ik onder de pukkels en vreselijke jeuk. Uiteindelijk nortrilen gevonden, nog wel eens pukkels en jeuk en een droge mond, maar veel minder dan bij de andere depressiva, ik kan er goed mee leven.
09-11-2015
Man, 50
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Rookverslaving

Tevredenheid over
4
4
4
4
ik ga nu beginnen met Champix en ben heel benieuwd. ik rook vanaf mijn 14 en rook op dit moment 50 sigaretten per dag. ik hoop dat ik positief op dit middel reageer.
05-11-2015
Vrouw, 58
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
3
4
4
Sinds 5 oktober gebruik ik Champix eerst 2x 0.5 en na een week 2x1 mg, op 19 oktober ben ik gestopt, vond het de eerste week niet moeilijk, maar nu in week 3 speelt het verlangen toch wel vaak op, maar ik hou vol! Als bijwerking heb ik zeer beeldende dromen, veel plassen en soms een verhoogde hartslag.
28-10-2015
Man, 54
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
2
4
5
3 november 2008 heb ik een van de grootste stappen in mijn leven genomen door te stoppen met roken. Ik ben gestart met roken op 12 jarige leeftijd en reeds snel zeer verslaafd geweest (op mijn 14de rookte ik 30 tot 40 saffies per dag). September 2008 kreeg ik te horen van mijn cardioloog (ik had een hartinfarct gehad in 2004) dat het tijd was om te stoppen met roken of mij[lees meer...]n tijd op deze aarde zat er bijna op gezien de conditie van mijn hart. Voordien had ik tevergeefs talloze pogingen tot stoppen gedaan zelfs met champix. Op bovenvermelde datum stopte ik dus en met champix is dit eigenlijk zeer makkelijk. De stoffen werkzaam in dit product schakelen de 3 hersencellen die deel uit maken van je verslaving (jazeker het zijn slechts enkele hersencellen die roepen om een nicotineshot) volledig uit. Dit zie je in de getuigenissen bij het gebruik van dit product. het is nl zeer makkelijk om te stoppen (oke er zijn bijwerkingen die soms zeer naar overkomen, maar focus je op wat je wil bereiken met dit product). Het moment wanneer je begint af te bouwen is veeeeeel belangrijker. Weet dan dat die 3 hersencellen terug beginnen te roepen en in mijn geval heb ik dit beantwoord met dagelijks vele repen bountys te snoepen. Zeker niet gezond maar (oke na 15 kg toename in gewicht) veel makkelijker om mee te stoppen dan roken. Ik ben nu 54 jaar en bijna 7 jaar van die vieze troep af, maar geloof me vrij nog altijd verslaafd. Een arts kan dit misschien beter bevestigen, maar eenmaal zolang als ik verslaafd blijft levenslang verslaafd. Telkens na een lekkere maaltijd of de geur van een brandende sigaret doen die 3 hersencellen verschrikkelijk hard hun best om mij te overtuigen een saffie op te steken, maar gelukkig ben ik nu sterker dankzij het tijdelijke gebruik van champix. Patrick
26-10-2015
Vrouw, 28
Algehele tevredenheid 3

NiQuitin (nicotine)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
2
2
5
3 weken geleden begonnen met pleisters plakken na 12 jaar een pakje per dag gerookt te hebben. Ik was verbaasd hoe goed het werkte.. had weinig behoefte aan sigaret. De pleister gaat wel snel los in de hoekjes, maar daar heb ik Leukoplast tape voor gehaald om het extra vast te plakken zodat het zeker bleef zitten. Helaas na een week kon ik de pleisters niet goed meer verdr[lees meer...]agen. De huid werd rood en jeukte verschrikkelijk.. op allerlei plekken geplakt, maar de reactie werd met de dag erger. Op gegeven moment zelfs opgezwollen plekken en het was net een dambord op mijn armen en benen omdat de rode uitslag (vierkantjes) niet meer wegtrokken. Moest er uiteindelijk mee stoppen en gebruik nu sinds anderhalve week de zuigtabletjes van Niquitin en die bevallen me ook goed. Dus als meer mensen last hebben van de uitslag kan ik de zuigtabletjes zeker aanraden!
23-10-2015
Man, 68
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
4
4
5
Ik heb twee reacties ontvangen op mijn ervaringen en wil deze personen vragen om mij een email te sturen naar het volgende adres: xxxxxxx Wij kunnen dan overleggen hoe een en ander te gaan regelen, ik raad u wel aan om de huisarts in te lichten i.v.m. het gebruik van andere medicijnen! (RED: helaas kunnen wij geen persoonlijke gegevens online zetten, zeker niet als [lees meer...]het om doorschuiven van medicatie gaat. Wij kunnen niet toestaan dat wij een soort marktplaats voor medicijnen worden, aangezien daarmee risico's om de hoek kunnen kijken die niet bij ons thuishoren. Voor medicatie moet iedereen naar zijn eigen arts, zodat goed gekeken kan worden wat de beste oplossing voor die persoon is)
22-10-2015
Vrouw, 29
Algehele tevredenheid 3

