Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

484
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (156 meningen)
Angst & paniekstoornis (154 meningen)
Angststoornis (69 meningen)
Overspannen/burn-out (29 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (4 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

3

Escitalopram

12-02-2024 | Vrouw | 28
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Besloten mijn ervaring te delen. De slechte ervaringen/verhalen hielden me eerder tegen escitalopram te starten, terwijl het me uiteindelijk geholpen heeft. Wel eerst op eigen kracht geprobeerd. Zware burn-out. Ik kon letterlijk niks meer, 8 kilo afgevallen. Ik kon de deur niet meer uit van de spanning en kon alleen maar huilen. Bijvoorbeeld bedrijfsartsen en artikelen [lees meer...]kunnen mooi praten met; je moet gewoon gaan wandelen en therapie. Fijn als dat lukt maar soms kan het gewoon niet anders. Uiteindelijk, omdat het echt niet anders meer ging toch besloten medicatie te starten. Eerst begonnen met Quetiapine 12,5 mg vanwege de bijwerkingen escitalopram. Langzaam opgebouwd tot 10 mg. 12 weken had het totaal zeker nodig voor je werkt. Toen Quatiapine langzaam afgebouwd. Nu alleen nog escitalopram. Natuurlijk is de burn-out niet hersteld en mag dit zijn tijd nog hebben met therapie. Maar ik kan de dagen weer doorkomen met rustige activiteiten in en om huis. Ik laat me adviseren door een goede acupuncturist om uiteindelijk te kunnen afbouwen in de toekomst als mn nier-energie weer voldoende is en heb hier goede hoop voor.
3

Escitalopram

07-02-2024 | Man | 66
escitalopram (10mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Met veel interesse de meningen van iedereen gelezen aangezien ik net gestart ben met 10mg. Als oudere man (66j) dit soort medicatie moeten nemen is een verhaal die dikwijls voorkomt. Alles begint achteruit te gaan en een pilletje zou de oplossing niet mogen zijn maar als de dokter het voorstelt zal het wel juist zijn zeker... Langs de ene kant ben ik relatief bang van de [lees meer...]bijwerkingen want ik wil geen mini zombie worden maar langs de andere kant is het misschien de oplossing om terug het leven een beetje rooskleuriger te zien. Jaaaaren geleden eens naar een psychiater geweest en volgens die heb ik wegens een tekort aan een bepaald stofje in de hersenen, een chronische depressie. Ten slotte wil ik nog zeggen dat ik blij ben om mijn verhaal eens te mogen doen hier want ik hou mijn "problemen" bewust verborgen voor iedereen.
4

Escitalopram

30-01-2024 | Man | 26
escitalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Al een groot deel van mijn leven ben ik al depressief en ervaar ik angst in sociale settings. Door enkele heftige gebeurtenissen is mijn depressie/angst groter geworden waardoor ik zelfs fysieke klachten had. Langdurig verschillende zaken laten onderzoeken en telkens werd er niets vastgesteld. Uiteindelijk akkoord gegaan met de dokter om SSRI's te nemen. Ik was bang voor d[lees meer...]e bijwerkingen. De eerste twee weken had ik hevige bijwerkingen. Ik neem het ondertussen al een maand. Maar na de eerste 1-2 weken ben ik al een betere versie van mezelf geworden, het is geen wondermiddel maar nu kan ik de wereld iets beter aan. Ik ben socialer, geheugen is beter, rustiger, minder prikkelbaar, meer eten etc. Wat ik wel ervaar is zweten, moe zijn en zeer lang slapen, verward vooral 's ochtends, licht aangekomen, misselijk vooral bij stress. Vandaag mijn dosis verhoogd naar 20mg en de bijwerkingen zijn wat minder. Ik ga afwachten om 's ochtends na inname te zien of er positieve/negatieve verschillen zijn tussen 10 en 20mg. Maar algemeen heeft escilatopram mijn levenservaring verbeterd.
4

