Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Escitalopram

506
meningen

Escitalopram

escitalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
vermoeidheid misselijkheid somber voelen ongerustheid droge mond moeite met slapen Gapen angst verlies van seksuele sensaties verhoogde hoeveelheid zweten

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Angst & paniekstoornis (163 meningen)
Depressie (162 meningen)
Angststoornis (72 meningen)
Overspannen/burn-out (33 meningen)
Chronische depressie (18 meningen)
Posttraumatische stressstoornis (PTSS) (8 meningen)
Bipolaire stoornis (5 meningen)
Psychische klachten (5 meningen)
Sociale fobie (5 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Escitalopram bij depressie

K. Triesscheijn (22-08-2018)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

4

Escitalopram

10-06-2024 | Man | 43
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid verminderde zin in seks


5

Escitalopram

26-05-2024 | Vrouw | 43
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

lichte duizeligheid verlies van seksuele sensaties

Ivm aanhoudende, terugkerende depressie, angsten en paniek uiteindelijk toch besloten medicatie te proberen. Het begon voor mij zeer snel (na 6 dagen) al te werken en heeft sindsdien constant gezorgd voor veel meer rust in mijn hoofd, een kalmere, constante modus, het kunnen dealen met tegenslagen en teleurstelling zonder weer onder water getrokken te worden. Veel minder a[lees meer...]ngst en paniek. Een ontzettend groot verschil! De bijwerkingen zijn minimaal en absoluut niet noemenswaardig voor mij. Ben heel dankbaar en tevreden!
3

Escitalopram

25-05-2024 | Vrouw | 31
escitalopram (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid concentratieproblemen Gapen wazig zien

Ik heb dit middel een jaar gebruikt, maar toch gestopt vanwege de vervelende bijwerkingen. Ik was er zo versuft van dat ik overdag telkens wilde slapen, vanaf een uur of 11. Dat gaat natuurlijk niet als je ook werkt. Toen ik het medicijn in het begin nam zag ik ook heel wazig, maar dat werd later beter. Autorijden was onmogelijk gedurende de op en afbouw periode. Op en afb[lees meer...]ouwen van dit middel heb ik sowiewso als heel vervelend ervaren, heel apathisch werd ik daarvan. Toen ik het medicijn starte zat ik er echt doorheen, en had ik een aantal paniekaanvallen per dag. Dit medicijn heeft me zeker geholpen om die periode te overbruggen, zodat alles minder hard binnenkwam. Toen ik een keer het medicijn was vergeten heb ik met 113 moeten chatten, sindsdien zet ik altijd een wekker om medicijnen in te nemen. Een haat/liefde verhouding dus met dit medicijn.
5

Escitalopram

22-05-2024 | Vrouw | 19
escitalopram (10mg)
Angststoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtstoename nachtzweten verhoogde hoeveelheid zweten levendige dromen verhoogde eetlust

Ik gebruik het voor angst en somberheid. Ik ben er heel tevreden mee.
1

Escitalopram

13-05-2024 | Vrouw | 32
escitalopram (10mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid

Het werkte goed voor mijn stemming en angst klachten. Ik piekerde veel minder. Ik werd alleen ondragelijk misselijk, zo erg dat ik moest gaan liggen, wit wegtrok en duizelig werd. Ik heb daarom de overstap naar mirtazapine gemaakt, dat medicijn werkte wel prettig voor mij
2

Escitalopram

13-05-2024 | Vrouw | 48
escitalopram (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierpijn gevoelige gewrichten slapeloosheid

opbouwen van dit medicijn viel erg tegen. erg veel spierpijn en pijn in gewrichten. kon de trap niet meer op
1

Escitalopram

04-05-2024 | Vrouw | 36
escitalopram (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan energie vermoeidheid woedeaanvallen somber voelen duizeligheid

Dit is niet mijn medicijn, ben ik van mening. Ik heb dit 9 maanden de kans gegeven en ook verhoogd naar 20 mg. Maar ik heb me nog niet eerder zó ontzettend moe, futloos en somber gevoeld. Alsof ik niet in deze wereld was. En dan nog zorgen voor twee kinderen, het ging bijna niet. Nu dus aan het afbouwen….. ik had goede hoop maar het middel lijkt bij mij dus averechts te we[lees meer...]rken. Ook ben ik zeer snel kwaad.
4

