Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Hypericum

12
meningen

Hypericum

sint janskruid

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
verhoogde eetlust hoofdpijn

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (9 meningen)
Chronische depressie (2 meningen)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Venlafaxine (959 meningen)
Mirtazapine (673 meningen)
Efexor (658 meningen)
Cymbalta (359 meningen)
Valdoxan (126 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

verplichte waarschuwingstekst op producten met sint-janskruid?

Minister Van Ark (Medische Zorg) wil waarschuwingsteksten op producten met sint-janskruid verplicht stellen. Volgens het RIVM kunnen voedingssupplementen en thee met sint-janskruid schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid. Het instituut adviseert voorzichtig te zijn met preparaten met sint-janskruid, en deze niet te gebruiken in combinatie met geneesmiddelen. Door sint-janskruid kan de therapeutische werking van geneesmiddelen verstoord worden, en kunnen er schadelijke gezondheidseffecten optreden.

Zo schrijft het RIVM in haar advies dat kruidenpreparaten met sint-janskruid bijvoorbeeld de werking verminderen van chemotherapie of middelen tegen schimmel- of virusinfecties.

KNMP (09-04-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
4

Hypericum

15-03-2024 | Vrouw | 49
sint janskruid (1mg)
Fibromyalgie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde eetlust hoofdpijn

Na 2 weken merk ik dat de pijn, de stramheid, de verkramping in mijn lichaam langzaam minder wordt. Daarnaast begint ook mijn humeur te verbeteren. Ik heb opeens zin om op te staan, alles kost een stuk minder moeite. Na 4 weken merk ik nog veel meer verbetering. Ik heb weer zin om kleding voor mezelf te kopen (daar had ik voorheen geen energie voor en zag tegen alles als e[lees meer...]en berg op), ik ben vrolijk...dat is lang geleden! en het belangrijkste is dat ik veel meer ruimte in mijn lichaam voel. Niet meer de 'strakheid en verkramping', maar ik kan weer bewegen, het voelt alsof er veel meer ruimte is, zowel in mijn lichaam, als ook in mijn geest! Het gaat hier op Hypericum perforatum van bonusan, ik reageer snel/ gevoelig op medicatie dus ik heb hier'maar 1,2 mg per dag van nodig, dat is 3x 8 druppels (voor het eten in nemen). Ik zal na 2 maanden nog een keer een review achterlaten om te laten weten of dit verder doorzet. Ik ben zo enorm blij met deze verbetering en hoop natuurlijk dat dit zo blijft of nog verder verbetert (heb al jaren van alles geprobeerd, alleeen escitalopram hielp ook, maar mee gestopt na 8 maanden ivm warrigheid/vergeetachtigheid als bijwerking).
3

Hypericum

21-07-2023 | Vrouw | 38
sint janskruid (185mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben sintjanskruid 185 mg van arcoharps gaan gebruiken , mijn stemming is tig keer beter!! Mijn humeur is top!! Ik lach weer!! Alleen merk ik nou 2 dagen plotselingen duizeligheid.. duurt maar even en trekt dan weg, maar vind het toch eng ivm autorijden enz.. iemand hier ervaring mee? Gaat de duizekigheid weg na mate je het langer gebruikt? Ben erg benieuwd na jullie e[lees meer...]rvaringen en hoop op reacties hier. Alvast bedankt voor de moeite. Mvg
4