Escitalopram

30-01-2024 | Vrouw | 44
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben ook tevreden over dit medicijn. Fijn dat het jou zo goed helpt. Mag ik vragen hoeveel je bent aangekomen en of je nog steeds aankomt? Welk merk gebruik je?
5

Escitalopram

24-01-2024 | Vrouw | 31
escitalopram (15mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik doe normaal niet aan reviews, maar toen ik begon met medicatie heb ik zelf ook op deze site gekeken in de hoop ook wat positieve reviews tegen te komen. Ik zit nu driekwart jaar aan de escilatopram en het helpt mij echt enorm. In combinanatie met goede therapie ben ik vrijwel helemaal af van mijn klachten: - constant een gevoel van spanning - knoop in mn maag/ gesp[lees meer...]annen buik - veel angst/negatieve gedachtes - paniekaanvallen - moeite om bij anderen te ontspannen - somberte - depressieve klachten Ik voel me echt meer mezelf. Ik voel en ervaar de wereld nog steeds intens, maar het schiet niet meer zo heftig naar beneden, waardoor ik me overwegend goed/ok voel en juist kan genieten van mijn diepe gevoelsleven. In het begin had ik alleen last van moeilijk in slaap komen, heftige dromen en ik had het idee dat ik wat gewicht was aangekomen. Oh en ik kon in het begin echt niet tegen alcohol, heel snel dronken! Nu kom ik alleen soms wat moeilijker in slaap, maar niets ernstigs en het gewicht tsja.. het zou ook door veel en lekker eten kunnen zijn gekomen. Ik ben heel erg dankbaar dat dit middel bestaat, het maakt mijn leven op dit moment gewoonweg een stuk minder zwaar en daardoor heel wat leuker! Dit is het tweede middel dat ik heb geprobeerd en het begon echt een verschil te maken toen ik van 10MG naar 15MG ging. Daarvoor voelde ik wel iets van een verschil maar het voelde nog wat weinig. Voor iedereen die worstelt met angst en depressieklachen en zoekt naar de juiste medicatie. Ik hoop dat je iets vind dat voor je werkt. Je mag streven naar een gelukkiger, vrij van angst en depressie versie van jezelf en je mag daarbij geholpen worden. Ik gun je goede ondersteuning in deze zoektocht ( goede, fijne therapie helpt!) en veel sterkte maar vooral zachtheid gewenst in het omgaan met je klachten. Mocht je vragen hebben over mijn ervaring, kun je hierop reageren en dan wil ik je zeker te woord staan!
3

Escitalopram

22-01-2024 | Vrouw | 27
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo Ik heb 11 maanden escitalopram 20mg genomen wegens paniek en angststoornissen, mezelf niet goed in men vel gevoeld te hebben. Nooit last gehad van extra kilo’s of moeilijk afvallen tijdens het slikken van deze medicatie. De laatste 2 maand begon ik plots aan te komen en ondanks ik heel gezond eet (volgens een voedingscoach) krijg ik er geen enkele gram meer af!! .[lees meer...] Volgens hem en de dokter zou het aan de escitalopram kunnen liggen, wegens langdurig gebruik zou mijn stofwisseling hierdoor vertraagd kunnen zijn en hou ik ook veel vocht vast. Nu het weer veel beter met me gaat en nu ik ook weet dat dit de reden zou kunnen zijn dat ik niet meer afval ben ik van 20mg naar 0mg gegaan (nu reeds dag 4). Wel enkele bijwerkingen aan het ervaren zoals duizeligheid, snel geïrriteerd en hoofdpijn, wat normaal is bij abrupt stoppen ipv afbouwen. Nu blijft mijn gewicht na 4 dagen zonder medicatie nog steeds onveranderd (heel demotiverend) :( . Heeft iemand hier enige ervaring mee?? Wanneer begin ik terug af te vallen, wanneer is deze medicatie volledig uit mijn lichaam en wanneer komt mijn stofwisseling weer op gang????
3

