Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Brintellix

93
meningen

Brintellix

vortioxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
misselijkheid hoofdpijn acute hoofdpijn slapeloosheid

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (41 meningen)
Psychische klachten (11 meningen)
Chronische depressie (9 meningen)
Dysthymie (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Vortioxetine (Brintellix)

Bojan Nikolik (20-04-2015)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

5

Brintellix

10-07-2024 | Vrouw | 47
vortioxetine (5mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

misselijkheid

Tijdens mijn burn-out in 2015 (met veel paniekaanvallen en angst) kreeg ik last van draaiduizelingen wat resulteerde in een evenwichtsstoornis (pppd) die niet meer overging. Daardoor werd mijn wereld zeer beperkt. Onlangs de diagnose adhd (gecombineerd type) gekregen. Ik ontdekte dat medicatie die werkt op serotonine evenwichtsklachten met 60/70 kan verminderen. Voor mij[lees meer...]n adhd heb ik medicatie nodig die werkt op dopamine en noradrenaline. Eerst adhd-medicatie getest, maar dat werkte bij mij voor geen meter. Werd er heel nerveus en opgefokt van en juist extra duizelig. Nu sinds 3 weken vortioxetine (oftewel Bintellix) en dit bevalt super. Enige waar ik last van heb is misselijkheid na inname maar dat trekt na tijdje weg ook weer weg. Verder geen bijwerkingen terwijl ik altijd veel bijwerkingen heb (ooit Sexorat, Effexor en Sertraline geslikt voor angst). Dat was echt geen pretje. Nu gewoon nergens last van. Ik merk dat ik al veel meer ontspannen ben waardoor mijn evenwicht ook beter gaat. Ik voel me vrolijker en lach meer, ben minder angstig en voel me meer mezelf (zoals ik voor mijn burn-out en evenwichtsstoornis was). Kortom: ik ben enthousiast! Ik ben nu sinds twee dagen van 5mg naar 10 mg gegaan en nergens last van. Sterker nog: ik slaap beter en voel me relaxter. Ik heb dus goede hoop dat dit medicijn me mijn leven terug kan geven 😊
3

Brintellix

27-06-2024 | Vrouw | 50
vortioxetine (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

acute hoofdpijn hoofdpijn

Ik moet het resultaat nog afwachten maar ik heb wel last van veel hoofdpijn als bijwerking. Maar daar lees ik weinig over...
5

Brintellix

04-06-2024 | Vrouw | 36
vortioxetine (10mg)
Obsessieve-compulsieve stoornis
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

slapeloosheid misselijkheid

Hierbij wil ik iedereen die op zoek is naar een gepaste Ssri zonder teveel bijwerkingen, en gewichtstneutraal is, advies geven om zeker Brintellix te proberen! Zelf heb ik sinds mijn puberteit last van OCD, en lichte vorm van Adhd. Na jaren fluoxetine en erna escitralopam te hebben genomen, die wel effect hadden op mijn angsten, toch gestopt wegens de grote gewichtstoename[lees meer...] hierdoor. Eindelijk op een ssri gekomen die hier geen invloed op heeft en toch de nodige rust creëert in mijn hoofd. Enkel last van misselijkheid bij het innemen en wat slapeloosheid maar dat is minste. Geef het zeker een kans! Werkt perfect op angst.
1

Brintellix

23-04-2024 | Man | 31
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Niet tevreden over deze medicatie. Het helpt voor mij niet voor depressie en het helpt ook helemaal niks voor angst en OCD. Ik ben bij escitalopram gebleven en dat bleek de juiste keuze.
4

Brintellix

05-02-2024 | Vrouw | 39
vortioxetine (10)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een update op mijn vorige reactie. Verhoogd naar 10 mg en langer bezig. Stemming behoorlijk verbeterd en ik ben wat ondernemender. Irritatie verminderd, zowel vlak na inname als in het algemeen. Niet misselijk. Soms nog vreemde dromen en het doet weinig met angst verminderen heb ik het idee. Hopelijk gaat het nog meer doen met verbeteren concentratie en geheugen maar oo[lees meer...]k hier merk ik kleine stapjes in verbetering. Mijn advies aan iedereen bij wie het nog niet goed werkt: geef het tijd, wie weet trekt het bij .
5

