Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Brintellix

41
meningen

Brintellix

vortioxetine

geef je mening
Bij  DepressieX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Psychische klachten (10 meningen)
Chronische depressie (9 meningen)
Dysthymie (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Vortioxetine (Brintellix)

Bojan Nikolik (20-04-2015)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

12
1

Brintellix

23-04-2024 | Man | 31
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Niet tevreden over deze medicatie. Het helpt voor mij niet voor depressie en het helpt ook helemaal niks voor angst en OCD. Ik ben bij escitalopram gebleven en dat bleek de juiste keuze.
5

Brintellix

04-02-2024 | Vrouw | 33
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na verschillende soorten AD nu Brintellix. In het begin erg veel jeuk misselijkheid en hoofdpijn. Maar dan valt nu erg mee. De misselijkheid is wel een beetje vervelend maar weegt niet op tegen de voordelen. Ik ben positiever ,energieker ,geestelijk rustiger , slaap beter maar het aller aller aller belangrijkste : helder ! Geen watjes in je hoofd of een halve droomtoest[lees meer...]and . Met deze medicatie kan ik gewoon studeren en lessen volgen en blijft alles hangen. Heel fijn.
1

Brintellix

21-01-2024 | Man | 61
vortioxetine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
na 7 jaar Sertraline zonder problemen gebruikt te hebben, maar niet meer hielp, daarna nog eens 2 AD en nu Brintellix voorgeschreven gekregen. Na 1 maand verhogingen, zit ik 2 maanden op 15mg. Ik voel me onrustig en nog altijd depri, hoewel mijn suicidale gedachten gedempt zijn. De onrust zelfs met benzo's is niet te dempen. In het kort: zeer belabberd met weinig plezier.
5

Brintellix

21-12-2023 | Man | 33
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na een lange zoektocht langs verschillende soorten antidepressiva, stuitte ik op Vortioxetine. Vanaf dag één merkte ik een significante verbetering; het medicijn werkte snel en effectief. Wat Vortioxetine onderscheidt van andere antidepressiva, is de snelheid van werking en de positieve impact op mijn mentale helderheid. Ik heb mijn motivatie teruggevonden, zonder de bi[lees meer...]jwerkingen die ik bij andere medicijnen ervoer. Opvallend genoeg heb ik geen last van emotionele vervlakking of seksuele bijwerkingen, wat het middel extra bijzonder maakt. Ik heb verschillende medicijnen geprobeerd, van Bupropion tot Velafaxine en Mirtazapine. Hoewel ze elk op hun eigen manier werkten, kampte ik vaak met vervelende bijwerkingen, emotionele vervlakking of onvoldoende effectiviteit. Vortioxetine daarentegen bleek zeer effectief, ook in het omgaan met mijn neiging tot verslavingsgedrag. Dankzij Vortioxetine heb ik een kwaliteit van leven ervaren die ik lange tijd niet kende. Het voelt als een wondermiddel voor mij, en ik zou het zeker aanbevelen aan anderen die worstelen met soortgelijke uitdagingen.
5

Brintellix

08-12-2023 | Vrouw | 33
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Life saver! Ik ben echt heel blij dat ik over ben gestapt op dit medicijn. Na 2x een hevige depressie te hebben gehad met citolapram dacht ik altijd dat ik op een gegeven moment beter moest zijn en dit het maar was. Na de tweede depressie en weer met citolapram te zijn gestart, werd ik doorverwezen naar een psychiater. Hij nam de medicatie onder de loep en stelde v[lees meer...]oor te switchen. De citolapram leek niet voldoende te doen wat het moest doen. De eerste week was een hel. Ik was echt enorm misselijk. Kon niets verdragen. De pillen van 5mg waren zelfs te veel, waardoor ik met druppels ben gaan opbouwen (de druppels zijn echt enorm vies van smaak). Uiteindelijk opgebouwd naar 10 mg en toen over gegaan naar pilvorm. Sindsdien nergens meer last van. Ook geen last van andere bijwerkingen gehad behalve soms een droge mond. Dit medicijn heeft mijn leven weer terug gegeven. Ik voel me beter dan ooit en wist niet dat dit gevoel er kon zijn voor mij.
3

Brintellix

01-11-2023 | Vrouw | 67
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

1

Brintellix

01-06-2023 | Vrouw | 51
vortioxetine (5mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
5 mg Brintellix naast de 300 mg Buproprion voor m'n ADHD. In die combinatie moet Brintellix in lagere dosering. Ben net 2 weken onderweg en m'n depressie is iets minder. Maar de laatste week steeds meer nachtzweten! Dit weegt niet op tegen het weinig wat het voor mijn depressie doet. Ik hoop nog dat dit een gewennings-bijwerking is maar anders moet ik verder zoeken naar ee[lees meer...]n passende anti-depressiva. (Helaas tremor en kaakklemmen van SSRI's).
5

