Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

69
meningen

Sipralexa

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (29 meningen)
Angst & paniekstoornis (10 meningen)
Angststoornis (5 meningen)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

2

Sipralexa

29-08-2018 | Vrouw | 51
escitalopram (15mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Sinds 8 maanden 15 mg ipv 10 mg sipralexa. Van 10 naar 12.5 mg op 6 weken ging goed. Van 12.5 tot 15mg op 6 weken was vreselijk: drang tot zelfverminking. Huisarts raadde aan om vol te houden... Psychiater beaamt niet dat het van verhoging komt. Maar daar ben ik wel zeker van. Iemand zelfde ervaringen? Nu nog steeds die drang maar minder extreem als ih begin.
2

Sipralexa

06-03-2018 | Vrouw | 30
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik neem sinds een goede twee jaar standvastig Sipralexa tegen stress, depressie en hypersensitiviteit. In het begin sliep ik amper. Ook al nam ik de medicatie s ochtends, ik geraakte niet in slaap en om 1uur s nachts was ik klaarwakker en lag ik uren te woelen zonder in slaap te vallen. Dit heeft zo'n 8 maand geduurd.. Tijdens die twee jaar, ben ik ook 7kg bijgekomen, m. V[lees meer...]anbinnen weet je dat het door de medicatie is maar mentaal als 30-jarige vrouw is dit moeilijk. De medicatie helpt omdat prikkels niet zo hard meer binnenkomen en mijn emoties niet meer zo hard op en neer gaan. Toch overweeg ik om te stoppen met deze medicatie. Al wil ik niet binnen een half jaar terug beginnen met deze medicatie en door dezelfde hel gaan ..
3

Sipralexa

22-01-2018 | Vrouw | 49
escitalopram (10mg)
ADD
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
Eerste 3weken ongemakkelijk, bijna niet kunnen eten. Daarna verzwaard vooral borsten. Nu tevreden maar mis REM-slaap en ben constant moe. Mijn rust in hoofd is zeer goed.ben ook kalmer en kan stilzitten.
2

Sipralexa

14-08-2017 | Vrouw | 36
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik heb 12 jaar naar volle tevredenheid Efexor (75 Mg) gebruikt, waarvan de laatste 5 jaar aan minimumdosis (37.5 Mg). Wegens opeenstapeling van zware levensgebeurtenissen bleek die lage dosering niet meer te volstaan, en was ik volledig overspannen geraakt. Bij het ophogen van de Efexor bleek ik plots overgevoelig te reageren op dit medicijn, dus op aanraden van huisarts o[lees meer...]vergeschakeld op Sipralexa (10 Mg), omdat dit naar het schijnt veel milder is in bijwerkingen. Nu na 4weken gebruik kan ik inderdaad vaststellen dat de spanningsklachten aardig afgenomen zijn, zelfs in die mate dat ik tot helemaal niks meer kom. Zelfs gewoon nog maar uit mijn zetel proberen komen is al een hele opgave, dus zal het redelijk duidelijk zijn dat normaal functioneren redelijk moeilijk is. Je voelt letterlijk en figuurlijk verdoofd aan, dus inderdaad kan alles je veel minder schelen (dus minder spanningen...), met andere woorden ben ik momenteel dus van de regen in de drup terechtgekomen. Ik ga op zoek naar een ander medicijn want dit is het dus voor mij totaal niet.
3

Sipralexa

12-08-2017 | Vrouw | 27
escitalopram (10mg)
Hyperventilatie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Hallo, Ik ben 27 jaar en ik neem deze rotzooi nu een 4-tal jaar ten gevolge van chronische hyperventilatie. Pas op, het heeft lang gewerkt om mijn angsten onder controle te krijgen, maar de bijwerkingen zijn een ander verhaal. Van gewichtstoename heb ik geen last gehad, maar wel van rusteloze benen 's nachts, op zijn minst erg frustrerend! 4 jaar lang heb ik dit gehad, om [lees meer...]gek van te worden!! Afgevlakte emoties, vermoeidheid, nachtelijk transpireren... Gezellig is anders. Het ergste vind ik de ontwenningsverschijnselen. Ik ben 2 weken cold turkey gegaan, omdat afbouwen NIET werkt bij mij.. Ik merk dat ik hier goed aan heb gedaan, maar de neveneffecten zijn beangstigend.. Ik heb voortdurend last van een duizelig gevoel en het is precies alsof ik elektronische schokken in mijn hoofd heb wanneer ik beweeg, plotse geluiden op vang e.d. Heel bizar! Mijn arts zegt dat dit normaal is maar ik hoop dat dit snel over gaat.. Een goeie tip aan iedereen: als het niet nodig is, neem het niet want het ik vind het een vergif.
4

