Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

21
meningen

Cipramil

citalopram

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (43 meningen)
Angststoornis (21 meningen)
Chronische depressie (4 meningen)
Overspannen/burn-out (2 meningen)
Bipolaire stoornis (1 mening)
PDD-NOS (1 mening)
Postnatale depressie (1 mening)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry 2019, 18 (3) (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
1

Cipramil

18-10-2020 | Vrouw | 62
citalopram (4mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 4
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 1
In september 2018 gestart. Met 1 tablet 10 mg. Kreeg nare en angstige gedachtes zoals zelfmoord. Meteen gestopt met 10mg. Daarna in druppelvorm gestart met citalopram. Eerst 1 druppel en zo langzaam opgebouwd naar 3 druppels, in het begin veel last van bijwerkingen gehad, zoals, angstig, niet happy en lichtelijk depressief gevoel, wat ik niet herken bij mijzelf. Na verlo[lees meer...]op van tijd werkte het. Na een maand ongeveer. Ik heb het tot mei 2020 gebruikt. Toen afbouwen. Ging goed. Maar in augustus 2020 weer gestart door angstaanvallen. Het middel werkt niet meer. Nu nog steeds last van bijwerkingen. Bouw het nu weer af. Neem nu 1 druppel. Maar heb last v d bijwerkingen. Gejaagd en lichtelijk depressief. Over 3 dagen ben ik er van af. Maar wat nu met mijn angstklachten.
1

Cipramil

06-01-2013 | Vrouw | 55
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 5
Afschuwelijk spul, de eerste twee weken word je nog vreselijker depressief, suicidaal (mag dat zomaar?) en stapelgek. Je weet niet meer waar je het nog moet zoeken. Daarna komt er een evenwicht, heel langzaam, dat daarna doorslaat naar totale manie: niets is nog een probleem. Geld uitgeven als water, gezondheidszaken en eten bijv.: ach wat maakt het uit? Ik kende mezelf n[lees meer...]iet meer. Ieder houvast kwijt. Verder opgezwollen borsten, gigantische neusbloedingen (daarvoor in ziekenhuis terecht gekomen). Toen ik wilde inzien dat het aan de pillen lag, ben ik heel snel gestopt. Sneller dan voorgeschreeven, maar dat was geen enkel probleem. Pas een jaar later alle bijwerkingen weer weg. Gebruik dit als het even kan niet.
2

Cipramil

09-08-2018 | Man | 57
citalopram (20mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik gebruik Cipramil nu zo'n 5 weken maar voel er nog niks van. Daarnaast gebruik ik nog andere medicijnen, zoals bv lorazapam voor de rust, 2 x daags 2.5 mg. Als ik deze inneem ben ik gedurende 2 a 3 uur wel rustig. Ik worstel met deze angststoornis sinds oktober 2017. Tot op heden geen verbetering en ik kan wel zeggen dat deze angststoornis mij behoorlijk in de macht h[lees meer...]eeft. Durf niet naar de winkel of op visitie of andere leuke dingen. Het is dus een gegeneraliseerde angststoornis waar ik op vele fronten angst heb. Wanneer begint de cipramil te werken? Mij is verteld na zo'n 6 weken. Sinds ik het middel gebruik zijn de angsten alleen maar toegenomen. Ook pieker ik erg veel wat weer in relatie staat met de angst. Men noemt het wel een piekerstoornis. Vaak is het piekeren om het piekeren en de angst voor de angst. Wie herkent dit en kan mij waardevolle tips geven. Voorts heb ik ook een cognitieve gedragstherapie die ik nu een week of 10 volg maar ook hier merk ik nog niks van.
2

Cipramil

25-01-2013 | Vrouw | 47
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 4
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4
Heb cipramil afgebouwd met 5 mg per week minderen. Vrijwel geen afkickverschijnselen gehad, bij teveel angst en onrust 1/2 lorazepam 10 mg gebruikt.Na ruim 2 maanden afbouw, gestart met venaflaxine.De laatste 20 mg cipramil afgebouwd en venaflaxine opgebouwd tegelijkertijd en zo zonder problemen overgestapt.
2

Cipramil

20-05-2012 | Man | 49
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 4
Inname- / gebruiksgemak 4