Escitalopram

21-01-2024 | Vrouw | 52
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Nu gestopt per direkt. 3 maanden geslikt en nog nooit zo beroerd geweest. Vooral veel hoesten met slijm. Nu gestopt en de klachten zijn weg behalve de spierpijn in mijn arm en schouder. Misschien moet ik toch overstappen op andere ad
4

Escitalopram

06-01-2024 | Vrouw | 41
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zomaar ineens in een burnout beland, met zeer ernstige depressie klachten. Niks vond ik meer leuk sliep alleen maar. Voor mijn kinderen en man ging ik verder. Tot dat het eerste advies van de huisarts kwam om aan antidepressiva te beginnen om hier uit te kunnen komen (het bekende duwtje in de rug) ik had paniek en angst aanvallen sliep vrijwel iedere nacht slecht. Ik was[lees meer...] zeer sceptisch wilde er eigenlijk niet aan beginnen tot de psycholoog hetzelfde advies gaf. Eerste weken was ik bang om deze medicatie te slikken, en mijn klachten werden ook erger het versterkte. Tot daar eindelijk de verlossing kwam en ik effect ging merken van 5 Mg overgestapt geleidelijk aan naar 10 Mg. Optimaal effect 6 weken voor mij. Nog nooit zo blij geweest ik was uit deze hell gekomen. Ik geloof er heilig in dat het door dit medicijn komt. Daarom raad ik het aan als je in een soort gelijke situatie zit en je nog twijfeld. En wat heb ik getwijfeld niet normaal! Ik geniet weer van de kleine dingen ben niet meer depressief ik kan eindelijk alles achter me laten. Aan afbouwen denk ik nog even niet dat komt later wel. En het is helemaal niet erg of schamend om medicatie in te nemen. Daarom schrijf ik ook mijn ervaring op al kan ik maar 1 persoon helpen die dit leest want zelf heb ik deze ervaringen ook gelezen. En gelukkig kan ik nu een positieve ervaring terug schrijven.
5

Escitalopram

27-12-2023 | Vrouw | 32
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb uren op deze website en vele andere websites gespendeerd om informatie te verkrijgen over dit medicijn. Belangrijkste tip! Probeer het gewoon, luister naar je zorgverleners en neem deze reviews niet te serieus. De personen die erg tevreden zijn zullen niet zo snel een review plaatsen want die zijn allang weer een fijn leven aan het lijden. Daarnaast zijn d[lees meer...]e reviews op de Amerikaanse websites vele malen positiever dus lees die dan liever bij de wens naar het lezen van ervaringen. Ik slik dit medicijn nu 3 maanden en kan nu pas het optimale resultaat merken. Mijn angst en paniek is een stuk minder. Het is echt niet ineens weg, maar het is beter te behappen. Kan mijn kennis over mijn klachten nu beter toepassen waardoor ik grote stappen zet. Ik zat na mijn bevalling echt in een diep dal en deze medicatie heeft mij hier echt uit geholpen. De bijwerkingen in het begin waren zeker aanwezig maar zijn nu allemaal weg. Mocht ik toch ooit iets nadeligs ervaren zal ik dit ook zeker plaatsen maar voor nu heeft dit medicijn alleen maar geholpen om mijn leven terug te krijgen. Erg dankbaar dat het bestaat!
4

Escitalopram

25-12-2023 | Vrouw | 38
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een week na de inname van de medicatie heb ik een hoest gekregen. Nergens lees ik hier iets over, maar kan na maanden niet van de indruk ontdoen dat dit samen hangt. Nog iemand ?
3

Escitalopram

21-12-2023 | Man | 32
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wegens burn-out mee begonnen en na 3 maanden opgehoogd. Het begin was een drama, angst werd in een crash nog hoger en ik was enorm moe. Na een maand op 10mg begon het te werken, ik kon slapen en ontspannen. Kreeg wel enorme honger en bleef erg moe en vlak. Lastig van dingen genieten en niet echt mijzelf. Na ongeveer 7 maanden was dit beter behalve de moeheid, soms viel[lees meer...] ik om 7 uur half op bed in slaap en had nooit goede energie. Afgebouwd en op 5mg was het veel beter (had eigenlijk op deze dosis moeten blijven). Terugval gehad wegens covid en nu spijt dat ik er niet meer op zit.
3