Escitalopram

23-04-2024 | Vrouw | 52
escitalopram (15mg)
Overspannen/burn-out
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na paniekaanvallen werd er bij mij een burn-out geconstateerd. Eerst een tijdje zonder medicijnen proberen te herstellen met een coach maar dat was niet voldoende en voelde me heel verdrietig, moe, geïrriteerd en heel vaak last van onrustig gevoel. Toen begonnen met 10 mg en na 6 weken verhoogd naar 15 mg en na weer 6 weken kan ik zeggen dat ik me beter voel. Voel me weer[lees meer...] veel rustiger en veel minder verdrietig en kan weer veel meer genieten van de dag. Ben ook weer begonnen met opbouwen van mijn werk. Eerst was ik sceptisch over medicijnen maar ik ben blij dat ik de stap heb gezet om ze wel te nemen. Ik heb nauwelijks last van bijwerkingen, bij het starten van de medicijnen ben ik een beetje misselijk geweest maar dat verdwijnt heel snel.
4

Escitalopram

23-04-2024 | Man | 31
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

droge mond verlies van seksuele sensaties

Ondanks de vervelende bijwerkingen bleek dit voor mij het juiste middel te zijn voor : Angst, depressie en OCD.
5

Escitalopram

18-04-2024 | Vrouw | 38
escitalopram (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid

Ik gebruik het voor depressie na zwangerschap. Ben aantal keer eerder in mijn leven depressief geweest. Was altijd bang voor medicatie. Nu toch geprobeerd. De eerste weken waren vervelend maar niet zo erg als ik had verwacht. Bijwerkingen vielen mee. Opgehoogd van 5 naar 10 mg. Het viel me op dat er ineens dagen waren dat de zon weer scheen. Ik voelde me normaler en helde[lees meer...]rder dan ik al jaren had gehad! Mijn creativiteit kwam weer terug en ik ging weer dingen ondernemen. Wat een verademing! Omdat er nog steeds ook slechte dagen waren met paniek aanvallen opgehoogd naar 15 mg om echt de stabiliteit terug te krijgen. Dit medicijn heeft me mijn levensenergie weer terug gegeven. Het vlakt me niet af en ik voel me niet alsof ik iets in neem. Ik voel me juist eindelijk weer mezelf! Ik denk dat ik iets in deze stofjes echt nodig heb gehad. Slapen gaat ook beter en ik eet goed. Ik kom er niet van aan gelukkig
3

Escitalopram

15-04-2024 | Vrouw | 37
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

ongerustheid moeite met slapen droge mond

Na een aantal maanden met 2e burn-out thuis geen verbetering in de klachten. Ook niet na therapie. In overleg met ha aan deze medicatie begonnen. Zit nu op 5mg. Meest vervelende bijwerking is slechter slapen en enorme toename van angsten. Midden in de nacht wakker worden en bang dat m’n hart ermee stopt. Toename nachtmerries. En onrustig gevoel bij wakker worden. Bijkomend[lees meer...] voordeel. Enorme drang om het huis schoon te maken en alle kasten op te ruimen… ik gebruik het middel nu 3 weken en hoop dat vooral het onrustige gevoel wel minder gaat worden,..
3

Escitalopram

05-04-2024 | Vrouw | 37
escitalopram (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hoofd schokken koortsblaasjes

Tijdens het gebruik aanzienlijke toename van koortsuitslag(in gezicht) vooral bij het begin van de medicatie tijdens het afbouwen (overstap naar andere medicatie) electrische schokken door mijn hoofd zeer vervelend ervaren
5

Escitalopram

04-04-2024 | Man | 29
escitalopram (10mg)
Sociale fobie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vaag

Ik heb het nu ook inderdaad op dacht het is een bijwerking maar lijkt inderdaad wel of ik soort xtc op heb heb wel is xtc gebruikt en het heeft er zeker een effect van haha
3

Escitalopram

01-04-2024 | Man | 26
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

erectieproblemen emotionele afvlakking

Mijn ervaring met Escitalopram op dit moment is redelijk tot matig. Ik gebruik dit in combinatie met Mitrazipine 15mg. Aangezien ik al veelste lang kamp met extremen sombere gevoelens en angst. Ik heb afgelopen jaren wel flink wat op m’n bordje gekregen maar ook in m’n jeugd al vaker Escitalopram 10 mg moeten slikken ivm veel last van stress/angst en sombere gevoelens. I[lees meer...]k ben benieuwd of er meer mensen zijn die combinatie AD slikken en hoe hun ervaringen zijn. Laat even een berichtje achter ook als het combinatie is met ander AD. Bedankt!
5

Escitalopram

22-03-2024 | Man | 31
escitalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