3

Cipramil

10-02-2021 | Vrouw | 42
citalopram (8mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 2
Ik slik citralopram al 15 jaar ik zat op 15 mg. Juli 2019 ging het mis ik kreeg weer angst aanvallen en werd depressief. Er was geen aanleiding hiervoor! Ik ben lamgs de huisarts gegaan en na wat gesprekken had de huisarts de medicatie verhoogd naar 20 mg. Ging niet goed. Toen naar 30 mg ging alleen maar slechter wn slechter met me. Ik ben aan het afbouwen op dit moment b[lees meer...]en van 30 mg naar 8mg gegaan met ups en downs.elke 2 weken bouw ik af en krijg ik afkickverschijnselen.ik wil van dit middel af, maar oow wat is dit hard zeg.
3

Cipramil

02-08-2015 | Vrouw | 38
citalopram (8mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Ik ben nu sinds 1 week bezig en zit op 8 mg cipramil druppels. ik heb in het verleden ook deze medicijnen geslikt en toen was ik erg tevreden. Op dit moment voel ik veel trillingen in mijn lijf en kan mij op moment van de dag echt heel erg depri voelen, mijn gevoel gaat met mijn lichaam aan de haal, verschrikkelijk gevoel is dat. Moet ik hier weer door heen? Ik hoop echt d[lees meer...]at deze medicijnen mijn weer een beetje vrolijker kunnen krijgen en dat ik beter met stress situatie om kan gaan. Kan iemand mij hier nog wat over vertellen.
3

Cipramil

16-12-2014 | Vrouw | 60
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 1
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 1
Inname- / gebruiksgemak 4
langzaam aan het opbouw van 1 druppel per dagen na 7 weken op 5 druppels per dag. heb erg veel last van de bijwerkingen en zou willen dat het eindelijk eens gaat werken
3

Cipramil

25-10-2014 | Vrouw | 22
citalopram (6)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
ik slik vanaf donderdag cipramil begonnen met 1 druppel en elke dag 1 druppel ophogen de 1e en 2e dag ging wel met bijwerkingen, maar nu lijkt de angst toe te nemen? wat kan ik het beste doen: door de zure appel heen bijten en door druppelen tot ik op 8 zit? op paar dagen op 4 blijven hangen en dan naar 8 gaan? hoop op positieve ervaringen
3

Cipramil

19-08-2014 | Vrouw | 46
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 4
Vanwege eerder gebruik van citalopram en daardoor wetend dat ik heel ziek wordt van de bijwerkingen is er gekozen om op te bouwen met druppels. Advies van de huisarts om in 5 weken op te bouwen tot 10mg maar ik heb het in twee weken opgebouwd tot 10mg omdat ik van 2 druppels (is 4mg) al heel beroerd werd en er zo eerder doorheen wilde zijn. De bijwerkingen zijn voor iedere[lees meer...]en verschillend maar voor mij heel heftig waardoor ik geen auto kan rijden en zelfs niet kan werken.
3

Cipramil

05-08-2014 | Vrouw | 46
citalopram (40mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 2
Hoeveelheid bijwerkingen 1
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
In 2012 een burn-out gehad met ernstige paniekklachten waardoor ik citalopram heb opgebouwd tot 20 mg. De opbouw was een hel door alle bijwerkingen en ik ben toen 16 kg afgevallen door de misselijkheid. In 2013 ging het zo goed met me dat ik ze heb afgebouwd en dacht ze niet meer nodig te hebben. Helaas nu in 2014 krijg ik de paniekaanvallen terug en durf hierdoor niet mee[lees meer...]r goed mijn huis uit. Na overleg met de huisarts toch weer besloten om te starten met de citalopram en dan de druppels zodat we kunnen opbouwen met 2mg tot 10 mg. De bijwerkingen zijn er wel, maar omdat je langzaam opbouwt zijn ze wel minder heftig als wanneer je ineens start met 10mg. Ook nu ondanks dat ik nog maar op 6mg zit (ga morgen naar 8mg) ben ik in twee weken ruim 4 kilo afgevallen door de misselijkheid, diarree en het niet kunnen eten. Maar ik weet nu dat het uiteindelijk beter wordt en, wanneer je lichaam eraan gewend raakt, het een goed medicijn is. Hier put ik maar kracht uit om door te zetten en ik zal er dan ook voorlopig niet meer mee stoppen ook niet wanneer het weer goed met me gaat.
3