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
3
2
2
4
Na 16 jaar te hebben gerookt, heb ik besloten om te stoppen. Echter voelde ik me niet sterk genoeg om het door te zetten, had dus een stokje achter de deur nodig. Op advies van de huisarts heb ik Champix genomen. Las veel positieve berichten over dit middel. Dag 1 t/m 8 -> 0,5 Mg, enige bijwerkingen (misselijkheid en opgeblazen gevoel). Met de dag rookte ik minder, doordat[lees meer...] een sigaret niet meer smaakte. Ik vond het zelfs vies om te roken, maar deed het nog wel na het eten, omdat het zo in mijn systeem zat. Vanaf dag 8 is de dosering verhoogd naar 1 Mg. De bijwerkingen werden steeds meer en ernstig. Dag 12 gestopt met roken, zonder moeite. Enkele dagen later, dag 17 begon mijn dag als een hel. Zeer ernstige bijwerkingen, lichtflitsen, agressief, huilbuien, stemmingswisselingen, prikkelbaar, spierpijn; letterlijk alle spieren in mijn gezicht, waanbeelden, trillingen, de hele dag gespannen, etc. Had alle bijwerkingen die volgens de bijsluiter zeer zelden voorkomen. Auto rijden lukte niet meer. Kreeg angst- en paniekaanvallen zodra ik wist dat ik uit huis moest. Dag 18 meteen gestopt en in bed gedoken met de hoop dat de volgende dag voor mij de zon weer zou schijnen. Dag later nog geen succes, dezelfde klachten. Geduldig en moedig heb ik het nog een paar dagen afgewacht. En 5 dagen later schoot ik compleet in paniek met de gedachte dat ik door dit spul depressief aan het worden was. Al huilend belde ik de huisartsenpost op, smekend om hulp. Help me alsjeblieft om de oude te worden. Ik was bewust van alles wat ik deed en zei, maar kon niks tegenhouden. Het leek wel alsof ik de macht over mijn brein verloren was. Mijn gedrag was zo dusdanig veranderd dat ik soms zelf schrok van wat ik deed. Dit was IK niet. Wat gebeurde er met mij? Psychose, depressiviteit, wat was het? Ik wilde zsm antwoord op mijn vragen. Uur later belde een arts mij terug en stelde mij gerust. Ik was volgens hem niet depressief ook geen psychose, het waren de bijwerkingen. Moest inname onmiddellijk staken, waarna ik zei dat ik al een paar dagen gestopt was en nog steeds zoveel klachten heb. De tranen liepen weer over mijn wangen met dat hij zei dat het max over 2 weken beter met me zal gaan. Nog 2 weken elke dag in een hel? Nu ben ik een week verder, de klachten zijn minder, maar ik ben er nog lang niet. Voel me nog steeds heel rot. Het goede nieuws is dat ik nog steeds niet rook en net zo vastberaden ben als op dag 1. Wil jij stoppen met Champix? Weet waar je aan begint. Dit middel is niet geschikt voor iedereen. Het werkt prima om te stoppen. Heeft wel zijn voor- en nadelen. Mijn advies zou zijn om de dosering niet te laten verhogen ivm de bijwerkingen. Nog even een korte aanvulling over Champix. In Champix zit een stof wat dopamine in de hersenen stimuleert. Boost voor extra geluk en genot. Dit heb ik ervaren in week 1. Champix werkt op je brein, het veranderd kunstmatig je gedrag. Bij mij dus niet alleen rookgedrag, maar letterlijk alles. En als laatst; Champix is gemaakt voor soldaten die uit het leger kwamen met post traumatische stressstoornis. De artsen ontdekten na een tijdje dat de meeste soldaten opeens stopten met roken. Hierna is dit middel als hulpmiddel voorgeschreven bij stoppen met roken. Ik kan nog uren mijn verhaal en ervaringen met jullie delen, maar denk dat jullie hier wel genoeg aan hebben. Wens iedereen heel veel succes!! Geloof in je menselijke veerkracht en je kunt het 👍🏼
21-10-2015
Vrouw, 46
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
4
4
4
Ik gebruik Champix nu bijna 5 weken, en ben zeer tevreden. 21 september begonnen, en 1 oktober gestopt. Heb wel wat lichte bijwerkingen, zoals vermoeidheid en af en toe een dipje (maar kunnen natuurlijk ook geestelijke afkickverschijnselen zijn...) maar dat is al een stuk minder sinds ik sinds vorige week in de ochtend nog maar een halfje neem. Had nooit verwacht dat ik he[lees meer...]t stoppen met roken ook daadwerkelijk zou volhouden. Heb 33 jaar aan 1 stuk gerookt, en dit is mijn 1e stoppoging. Het moeilijkste heb ik nu hopelijk achter de rug, en ga nu de hele Champix kuur afmaken.
16-10-2015
Vrouw, 31
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
2
3
5
nu in de 2e stopweek en de bijwerkingen slaan hevig toe, misselijk, braken, duizelig, maarrr rook niet meer, geen afkickverschijnselen ook, dus ondanks dat ik nu last heb van de bijwerkingen wel heel tevreden over champix.
11-10-2015
Man, 42
Algehele tevredenheid 2