Brintellix

04-02-2024 | Vrouw | 33
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na verschillende soorten AD nu Brintellix. In het begin erg veel jeuk misselijkheid en hoofdpijn. Maar dan valt nu erg mee. De misselijkheid is wel een beetje vervelend maar weegt niet op tegen de voordelen. Ik ben positiever ,energieker ,geestelijk rustiger , slaap beter maar het aller aller aller belangrijkste : helder ! Geen watjes in je hoofd of een halve droomtoest[lees meer...]and . Met deze medicatie kan ik gewoon studeren en lessen volgen en blijft alles hangen. Heel fijn.
1

Brintellix

21-01-2024 | Man | 61
vortioxetine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
na 7 jaar Sertraline zonder problemen gebruikt te hebben, maar niet meer hielp, daarna nog eens 2 AD en nu Brintellix voorgeschreven gekregen. Na 1 maand verhogingen, zit ik 2 maanden op 15mg. Ik voel me onrustig en nog altijd depri, hoewel mijn suicidale gedachten gedempt zijn. De onrust zelfs met benzo's is niet te dempen. In het kort: zeer belabberd met weinig plezier.
1

Brintellix

16-01-2024 | Vrouw | 39
vortioxetine (5)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 1,5 week begonnen. Lage dosis. Het enige wat ik merk is negatief. Sneller geïrriteerd, prikkelgevoeligheid verhoogd (vooral de eerste uren na inname), slechte concentratie blijft en toename neerslachtigheid. Misselijkheid was na een dag of 5 voorbij. Ik wil erg graag dat dit werkt want ik wil niet terug naar een ssri vanwege bijwerkingen maar tot nu toe geen enkel[lees meer...]e positieve werking bij dit middel. Moet ik geduld hebben?
5

Brintellix

09-01-2024 | Vrouw | 32
vortioxetine (5mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Brintellix nu sinds november 2023 voor ADHD, angstklachten en depressieve klachten. Ik slik de lichtste dosering, 5mg. Het helpt heel erg goed. Ik voel me een stuk minder angstig en minder depressief. Als ik getriggerd word, blijf ik er ook minder lang in hangen. Ik voel me rustiger en ik slaap beter. In het begin had ik erg veel last van slapeloosheid en rare[lees meer...] dromen. Toen nam ik de pil na 7 uur in de avond. Ik ben op advies van de psychiater naar de ochtend gegaan en op doordeweekse dagen waarin ik werk, slik ik de pil om 9uur in de ochtend. Eén nadeel voor mij: ik word er erg misselijk van en ik MOET echt iets eten voordat ik de pil inneem. Ik kan niet goed ontbijten, dus dat was even een uitdaging. Hierdoor neem ik de pil in het weekend wat later in - ik wil graag uitslapen, maar kan de antidepressiva zonder eten niet innemen. Dan neem ik deze rond de lunch in en dat gaat ook goed. Ik hoop dat de misselijkheid en darmklachten (beetje buikpijn en toiletbezoek) over een tijdje gaan afnemen. Zo niet, dan is het niet onoverkomelijk. Deze bijwerking staat in het niet bij het profijt dat ik ervan heb.
5

Brintellix

21-12-2023 | Man | 33
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een lange zoektocht langs verschillende soorten antidepressiva, stuitte ik op Vortioxetine. Vanaf dag één merkte ik een significante verbetering; het medicijn werkte snel en effectief. Wat Vortioxetine onderscheidt van andere antidepressiva, is de snelheid van werking en de positieve impact op mijn mentale helderheid. Ik heb mijn motivatie teruggevonden, zonder de bi[lees meer...]jwerkingen die ik bij andere medicijnen ervoer. Opvallend genoeg heb ik geen last van emotionele vervlakking of seksuele bijwerkingen, wat het middel extra bijzonder maakt. Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd, van Bupropion tot Velafaxine en Mirtazapine. Hoewel ze elk op hun eigen manier werkten, kampte ik vaak met vervelende bijwerkingen, emotionele vervlakking of onvoldoende effectiviteit. Vortioxetine daarentegen bleek zeer effectief, ook in het omgaan met mijn neiging tot verslavingsgedrag. Dankzij Vortioxetine heb ik een kwaliteit van leven ervaren die ik lange tijd niet kende. Het voelt als een wondermiddel voor mij, en ik zou het zeker aanbevelen aan anderen die worstelen met soortgelijke uitdagingen.
5