Sipralexa

04-04-2017 | Vrouw | 22
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Hoi. Mijn naam is Sara en ik ben 22 jaar. Een jaar geleden kreeg ik last van een progressieve angststoornis. Ik nam een half jaar Sipralexa, 15 mg. In samenspraak met mijn arts ben ik nu gestopt. Ik ging van 15mg naar 10mg. Na een maand 10mg ging ik naar een maand 5mg. Nu ben ik 5 dagen gestopt. Ik heb wel heel wat last van ontwenningsverschijnselen. Heel zweverig en gek g[lees meer...]evoel in mijn hoofd als ik snelle bewegingen maak en luide geluiden hoor. Het afbouwen op zich is wel goed verlopen. Telkens als ik verminderde had ik een licht gevoel in mijn hoofd, maar na enkele dagen ging dit over. Deze periode, niets meer innemen, is het meest lastig. Volgende week heb ik terug een afspraak bij de dokter. Hopelijk ben ik dan af van dat eigenaardig gevoel. Het gaat veel beter met me nu.
2

Sipralexa

10-12-2016 | Vrouw | 33
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik neem sinds vier maanden sipralexa. In het begin 5mg, dan 10 en even later 20. Ik voelde nog steeds geen verbetering en in samenspraak met de huisarts en psychiater, neem ik nu maar 10mg meer om daarna nog af te bouwen en eventueel op een ander medicijn over te stappen. Doordat ik zoveel last heb van bijwerkingen, wou ik eens opzoeken of dit wel normaal was, en zo kwam i[lees meer...]k hier terecht. Door het lezen van de ervaringen op deze pagina, werd ik helemaal moedeloos. Ik ondervind geen of weinig verbetering sinds ik het neem, ik voel me nog altijd ronduit slecht. Toen ik 20mg nam, waren de bijwerkingen het ergst. Ik sliep bijna niet, maar was wel heel de dag doodmoe en liep rond als een zombie. Inslapen lukte niet, rond drie uur werd ik wakker om dan weer uren wakker te liggen... Sinds ik terug 10mg neem, slaap ik net heel goed en veel, maar ik blijf een zombie overdag. 's Nachts moet ik met mijn benen wriemelen en schudden, verschrikkelijk is dat. Soms doe ik het overdag ook. Me langer dan twee minuten concentreren lukt absoluut niet. Mijn werk lijdt er serieus onder. Ik heb heel de dag honger, mijn maag lijkt wel een bodemloze put. Zeven kilo ben ik al verdikt, terwijl ik al sinds mijn 16e hetzelfde gewicht had. Ik heb constant het gevoel dat ik zou kunnen overgeven, geen overgeefneigingen, maar het gevoel dat mijn slokdarm bijna overloopt (niet het 'zuur' of reflux, maar ik kan het niet goed beschrijven). Als ik mijn tanden poets en ik kom met mijn tandenborstel aan mijn wijsheidstanden, krijg ik steevast een overgeefneiging. Een keer heb ik echt moeten overgeven hierdoor. Ik heb enorme stemmingswisselingen. Gisteren nog was ik iets aan het drinken met vrienden en van de bedenking 'dit is leuk, ik amuseer me', sprongen mijn gedachten zomaar over naar zelfmoordwensen. Ik ben echt ten einde raad en hoop snel met een ander medicijn -maar het liefst nog volledig zonder- verbetering te vinden. Sipralexa doet het voor mij absoluut niet.
2

Sipralexa

10-09-2016 | Vrouw | 59
escitalopram (10mg)
Psychose
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Jaren geleden ben ik begonnen op aanraden van mijn psychiater met Sypralexa.. door eerst andere medicijnen te gebruiken die niet hielpen, is hij overgeschakeld op dit medicijn. Heb ook alle nevenwerkingen dienen te doorlopen, zoals diarree, gewichtstoename, slapeloosheid, nerveussiteit 's nachts in de benen .. en noem maar op. Heb geprobeerd om te verminderen na een zeer l[lees meer...]ange tijd, maar herviel helemaal in een hoopje ellende, dan geprobeerd om om de dag te minderen en dan weer 10mg te nemen, ook weer het zelfde resultaat. Nu wil ik heel graag ermee stoppen, omdat mijn gevoelens zo erg afgevlakt zijn dat ik totaal geen enkel gevoel of emotie ervaar die mij nog plezier in het leven brengt. Ik wil heel erg graag terug ' leven' voor dat het helemaal om zeep is gegaan, en weer mens zijn met mijn gevoelens en emoties die weer normaal functioneren.
5