Nortrilen (nortriptyline)
Depressie

Tevredenheid over
2
2
2
4
Ik heb een week notrilen geslikt. Veel bijwerkingen: moe, nervositeit, zwaardere depressieve klachten, sterke verstopping, wegzakken in gedachten, problemen met plassen, veel trek. Ik ga ermee stoppen. Voel me slechter dan daarvoor. Ik hoop dat jullie betere ervaringen hebben met dit middel.
01-10-2015
Man, 66
Algehele tevredenheid 5

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
5
5
5
4
Perfect spul.Drie maanden geslikt en van roken af.Rookte pakje zware shag per dag
30-09-2015
Vrouw, 59
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
3
3
5
Sinds 15 september begonnen met champix 2 x 0,5 per dag. De eerste dagen licht duizelig maar niet misselijk! ( inname tijdens eten is absolute aanrader) De zin in roken nam langzaam af wel elke nacht allerlei rare dromen maar niks angstigs. Nu al 4 dagen op 2x 1 mg. per dag. Bijwerkingen: erg droge mond, moeilijke stoelgang, nog steeds elke nacht dromen. Soms hartkloppi[lees meer...]ngen heel even, wel neemt de zin steeds verder af en soms smaakt een sigaret niet eens. Aanstaande vrijdag 2 okt. definitieve stopdag!! Het middel helpt denk ik voor 40% en de andere 60% moet je toch echt zelf doen. Oke maar ik ga er voor.
28-09-2015
Vrouw, 43
Algehele tevredenheid 2

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
1
1
5
Wat een hel die Champix. Vier jaar geleden voor het eerst gebruikt, toen ging het redelijk, maar veel last van ernstige bijwerkingen. Na 10 maanden gestopt, toch weer begonnen met roken en nu weer Champix gekocht. De bijwerkingen zijn heftiger dan de vorige keer. Vooral na inname 's avonds, super misselijk en opgeblazen gevoel dat niet over gaat. Ook ben ik neerslachtig, d[lees meer...]enk heel zwart, heel snel geïrriteerd, heb hoofdpijn, ben duizelig, moet heel veel plassen, slaap slecht, droom belachelijk, heb geen kracht (dus trainen gaat heel moeizaam), ben ontzettend moe en agressief, heb hallucinaties, libido is nul en de normale aanrakingen van mijn partner irriteren mij momenteel ook mateloos. Ik ken mijzelf niet. Hij heeft er ook veel moeite mee. Vandaag laatste dag dat ik de Champix neem. Dan heb ik het een maand geslikt, een maand van hel, ziek voelen, energieloos en het kostte bijna mijn relatie. Wel Tabex besteld. Zelfde werking als Champix alleen zonder bijwerkingen, je moet er alleen meer van nemen. Maar eens kijken of dat lukt. Want het gejaagde gevoel naar een sigaret is nog niet helemaal weg (wat de eerste keer, vier jaar geleden, na twee weken al weg was) en momenteel rook ik nog steeds zo'n 4 a 5 sigaretten per dag. De trek is wel weg, de sigaretten smaken niet meer. Maar doordat ik me zo vreselijk voel, wil ik juist een sigaret ook al smaken ze vies.
26-09-2015
Man, 44
Algehele tevredenheid 4

Champix (varenicline)
Stoppen met roken

Tevredenheid over
4
2
2
5
30 jaar gerookt. Van alles geprobeerd te stoppen. Nu uiteindelijk 2 maanden gestopt. Wel veel last van bijwerkingen. Slapeloze nachten, zeer kort lontje, ernstige nachtmerries, erg moe en veel hoofdpijn. Maar blijf het wel volhouden. Heb wel op dokters advies de inname gehalveerd. Kijk uit naar een goede nachtrust.


Terug naar het begin van de pagina

Geef je mening over jouw medicijngebruik

Deel jouw ervaringen over
medicijngebruik en maak kans op
het boek de POWER Patiënt!


Hoe word je sneller beter?
Hoe krijg je de best passende behandeling?
Hoe krijg je minder last van bij-effecten?
Lees het in dit boek!


Geef je mening nu!

Als je meer wilt weten over dit boek, klik dan hier.

de Power Patiënt

Geschreven door Wil Konings.