Hypericum

25-08-2022 | Vrouw | 32
sint janskruid (300mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds tienertijd heb ik op en af last van depressieve perioden, afhankelijk van gebeurtenissen in mijn leven. Sinds een paar maanden zit ik in een burn-out. Nu ik veel thuis zit merk ik dat de depressieve gevoelens weer terugkomen. Sporten is lastig vanwege mijn burn out, dit geeft te veel stress op het lichaam in dit stadium. Het is lastig om de balans in de dag te vinden[lees meer...] tussen rust en activiteit. Sombere gevoelens en negatieve gedachten bestrijden is dan extra lastig omdat je meer stil zit. Ik ben zelf geen voorstander van AD, maar zat er dit keer toch echt over na te denken. Toen kwam ik op het idee om SJK te proberen, ik had het ooit al thee al in huis gehaald maar nooit echt geprobeerd. Ik zit nu op dag 3 van gebruik. De eerste 2 dagen dronk ik 3 sterke koppen per dag. Gisteren overdag was ik erg duizelig en toen ik ging liggen werd ik wakker met een enorm snelle hartslag, nog nooit zo erg gehad. Ik schrok ervan en was bang voor een hartaanval. Na rustig ademhalen werd dit minder, maar de rest van de nacht wel trillerig gebleven. ik besefte me dat ik met een te hoge dosis gestart ben. Het heeft me niet laten afschrikken, vandaag terug gegaan naar 3 licht getrokken theekoppen van SJK. De reden dat ik doorga is omdat ik al een licht verschil begin te merken. Ik lach wat meer om filmpjes, ik sta tussendoor even op om wat te doen zonder hier erg over na te denken (voorheen kwam ik de bank niet af al probeerde ik mezelf te motiveren). Ik zie enorm uit naar de komende weken, aangezien het na 2 tot 4 weken pas echt zou beginnen te werken. Schrik niet van mijn bijwerkingen, ik zet het erbij om dat het belangrijk is om de dosis goed in te schatten en niet direct te stoppen bij een paar bijwerkingen. Daarbij slik ik geen andere medicatie die contra-effectief kunnen werken, ook geen anticonceptie etc. Over een paar weken een nieuwe update van mijn kant! :)
4

Hypericum

21-07-2022 | Vrouw | 73
sint janskruid (900mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb mijn hele leven depressieve periodes gehad, samenhangend met mijn (geslachts)hormoon spiegel. Na een aantal achtereenvolgens zonder medicatie, met benzodiazepinen, met hoge dosering vit. B6 en met progesteron, kwam de overgang. Dan kan het twee kanten op: het wordt beter of het blijkt chronisch. In mijn geval chronisch. Enige tijd andere st Janskruid bevattende medi[lees meer...]cijen gebruikt, bij de drogist verkrijgbaar, dat gaf wel effect, maar ik zat uiteindelijk op een heel hoge dosering (volgens opgave fabrikant). In overleg met de huisarts overgestapr op paroxetine. Dat helpt wel, maar heeft vervelende bijwerkingen. Na mijn pensionering, toen ik niet meer in zo optimaal mogelijke conditie hoefde te zijn, ben ik overgestapt op LAIF 900, omdat de samenstelling daar gegarandeerd is. De werking is wat minder dan paroxetine, maar voldoende voor mij en bijwerkingen zijn bij mij afwezig. Ik ben er dus heel tevreden mee, alleen jammer, dat ik het in Duitsland moet kopen. Mijn ervaring met middelen met St Janskruid uit de vrije verkoop is, dat die meestal een zodanig lage dosering hebben, dat je eigenlijk geen effect kunt verwachten. Bovendien is de samenstelling niet gegarandeerd. Die eerdere bezwaren bij de hoge dosering stJanskruid (ik zou volgens de fabrikant op 1800 mg uitkomen) werden mogelijk eerder veroorzaakt door bijgevoegde stoffen.
4

Hypericum

02-02-2022 | Vrouw | 69
sint janskruid (300mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na nare ervaring kwam mijn depressiviteit, waarvan ik al veel vaker last had gehad, weer opzetten. Ik wou niet aan de pillen, en mijn huisarts adviseerde Reviva. Dat heeft mijn opgefoktheid en opwellingen van agressiviteit laten afnemen, maar verder bleef ik toch redelijk down. Uiteindelijk ben ik aan het afbouwen omdat de vermoeidheid en duizeligheid na een halfjaar lijk[lees meer...]en toe te nemen (hoewel die andere oorzaken, mij alsnog onbekend, kunnen hebben). Samengevat: vooral in het begin had ik er wat aan. Toch blijkt dat ik na een dikke twee maand therapie veel meer baat heb bij sessies bij een psycholoog.
3