Sipralexa

08-09-2016 | Vrouw | 57
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Sipralexa heeft mijn leven en dat van de mensen rond mij , positief veranderd . Het is nooit mijn bedoeling geweest dit langer dan een paar maanden te nemen maar ik voel er mij zoveel beter mee dan zonder en heb mij bij het feit neergelegd dat dit een levenslang gebruik gaat worden .
4

Sipralexa

01-08-2016 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4

1

Sipralexa

02-06-2016 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
Aanvankelijk hielp het goed om te blijven functioneren, voldoende energie te hebben om de dag door te komen. Maar gezien de ernstige bijwerkingen, moest ik er na 2 jaar mee stoppen. Dat bleek een echte HEL te zijn. Brain zaps, mentale verwardheid, concentratieproblemen, oncontroleerbare boosheid, extreme mood swings, emotioneel wankel zijn, enorme irriteerbaarheid, chronis[lees meer...]che vermoeidheid, en stress intolerantie. Allemaal dingen die ik voordien niet had. Vele van deze symptomen blijven, nu 1,5 jaar na stoppen, nog steeds duren en maken me het leven heel lastig. Had ik het geweten, ik was nooit met deze medicatie begonnen!
5

Sipralexa

26-05-2016 | Vrouw | 49
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb 7 jaar Sipralexa gebruikt. Dit heeft mijn leven veranderd. Ik functioneerde weer normaal en kon alles weer aan. In 2015 gestopt na af te bouwen. Dat ging redelijk goed, totdat er iets vervelends gebeurde en ik volledig instortte en alle symptomen weer terug waren. Nu sinds bijna twee weken terug aan de Sipralexa en hopend en bijna afwachtend tot ze gaan werken. Nu n[lees meer...]og geen eetlust, wat misselijk en erg onrustig. Maar ik weet dat dit weggaat. Ik hoop snel, want ik wil de deur weer uit zonder me zo rot te voelen. En weer lekker plezier hebben in alles. Lekker muziek op en meezingen. Dat kan nu niet, alle geluiden zijn teveel. Ik ben die zeven jaar super tevreden geweest over Sipralexa en ga er nu niet meer mee stoppen. Want zoals ik me nu voel, wil ik nooit meer doormaken.
3

Sipralexa

12-05-2016 | Vrouw | 46
escitalopram (20mg)
Depressiviteit
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Sipralexa

24-04-2016 | Vrouw | 47
escitalopram (10mg)
ADD
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik heb vooral last van slaap, door de nachtelijke bewegingen van mijn benen heb ik ook bijna geen remslaap. Val als een blok in slaap en lig 10uren in mijn bed. Na de vroegen slaap ik wat en zonder wekker word ik pas na 2uren wakker. Ik val zelfs in slaap in mijn bad! 1u lang. In de wagen kan ik maar 1u rijden, want dan overvalt alweer die slaap! Als ik niet rij, lig ik st[lees meer...]eevast te slapen. Ik word er eigenlijk moe van en wil dit niet meer. Heb slaaptest laten doen en daar zagen ze dat probleem, maar kunnen er niets aan doen! Ik moest ook overdag slapen, telkens een halfuur (5x om de 2u) en ik viel 5 maal na 10 minuten in slaap, moesten me zelfs wekken! Het medicijn minderen gaat niet en zeker niet stoppen! Heb het al geprobeerd. En dan het geen zin hebben in sex is ook lastig... Wie kan me wel raad geven??....
3

Sipralexa

13-04-2016 | Vrouw | 62
escitalopram (20mg)
Autisme
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5

4

Sipralexa

24-03-2016 | Vrouw | 23
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 5
Ernst bijwerkingen 5
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik kamp met een problematiek van depressie en angst. Ik neem het medicijn al sinds m'n 13e op voorschrift van de kinder-jeugd psychiater. De psychiater voor volwassenen die mijn dossier overnam, ging verder met sipralexa. Ik neem er nu 2 en een half van 10 mg s'avonds. Ik geloof in de effectiviteit van het product. In samenspraak met een huisarts ben ik ooit eens geminderd[lees meer...] naar 1 van 10 mg, dit bleek achteraf gevaarlijk te zijn voor mij. Ga dus altijd naar een specialist alvorens sipralexa te gebruiken of te willen verminderen. Sommige mensen hebben dit levenslang nodig en dit is geen schande!

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2236) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1177) - Cholesterol
Citalopram (1167) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1143) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (943) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (859) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (851) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (764) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (728) - Epilepsie
Metoprolol (706) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (581) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (579) - Depressie - antidepressiva TCA
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (573) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (566) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (530) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (518) - Verslavingsziekten
Furabid (513) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (442) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (422) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (407) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (405) - Pijn
Crestor (396) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.