Gapen kan geen orgasme hebben

Ik heb een angst en paniekstoornis in combinatie met dwanggedachtem. Ik ben dit medicijn gaan slikken terwijl ik er eerst een enorme angst voor had. Laat ik voorop stellen: dit medicijn werkt ontzettend goed voor mij! De eerste 6 tot 8 weken zul je echt even door moeten zetten want dan kan het zelfs erger worden. Daarna ga je merken dat het medicijn werkt. Hieronder mijn v[lees meer...]erhaal: Ik had een zeer ernstige vorm van angst en paniek. Zo ernstig dat ik de realiteit totaal verloren was. Ik heb vaker 112 of de spoedlijn van de huisarts moeten bellen, omdat ik oprecht dacht dat ik een beroerte of een hartaanval had. Daarbij leed ik aan ernstige dwanggedachtes. Ik was op een gegeve moment alleen nog maar rondjes om de tafel aant lopen. Ik schreeuwde tegen mezelf in de douche en moest omdat het zo erg was een tijdje weg gaan thuis bij men gezin. ik ben opgenomen geweest in het mondriaan voor 1 week, en heb een tijdje bij men moeder en een tijdje bij een vriend gewoond. Ik heb een tijdje lorazepam geslikt in combinatie met een ander antidepressivum (fluvoxamine) toen na 6 weken moest ik in 3 weken tijd afbouwen van men lorazepam van 2mg naar 0. Toen begon een nieuwe hel. Ik werd helemaal lijp in men hoofd door de afkick van men lorazepam verslaving (wat ik toen nog niet wist) dus ik dacht dat men antidepressiva ook niet werkte dus toen ben ik gestopt met al men medicatie omdat ik van mening was dat ik wel gewoon weer zonder zou kunnen. Ik dacht dat men medicatie niet werkte! Ik had er nooit zo bij stil gestaan dat lorazepam zo verschrikkelijk verslavend is en er heel moeilijk vanaf te komen is. De grootste troep wat er bestaat naar mijn mening! Mijn advies is slik die troep gewoon nooit! Ik heb daarna nog periodes gehad dat ik jankend men huisarts heb opgebeld en smeekte voor lorazepam wat ik af en toe ook nog voor elkaar kreeg en dan ging het weer een tijdje goed. En als ik de lorazepam niet kreeg zat ik weer in een diep dal. (Die periode heeft een paar maanden geduurd) Ik was zwaar verslaafd aan die troep! Uiteindelijk ben ik godzijdank er vanaf gekomen. Ik ben gewoon cold turkey gestopt. Wat gevaarlijk blijkt te zijn, maar ik heb het overleefd! Toen had ik een periode dat ik geen medicatie meer wou hebben omdat ik bang was voor medicatie met alle gevolgen van dien. Uiteindelijk heeft een psycholoog me zo ver gekregen dat ik toch weer medicatie ben gaan slikken en dat is dus escitalopram. Ik ben haar tot op de dag van vandaag dankbaar dat zij me overtuigd heeft het toch te proberen! Ik was enorm bang voor 1 bijwerking en dat was slapeloosheid. Want ik sliep al ontzettend slecht. Ik was soms 5 nachten aan 1 stuk door wakker! Gelukkig heb ik deze bijwerking nooit gekregen en slaap ik inmiddels weer als een roosje. De dwang is veel minder geworden en mijn angsten en paniek zijn ook veel minder. Als ik nu bepaalde angsten of gedachtes heb verdwijnen ze ook weer heel snel. Ik woon weer thuis bij mijn gezin, Ik werk weer. Ik heb men leven terug. Dit medicijn heeft letterlijk mijn leven gered. Ik slikte eerst ongeveer 2 maanden lang 10mg maar dat was niet voldoende toen heb ik 4 weken lang 15mg geslikt en nu zit ik inmiddels 4 weken op 20mg. De enige bijwerkingen die ik heb is dat ik ben aangekomen (maar dit was ook wel nodig) en ik kan heel moeilijk tot een orgasme komen. Heel vervelend! En ik moet vaak gapen. Maar dit neem ik voor lief omdat het me ook heel veel opleverd. Sorry voor het lange verhaal, maar ik vond het fijn om even te delen met iedereen.
4

Escitalopram

21-03-2024 | Man | 41
escitalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

angst misselijkheid somber voelen

Gebruik dit middel nu 2 maanden . Begonnen met 5 en opgehoogd naar 10 mg. 2 weken ziek geweest daarna voelde ik me heerlijk. Sinds paar dagen heb ik weer paniekaanvallen dus ga het verhogen naar 15mg want heb er wel vertrouwen in. Bijwerkingen vallen echt mee. Mensen niet bang zijn om te beginnen want denk eraan: of je loopt jaren rond met je klachten of je hebt paa[lees meer...]r weken bijwerkingen en voelt je weer gelukkig. Belangrijkste is dat je erin moet geloven dat het jouw wondermiddel is.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1392) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (650) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (465) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.