Hypericum

16-02-2021 | Vrouw | 20
sint janskruid (900mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had voorheen al een review geplaatst alleen was een beetje te enthousiast door het placebo effect. Ik denk dat dit middel enigszins zou kunnen helpen als je geen last hebt van depressiviteit maar je wel een beetje down voelt. Verder als je last hebt van een stemmingsstoornis zou ik je dit middel niet aanraden want het brengt je alleen goede hoop voor twee weken. Het we[lees meer...]rkte wel minimaal, dus het doet wel wat maar niet veel als je je echt leeg en hopeloos voelt. Dus ga gewoon naar de dokter of psycholoog als dit spul niet voor je werkt. Groetjes.
5

Hypericum

08-06-2019 | Vrouw | 56
sint janskruid (425mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een reeks traumatische gebeurtenissen ben ik in een depressie terechtgekomen. Veel huilen, angst, prikkelbaar, vermoeid etc., tot wanneer ik Zibrine voorgeschreven kreeg (is ook zonder voorschrift verkrijgbaar). Na enkele weken voelde ik mij merkbaar minder neerslachtig en energieker. Ik heb geen enkele bijwerking ervaren, misschien een beetje buikkramp bij de eerste i[lees meer...]nname. Na een 4-tal maanden ben ik gestopt met het middel om te zien of ik het nog nodig had. Langzaamaan kwam de depressie terug. Sint-Janskruid (Zibrine) maakt dus wel degelijk veel verschil. Het is een natuurlijk middel zonder bijwerkingen, aanrader!
3

Hypericum

02-08-2017 | Vrouw | 68
sint janskruid (300mg)
Chronische depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb St-jans kruid eerder gebruikt. Ik ben nu nog bezig de juise dosering uit te vogelen. Het is minder effectief dan een Paretoxine, maar daar staan weer weinig tot geen bijverschijnselen tegenover. Hopelijk lukt het om tot een evenwicht te komen.
1

Hypericum

20-12-2011 | Man | 45
sint janskruid
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
5 weken hypericum van Buurmanns gebruikt tegen depressie. De dalen werden dieper maar de betere momenten werden iets beter. Maar na 5 weken kreeg ik last van stuiptrekkingen en moest ik van de huisarts het gebruik staken iets wat ik toch al van plan was. Dus het is niet zo onschuldig als dat je zou denken
5

Hypericum

10-08-2011 | Man | 70
sint janskruid
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit medicijn nu +/- 5 weken en het bevalt me uitstekend.Gebruikte daarvoor mirtazapine met veel bijwerkingen.Ook ik heb ervaren dat het belangrijk is om 4 weken te nemen om dit medicijn zijn werk te laten doen. Eerst gebruikte ik hyp. van Hyperiplant.In overleg met de apotheker overgestapt op Laif 900 mg.Hiervan hoef je maar één keer per dag een tablet te nemen[lees meer...].Sint Janskruid is overal te koop maar de bovenstaande middelen zijn geregistreerd omdat de werking hiervan is aangetoond en je verzekerd bent van de juiste hoeveelheid.
1

Hypericum

23-05-2011 | Man | 37
sint janskruid
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
ik ging het gebruik doordat ik een cronische holteontsteking heb en er niet van af kom. ik kan niet goed omgaan daarmee en heb toen besloten om sintjanskruid te proberen. werd er heel onrustig van en kreeg opeen suïcidale gedachten ben er toen mee gestopt.
3

Hypericum

25-04-2010 | Man
sint janskruid
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Serotonine maakt het alleen erger, ik word er zenuwachtig van. Wiet helpt een beetje, maar is te duur. Het beste vind ik nog altijd alcohol. Een dubbele Mojito (5cl rum) of 3-4 glazen wijn stellen mij gerust!
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1398) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (827) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (654) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.