Brintellix

15-02-2023 | Vrouw | 36
vortioxetine (15mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik vortioxetine voor depressie en adhd. Het is een wonder, werkelijk. Ik heb eerdere andere antidepressiva gebruikt, de SSRI's zoals fluoxetine en citalopram, daar werd ik vooral van fluoxetine vlak van, en ik weet niet echt of het nou effect had. Wellicht dat ze wel werkten op het niet verergeren van de klachten ,maar echt verbetering kan ik me niet herinnereren. [lees meer...] Ik was dan ook niet zo'n voorstander van opnieuw een antidepressivum te proberen. Maar gezien het waarschijnlijke effect ook op ADHD wilde ik het wel proberen (ik heb ook ADHD ). Ik ben echt verbaasd over de werking, ik voelde me na enkele weken echt al een stuk lichter (beter), en had ook zin om dingen te doen. Ik merkte ook effect op adhd, je wordt meer geactiveerd, dus niet alleen in 'zin in' maar ook in 'doen'. Er is nog weinig onderzoek naar vortioxetine. Waarschijnlijk werkt vortioxetine als een modulator (dus geen heropnameremmer zoals SSRI en SNRI) en op meerdere neurotransmitters o.a. serotonine, dopamine (adhd), en nor-epinephrine. Daarmee lijkt het dus op meer neurotransmitters te werken dan de SSRI en SNRI, en ook op een andere manier. Ik wil nooit meer stoppen/zonder. Ik ben veel minder moe, meer zin in dingen, betere concentratie, meer drive, dus al met al een stuk leuker!
3

Brintellix

24-07-2022 | Vrouw | 26
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Terwijl ik in een therapie traject van 2 jaar zat kreeg ik een lastige periode te voortduren. Dit was de reden waarom ik begon met deze medicatie. Samen met mijn psychiater zijn we tot deze antidepressiva gekomen. Tijdens de opbouwfase werd ik extreem moe en behoorlijk misselijk van dit medicijn. Ook begon ik in de eerste paar dagen tijdens de opbouw wazig te zien, het[lees meer...] leek alsof m’n ogen niet meer konden scherpstellen. Het maakte me toen angstig. Na twee weken begon ik me beter te voelen en kreeg ik meer rust in mijn hoofd en lichaam. Het enige dat bleef was de misselijkheid. Om heel eerlijk te zijn is de misselijkheid een van de redenen waarom ik dit medicijn nooit langer dan een jaar had willen gebruiken. Tijdens het afbouwen voelde ik me moe en enorm geïrriteerd. Uiteindelijk wel blij dat ik dit medicijn heb gehad want ik geloof dat het me geholpen heeft om een lastige periode te overbruggen.
5

Brintellix

21-04-2022 | Man | 37
vortioxetine (20)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben in een chronische depressie geraakt terwijl ik voor ADD afwisselend Dexamfetamine en Concerta gebruikte. Toen ik vanwege de depressie in de ziektewet ben geraakt ben ik voordat ik met de Brintellix ben begonnen enkele weken gestopt met het gebruiken van dex en Concerta. In het prille begin dat ik de Brintellix kreeg was ik een beetje "high", dat is met een paar dage[lees meer...]n afgenomen. De Brintellix heeft met betrekking tot ADD bij mij de werking dat het rust in het hoofd brengt, waar ik normaal een nooit-eindigende hak-op-de-tak stroom aan gedachten heb, kan ik nu een stuk relaxter over zaken nadenken en dingen op een rijtje zetten. Ook het impulsieve "flapuit-geklets" is een stuk minder geworden zonder dat ik het idee heb dat ik "naar de film van mijn eigen leven" kijk zoals dat bij Ritalin vroeger was. Ook het onrustige dat ik normaal van de Dex of Concerta wel eens kon hebben merk ik nu niet. In overleg met de psychiater heb ik eens geprobeerd om Dex en Brintellix te combineren, dat was geen succes. Het gaf een TE spacend & euforische gevoel, een beetje zoals xtc wanneer het net begint te werken.
3

Brintellix

05-10-2021 | Vrouw | 33
vortioxetine (15)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hier een vervolg: na de 10 mg heb ik nu de 15 mg tabletten. Na 16 dagen op 10 mg dacht ik verbetering te merken, maar later kreeg ik toch wat meer last van stress door omstandigheden. Nu ga ik sinds de ophoging naar 15 mg weer door een periode van verergerde mentale klachten. Ik hoop dat ik over een week de werking al wat merk. Fingers crossed.
2