Cipramil

17-09-2012 | Man | 58
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 2
Ernst bijwerkingen 2
Inname- / gebruiksgemak 5
heb jaren 40mg gebruikt en ging prima. ben toen zelf gaan afbouwen naar 20. door een oorontsteking met evenwichtsklachten kwamen de angst en paniekaanvallen weer terug ben dus nu al 2 weken aan het verhogen van 20 naar 40mg. wel iets rustiger maar 's morgens nog af en toe aanvallen, dan neem ik een halve oxazepam. ik heb geen idee hoelang het zal duren voordat ik er baa[lees meer...]t bij zal hebben. heeft iemand hier ervaring mee ?
3

Cipramil

14-02-2012 | Vrouw | 42
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
lang gebruikt. Niet zo nare bijwerkingen als bij seroxat .Je blijft meer jezelf en voelt nog wat. Maar het werkt niet meer. klachten kwamen terug. Daarom nu overgestapt naar LExapro. WEet nog niet of het wel beter is.
3

Cipramil

22-12-2011 | Vrouw | 31
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 3
Eigenlijke een vraag, ga het middel binnenkort gebruiken vanwege een angststoornis. Al die bijwerkingen, kun je daar gewoon mee werken? Ik lees best wat over bijwerkingen maar wat ik me dan afvraag, zitten veel mensen dan thuis of zijn ze gewoon aan het werk tijdens beginperiode? Ik wil graag blijven werken maar geen idee of dit kan??
3

Cipramil

07-07-2011 | Vrouw | 39
citalopram
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 3
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 5
Ik heb nu zo'n 7 jaar cipramil en ik ben 10 kg. aangekomen ben wel afgevallen met bio hcg + maar daarna net zo hard weer aangekomen. waardeloos maar het helpt wel goed tegen mijn angst en dwang.
4

Cipramil

20-08-2016 | Vrouw | 22
citalopram (10mg)
Angst & paniekstoornis
Effectiviteit 5
Hoeveelheid bijwerkingen 3
Ernst bijwerkingen 3
Inname- / gebruiksgemak 4
Graag wil ik mijn mening delen omdat ik weet hoe fijn het kan zijn om positieve verhalen te lezen wanneer je zelf net begint. Ik heb cipramil voorgeschreven gekregen voor een paniekstoornis en klachten die naar depressie neigen. De eerste periode extra angstig geweest, maar met af en toe een oxazepam is dit te overzien. Merkte ook dat ik met name in het begin veel opvliege[lees meer...]rs had en heel snel heftig ging zweten. Gebruik het medicijn nu vijf weken en deze bijwerkingen zijn nog niet helemaal over, maar wel al veel minder (tip: saliecapsules tegen opvliegers). Na twee weken merkte ik al aan mijn bloeddruk dat het medicijn aansloeg, deze daalde namelijk aanzienlijk. Na een week of drie voelde ik me al beter, al was het met vlagen. Nu, na een week of vijf (zeven druppels per dag), voel ik me weer heel erg mezelf. Heb weer zin in dingen, ben weer vrolijk en het overdreven (haast verlammende) piekeren is ook verdwenen. Enkel als ik moe ben voel ik me weer minder, maar dat heb je zelf in de hand. Was vooraf ook erg bang om aan te komen, maar ben juist een paar kilo kwijt!
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2236) - Anticonceptie - overig
Simvastatine (1177) - Cholesterol
Citalopram (1167) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1143) - Verslavingsziekten
Paroxetine (1099) - Depressie - antidepressiva SSRI
Sertraline (943) - Depressie - antidepressiva SSRI
Thyrax Duotab (864) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Venlafaxine (859) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (851) - Pijn - morfine-achtigen
Omeprazol (764) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (728) - Epilepsie
Metoprolol (706) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (647) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (581) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (579) - Depressie - antidepressiva TCA
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (576) - Anticonceptie - eenfase
Seroquel (573) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Metformine (566) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (530) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (518) - Verslavingsziekten
Furabid (513) - Antibiotica - urineweginfectie
Lexapro (497) - Depressie - antidepressiva SSRI
Implanon (hormoonimplantaat) (484) - Anticonceptie - overig
Concerta (465) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (442) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (422) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (410) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (407) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Diclofenac (406) - Pijn
Crestor (396) - Cholesterol

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.