Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Brintellix

10
meningen

Brintellix

vortioxetine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Depressie (40 meningen)
Chronische depressie (9 meningen)
Dysthymie (0 meningen)

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Vortioxetine (Brintellix)

Bojan Nikolik (20-04-2015)

TOGETHER trial: antidepressivum Fluvoxamine bij Covid-19

Het TOGETHER onderzoek keek naar het effect van fluvoxamine, een goedkoop en generiek beschikbaar antidepressivum, op het verloop van COVID-19. Fluvoxamine, in een dosering van 100 mg tweemaal daags gedurende 10, laat bij mensen met een verhoogd risico een daling van het aantal ziekenhuis opnames zien. Tevens lijkt het verloop van de besmetting met het coronavirus milder. De onderzoekers kwamen op dit idee nadat het bij hen opviel dat psychiatrische patiënten een minder heftig verloop van Covid lieten zien.

Het eerste onderzoek naar de rol van fluvoxamine was kleinschalig maar bemoedigend. Dit tweede TOGETHER onderzoek is groots opgezet. Er is nog niet bekend of andere SSRI’s ook een vergelijkbaar effect kunnen hebben. Het exacte mechanisme is nog onbekend.

Mijnmedicijn  (07-09-2021)

Subsidie depressiegala nauwelijks naar depressie

Plannen van de organisatoren achter het Depressiegala om voorlichting over depressie te geven op 500 scholen zijn grotendeels mislukt. Het subsidiegeld dat het ministerie van Volksgezondheid hiervoor verstrekte is vooral opgegaan aan kosten voor directie en management. Dat blijkt uit onderzoek van Nieuwsuur.

De opbrengst is volgens de MHF aan productiehuis Skyhigh betaald, voor de televisieproductie. Uit een bankafschrift blijkt dat MHF-voorzitter Bram Bakker een vergelijkbaar bedrag aan Skyhigh heeft overgeboekt.

NOS Nieuwsuur (21-01-2020)

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

Invloed van genen op medicatie

Meer dan één miljoen mensen gebruiken een antidepressivum, terwijl het bij ongeveer 30 tot 50% niet voldoende werkt. De zoektocht naar het juiste middel in de juiste dosering kan wel maanden duren. Gedurende die tijd zijn de bijwerkingen wel vaak heftig aanwezig waardoor het vertrouwen in zichzelf, in de arts en in een behandeling ernstig geschaad wordt.

Een farmacogenetische test, zoals de mijnmedicijn personal medicine test, kan artsen helpen om met grotere precisie het meest effectieve antidepressivum te kiezen voor hun patiënten.

mijnmedicijn.nl (08-07-2019)

1
4

Brintellix

05-02-2024 | Vrouw | 39
vortioxetine (10)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Een update op mijn vorige reactie. Verhoogd naar 10 mg en langer bezig. Stemming behoorlijk verbeterd en ik ben wat ondernemender. Irritatie verminderd, zowel vlak na inname als in het algemeen. Niet misselijk. Soms nog vreemde dromen en het doet weinig met angst verminderen heb ik het idee. Hopelijk gaat het nog meer doen met verbeteren concentratie en geheugen maar oo[lees meer...]k hier merk ik kleine stapjes in verbetering. Mijn advies aan iedereen bij wie het nog niet goed werkt: geef het tijd, wie weet trekt het bij .
1

Brintellix

16-01-2024 | Vrouw | 39
vortioxetine (5)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds 1,5 week begonnen. Lage dosis. Het enige wat ik merk is negatief. Sneller geïrriteerd, prikkelgevoeligheid verhoogd (vooral de eerste uren na inname), slechte concentratie blijft en toename neerslachtigheid. Misselijkheid was na een dag of 5 voorbij. Ik wil erg graag dat dit werkt want ik wil niet terug naar een ssri vanwege bijwerkingen maar tot nu toe geen enkel[lees meer...]e positieve werking bij dit middel. Moet ik geduld hebben?
5

Brintellix

13-08-2023 | Vrouw | 38
vortioxetine (10)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
De eerste weken leek het te helpen van daar af ging het steeds slechter. Na maanden de bijwerkingen doorgelezen en ban daaruit heel langzaam gaan afbouwen. Depressieve klachten verdwenen, slapeloosheid verbeterde.
1

Brintellix

06-05-2023 | Vrouw | 60
vortioxetine (15)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gedurende bijna 2 jaar brintellix tegen mijn depressie genomen. Vanaf dag 1 had ik het gevoel gepuched te worden richting dit medicijn. Om te bewijzen dat het niks deed ben ik ineens gestopt. Er gebeurde niets.
1

Brintellix

14-09-2022 | Vrouw | 42
vortioxetine (20)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik had 7 jaar paroxetine geslikt. Jaar gelden werd ADHD geconstateerd. Ik dacht na 6 mnd mytylfenidaat, ik kan dan wel de paroxetine langzaam afbouwen. 10 mg in 3 mand afgebouwd. Is niet goed gegaan. Angst gevoelens kwamen terug. Psychiater wilde een ander middel Brintellix voorschrijven. Snap ik en ging ermee akkoord. In drie weken tijd naar 15 mg. Eerste twee weken nog g[lees meer...]een effect en wel de bijwerkingen. Derde week leek goed te gaan. Na 5 dgn 15mg ging het mis. Angst, negatieve gedachten, onrust, enorme misselijk, geen eetlust en veel afvallen. Van 15mg naar 20mg gegaan in de hoop dat dat zou werken. Niet dus. Na 3 weken 20mg zijn we nu aan het afbouwen. Ik wil terug naar de paroxetine. Dat heeft bij mijn geholpen en dat heeft mijn gezin en ikzelf nu nodig. Ik vind het afbouwen en zometeen opbouwen wel enorm spannend en een hel qua klachten.
1