Brintellix

21-09-2021 | Vrouw | 69
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren citalopram geslikt te hebben, waarvan ik vlak in m’n emoties was en iedere winter weer last kreeg van depressies . op advies van de psychiater ( waarheen ik door de huisarts was doorverwezen) gestart met bupropion 150 Mgr. Daar reageerde ik heel goed op, was energieker, opgewekter. Alleen had ik veel last van slapeloosheid. Daarom slikte ik zo af en toe een dormi[lees meer...]cum, wat het beste effect had. Na 8 mnd. Adviseerde de Psychiater om met 10 mg. Brintellix te starten. Dit had een goed effect, sliep veel beter! Na ongeveer 1maand kreeg ik een maagdarminfectie welke maar niet verbeterde. Via huisarts allerlei onderzoeken gehad waaronder een gastroscopie, omdat ik maar kotsmisselijk bleef, vooral de ochtenden, s’middags ging het wel weer. Verloor 5 kg.gewicht, omdat er somatisch geen reden voor was kreeg ik sterk het vermoeden dat het de brintellix zou kunnen zijn. In overleg met de psychiater ben ik weer terug gegaan naar bupropion, en zie daar de klachten verdwenen vrijwel direct! Helaas is de slapeloosheid problematiek ook weer terug, maar dat is goed te handelen. Ook moet ik erbij vermelden dat ik sinds 5 mnd. Dramatherapie heb, waar ik heel veel baat van heb.
3

Brintellix

29-08-2021 | Vrouw | 33
vortioxetine (10)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben 2,5 week geleden gestart met 5 mg Brintellix. Ik had ongeveer twee weken last van meer angst en onrust. Op dag 16 kreeg ik opeens meer last van de depressie, heel passief en lamlendig. Na overleg met de psychiater toen opgehoogd naar 10 mg, dit gebruik ik nu 3 dagen. De eerste dag was ik heel blij en rustig, gister wat meer gespannen en vandaag ronduit angstig en o[lees meer...]nrustig. Ik weet dat dit er bij kan horen, maar ik vind de toename van psychische klachten wel pittig. Ik zal hier nog eens terugkomen voor het vervolg.
4

Brintellix

19-05-2021 | Vrouw | 57
vortioxetine (10mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In 2019 voor t eerst Brintelix gebruikt na een 6 - tal andere AD die geen effect hadden. Na 3 maanden kwamen emoties weer terug en stond volop weer in t leven. Na 2 jaar depressie - vrij te zijn geweest nu weer een depressie, wel in mindere mate dan 2 jaar terug . Nu 1 week met Brintelix begonnen , licht misselijk, maar verdwijnt na 1 week. Hoop dat t weer zo aanslaat[lees meer...] als voorheen , We weten allen dat een depressie ‘ een hel op aarde is. Maar met Brintelix zie je echt!!! de zon weer schijnen. Warme groet, Lia
5

Brintellix

31-01-2021 | Vrouw | 32
vortioxetine (20mg)
Depressie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb al vanaf mijn 20e levensjaar last van een terugkerende depressie waar ik op mijn 28e voor het eerst medicatie voor ben gaan slikken. Ik heb eerst een aantal jaar Escitalopram geslikt, maar daar kwam ik bijna 10kg door aan. Vorig jar ben ik overgestapt naar Brintellix, waarvan ik helemaal geen bijwerkingen heb gehad. Ieder lichaam reageert natuurlijk anders, maar al[lees meer...]s je last hebt van gewichtstoename door je antidepressiva dan is het aan te raden Brintellix te proberen.
4

Brintellix

17-11-2020 | Vrouw | 25
vortioxetine (20mg)
Depressiviteit
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De arts vertelde me dat als ik brintelix ga slikken mogelijke bijwerkingen zou kunnen optreden nu ik heb het geweten zelfmoord neigingen huilbuien verschrikkelijk was het maar ik zette door en nu gebruik ik het ee jaar ik ben van 10 mg na 20 mg gegaan en merk wel dat er fijner leven van heb maar de bijwerkingen op begin was niet envoudig maar super blij dat niet gestopt be[lees meer...]n
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2333) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1387) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1214) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1148) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (955) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (777) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (768) - Epilepsie
Mirtazapine (667) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Furabid (646) - Antibiotica - urineweginfectie
Amitriptyline (646) - Depressie - antidepressiva TCA
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (591) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (504) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (464) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (434) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (429) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.