Escitalopram

09-12-2023 | Man | 62
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
neem het een 4-tal maanden, overweeg af te bouwen wegen matig resultaat. Hoofdpijn valt wel mee, gebeurt niet vaak. De problemen zijn voor mij een groter probleem dan voor mijn echtgenote, op je 62 zo'n 40 tot 50 minuten penetreren om klaar te komen is fysiek best zwaar, mijn geliefde klaagt hierover zeker niet :-)
4

Escitalopram

26-11-2023 | Vrouw | 36
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2013 ben ik ziek thuis komen te zitten. Na vele onderzoeken bleek het niets lichamelijks te zijn. Allereerst begonnen met een psycholoog en daar uiteindelijk iets meer dan een jaar in behandeling geweest. Alleen tijdens deze behandeling gebeurde er iets in mijn leven waardoor alleen een psycholoog mij niet meer kon helpen. In overleg met de huisarts escitalopram gaan [lees meer...]slikken. Wat een hel. Wat een ellende. Na een paar dagen wilde ik stoppen. Toch doorgezet en gelukkig maar. Echt, je moet et doorheen. Daarna ging het goed. Ik voelde me goed. Na overleg met een POP poli zwanger geworden en dit medicijn doorgeslikt. Tot nu 2 maanden geleden ging het goed op 10MG. Nu niet meer. Daarom ben ik nu sinds afgelopen dinsdag opgehoogd naar 20mg. Als bijwerking heb ik vooral hoofdpijn en heet.
3

Escitalopram

23-11-2023 | Man | 53
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Goedemiddag, ik ben nu bijna 2 weken bezig met escitalopram 10 mg. Ik merk bij mijzelf dat ik last krijg van een vreemd gevoel tov mijzelf, lijkt op vervreemding. Zijn er meer mensen die dat hebben? en gaat dat weer over?
5

Escitalopram

16-11-2023 | Man | 38
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2021 raakte ik in een depressie en een angststoornis, wat leidde tot een moeilijke periode van 5-6 maanden, inclusief een verslaving aan lorazepam van dagelijks 7,5 mg. Deze periode was extreem zwaar; ik kon slecht slapen, had constant spanning in mijn lijf, en werd er zwaar depressief van. Uiteindelijk liet ik me opnemen in Epen, maar dat maakte het alleen maar erger o[lees meer...]mdat ik omringd was door andere depressieve mensen. Met de hulp van mijn moeder besloot ik me te laten opnemen in Turkije. Daar werd ik aangemoedigd om escitalopram te nemen, beginnend met 10 mg en oplopend tot 20 mg. Na twee weken merkte ik nog geen verandering, wat me wanhopig maakte. Echter, mijn arts verzekerde me geduld te hebben en beloofde dat het medicijn zou gaan werken. Na vier weken begon mijn leven compleet te veranderen. Ik kreeg weer zin in het leven, mijn eetlust verbeterde - ik was in zes maanden 30 kilo afgevallen. Hoewel ik eerst tegen antidepressiva was, moet ik eerlijk bekennen dat dit kleine pilletje mijn leven heeft gered. Inmiddels heb ik afgebouwd naar 10 mg en het gaat perfect met me. Mijn advies is dus om niet te snel op te geven en het medicijn de tijd te geven om te werken.
5

Escitalopram

13-11-2023 | Vrouw | 59
escitalopram (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Regelmatig aardig depressieve klachten gehad. Het medicijn heeft mij geholpen om.weer hieruit te komen en m'n leven weer op te pakken

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1378) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1156) - Verslavingsziekten
Sertraline (1129) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (628) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (593) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (538) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (484) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (468) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (459) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Amlodipine (426) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.