Brintellix

08-12-2023 | Vrouw | 33
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Life saver! Ik ben echt heel blij dat ik over ben gestapt op dit medicijn. Na 2x een hevige depressie te hebben gehad met citolapram dacht ik altijd dat ik op een gegeven moment beter moest zijn en dit het maar was. Na de tweede depressie en weer met citolapram te zijn gestart, werd ik doorverwezen naar een psychiater. Hij nam de medicatie onder de loep en stelde v[lees meer...]oor te switchen. De citolapram leek niet voldoende te doen wat het moest doen. De eerste week was een hel. Ik was echt enorm misselijk. Kon niets verdragen. De pillen van 5mg waren zelfs te veel, waardoor ik met druppels ben gaan opbouwen (de druppels zijn echt enorm vies van smaak). Uiteindelijk opgebouwd naar 10 mg en toen over gegaan naar pilvorm. Sindsdien nergens meer last van. Ook geen last van andere bijwerkingen gehad behalve soms een droge mond. Dit medicijn heeft mijn leven weer terug gegeven. Ik voel me beter dan ooit en wist niet dat dit gevoel er kon zijn voor mij.
4

Brintellix

10-11-2023 | Man | 64
vortioxetine (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik dit middel nu voor de tweede week. Eerste week 5mg/dag, 2e week (nu dus) 10 mg. Ik gebruik dit vanwege ADD, voor meer rust in mijn hoofd. De meest voorkomende bijwerkingen zoals misselijkheid en maag/darm problemen heb ik niet gehad. Wel een lichte hoofdpijn welke steeds minder aan het worden is. Ik slaap beduidend beter, rustiger, en ervaar minder spanningen [lees meer...]s 'nachts. Ik droom iets meer (geen angstige dromen gelukkig tot op heden). Ik lijk wat onhandiger, stunteliger te zijn, en iets "ruwer" auto te rijden. Het lijkt wat minder gedoseerd allemaal. De enige echt vervelende bijwerking vind ik de jeuk over het hele lichaam, en het meest heftig op borst/buik en rug. Ik probeer dit met insmeren wat tot rust te brengen. Tot op heden ben ik tevreden, en vooral het beter slapen geeft me meer energie en levensvreugde overdag. Ik zal later, bij langduriger gebruik, mijn ervaringen nogmaals delen. Ik heb eerder Bupropion gebruikt, dit gaf mij geen verlichting. Omdat ik een CVA heb gehad, is het te kiezen medicatie assortiment voor mij erg klein. Ik heb deze medicatie via de psychiater; zij had meerdere clienten met ADD/ADHD die baat hadden bij Brintellix (Vortioxetine).
3

Brintellix

01-11-2023 | Vrouw | 67
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Brintellix

30-10-2023 | Vrouw | 56
vortioxetine (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Eerste weken hoofdpijn en misselijk. Dat verdween. Wat blijft, ook na 8 maanden, is het bizar dromen iedere nacht. Ik word er wakker van. Ook nachtmerries meerdere keren per maand. Ik overweeg daarom te stoppen.
5

Brintellix

13-08-2023 | Vrouw | 38
vortioxetine (10)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste weken leek het te helpen van daar af ging het steeds slechter. Na maanden de bijwerkingen doorgelezen en ban daaruit heel langzaam gaan afbouwen. Depressieve klachten verdwenen, slapeloosheid verbeterde.
1

Brintellix

01-06-2023 | Vrouw | 51
vortioxetine (5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
5 mg Brintellix naast de 300 mg Buproprion voor m'n ADHD. In die combinatie moet Brintellix in lagere dosering. Ben net 2 weken onderweg en m'n depressie is iets minder. Maar de laatste week steeds meer nachtzweten! Dit weegt niet op tegen het weinig wat het voor mijn depressie doet. Ik hoop nog dat dit een gewennings-bijwerking is maar anders moet ik verder zoeken naar ee[lees meer...]n passende anti-depressiva. (Helaas tremor en kaakklemmen van SSRI's).

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2336) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1398) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1154) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (959) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (827) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (779) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (654) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (649) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (632) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (627) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (603) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (596) - Verslavingsziekten
Metformine (592) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (548) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (510) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (486) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (440) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.