Brintellix

30-08-2022 | Vrouw | 57
vortioxetine (5mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Heb sinds de overgang erg last van een kort lontje en gejaagdheid. Nooit zo geweest want ben altijd een erg rustig persoon. Heb 2 jaar escitalopram 15mg gebruikt en ging goed(ik was weer mezelf) Nu brintellix geprobeerd en de eerste dag geen bijverschijnselen maar de tweede dag zat ik te stuiteren van de paniekaanvallen de een na de ander kreeg ik voor mn kiezen. Dag d[lees meer...]aarna kwam ook constant zweten erbij kijken en niet slapen. Dit heb ik 5 dagen volgehouden en ben toen weer op escitalopram overgegaan en voel me weer goed. Ik kan best wat hebben en gelukkig kon ik de paniekaanvallen zelf goed opvangen maar dit was geen pretje. Ik kreeg ook een soort negatieve energie die niet bij mij past.
4

Brintellix

04-09-2021 | Vrouw | 35
vortioxetine (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik nam Brintellix gedurende een aantal maanden om beter om te gaan met mijn borderline angsten (laag zelfbeeld, heftige verlatingsangst). Ik voelde na 24h al een verschil, al was ik de eerste weken erg misselijk. Ik heb geen bijwerkingen als ik brintellix tijdens de maaltijd neem. Ik had het gevoel dat de werking (op angst) toch vooral de eerste weken was, mss een placebo [lees meer...]effect? Heftige angstaanvallen voel ik nog steeds, maar zijn dankzij intensieve psychotherapie gefocust op borderline, alsook "tapping" erg verminderd in intensiteit na een halfjaar. Ik zal nu Brintellix afbouwen, en Xanax nemen voor mijn periodieke angstaanvallen.
4

Brintellix

15-06-2021 | Vrouw | 52
vortioxetine (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Depressieve klachten, angstaanvallen en minderwaardige gevoelens gedurende 4 jaar. Samen met zelf hulp boeken en 9 sessies bij de psycholoog, ben nik gestart met brinte!!ix Binnen 2 weken voelde ik me aanzienlijk beter. Ik neem het nu zo'n 2 jaar. een aantal maanden geleden was ik beginnen verminderen en kreeg ik weer wat last van angstaanvallen en sombere gevoelens. [lees meer...]Kan ook komen door de pandemie moeheid. Ik ben weer de volledige dosis beginnen nemen. Maar ik ben blij dat ik het middel neem en hoop snel weer dat het aanslaat.
2

Brintellix

08-04-2021 | Man | 51
vortioxetine (10)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zojuist begonnen.
5

Brintellix

08-10-2017 | Vrouw | 28
vortioxetine (10mg)
Psychische klachten
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na verschillende medicatie geprobeerd te hebben voor ADD en angst/depressie klachten (diagnose zit ergens in de buurt van ADD, PDD-NOS, vooral heel veel last van prikkels, geen energie, moeite met concentreren, heel vol hoofd, extreem conflict vermijdend, regelmatig dood willen, etc.) maar vooral bijwerkingen hebben ervaren, geen enkel ook maar vagelijk succes, ben ik lang[lees meer...] vrij van medicatie geweest. Tot mijn behandelaar met dit relatief nieuwe middel aan kwam, of ik dit wilde proberen... Het klonk hoopgevend, en ik sta graag open voor nieuwe dingen, dus zo ben ik begonnen op 5mg. Het was de vraag waar het op zou aanslaan, daar het zowel voor angstproblematiek als concentratiestoornissen zou werken. Na enkele weken merkte ik dat de stoorzender in mijn hoofd die elke keer in paniek doorschiet over mijn eigen waardeloosheid en messen in mijn hoofd en ik moet dood en nek doorsnijden en... weg. Het was er niet meer. Iets dat ik altijd als mezelf had beschouwd was stil. Heerlijke opluchting. Ook heb ik het idee dat het een lichte invloed heeft op mijn algehele stabiliteit en angstreacties. Het leven is heus niet spontaan makkelijk en ontrafeld, maar wel een stukje lichter. Zelfs na een enkele keer teveel drinken stort ik niet meer in, heerlijk. Nog steeds ervaar ik regelmatig misselijkheid na inname, maar dat is binnen een uur over en weegt wat mij betreft veel minder zwaar dan de voordelen. Verder ben ik een kleine 10 kg aangekomen die er bijna niet af wil, maar ook dat valt nog te doen. De bijzonder intense dromen zijn wel afgezwakt, gelukkig. Onlangs heb ik door een buikgriep-achtige episode even geen medicatie binnengehouden en had al vrij vlot weer last van verwarde en duistere gedachten. Na een tablet kon ik ze eigenlijk al bijna niet meer voorstellen. Veel rustiger. Een echte aanrader voor mensen die met de typische medicatie niets opschieten en toch nog iets willen proberen.
1

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1378) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1156) - Verslavingsziekten
Sertraline (1129) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (628) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (593) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (538) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (484) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (468) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (459) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Amlodipine (426) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.