Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Elvanse

109
meningen

Elvanse

lisdexamfetamine

geef je mening
Bij  ADHDX

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel
acne-achtige uitslag in één gebied afwezig voelen angst apathie depressief doffe hoofdpijn droge mond duizeligheid echt slaperig overdag gestrest hartklopping moeite met slapen neerslachtig voelen onvermogen om zich te concentreren pijnlijke tanden psychiatrische problemen psychose spierpijn spierspanning kaak tics vergrendelde kaken verhoogde hoeveelheid zweten verminderde eetlust vermoeidheid zenuwachtig zwaar hoofd

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

12
4

Elvanse

20-06-2024 | Vrouw | 42
lisdexamfetamine (40mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

hartklopping droge mond


1

Elvanse

04-06-2024 | Man | 36
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

acne-achtige uitslag in één gebied droge mond zenuwachtig tics afwezig voelen

Ik had erg veel last van plaatselijke uitslag in de baardstreek(kaaklijn). De eerste dermatoloog zei dat het niet door de medicatie kon zijn. De tweede dermatoloog heeft goed geluisterd en las een artikel online over deze bijwerking. Ik ben nu overgestapt op methylfenidaat en merk dat het gelukkig zo goed als weg is.
2

Elvanse

01-06-2024 | Vrouw | 56
lisdexamfetamine (70mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gestrest depressief vermoeidheid zwaar hoofd

Ik ben 56 en heb m’n leven lang ADHD maar nu pas diagnose. Van methylfenidaat werd ik zo misselijk dat dat niet te doen was. Overgestapt naar Elvanse 40 mg. Hier merkte ik weinig van. Nu, sinds 5 dagen, naar 70 mg. Moe, zwaar hoofd, depressieverig. En concentratie is niet beter. Hoofd wel wat rustiger. Ik slik ook Venlafaxine, vraag me af of dat er iets mee te maken heeft[lees meer...]. Ook vraag ik me af hoe nu verder. Ander medicijn?
2

Elvanse

31-05-2024 | Vrouw | 31
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

moeite met slapen neerslachtig voelen angst apathie droge mond verminderde eetlust

Pas sinds kort de diagnose ADHD waarbij ik het traject in ben gegaan om te kijken welke medicatie voor mij werkt. Bij concerta had ik ook al last van neerslachtigheid/depressieve klachten en spanning en om die reden overgestapt naar elvanse (ook omdat de positieve effecten nagenoeg uitbleven bij concerta). Eerst met de 30 mg begonnen waar ik in het begin weinig van merkte,[lees meer...] maar tegen de tijd dat ik ging ophogen naar 50 mg werkte de 30 mg eigenlijk heel goed. Veel meer focus en de drang om dingen ook meteen op te pakken. Helaas vind ik de 50 mg vreselijk, zodra ik het neem krijg ik last van vage hoofdpijn, droge mond, licht in m'n hoofd voelen, depressieve klachten, angst/gespannenheid waarbij het voelt alsof ik gevangen zit in m'n eigen lichaam en erg "leeg" ben en daarbij moeite met in slaap vallen. Verder heb ik juist het idee dat ik dingen veel sneller vergeet en ik kan me veel minder snel ertoe zetten om aan taken te beginnen. Ik ga dus vragen om weer terug te stappen naar 30 mg. Ik vraag me wel af of het normaal is dat je pas echt effect lijkt te merken na ong 3 a 4 weken? Dat zou in ieder geval verklaren waarom de 30 mg in het begin weinig leek te helpen en uiteindelijk wel.
4

Elvanse

07-05-2024 | Vrouw | 37
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten spierpijn droge mond spierspanning kaak

Voordeel is 1x per dag nemen en geen rebound. Wel pittige werkingen, nu neem ik het niet elke dag. Nu neem ik 1 dag voor het nodig heb 30 mg en dan de dag erna 50. Dan heb ik minder last van de bijwerkingen maar wel Positief effect.
1

Elvanse

02-05-2024 | Man | 36
lisdexamfetamine (60)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

psychose pijnlijke tanden vergrendelde kaken psychiatrische problemen

BIj mij heeft dit medicijn een psychose veroorzaakt, dit heb ik nooit eerder gehad(en wist dus ook niet dat ik daar in zat)_ . Ik ben naar dokter gegaan & op hun advies ben ik toch doorgegaan met het gebruik van dit medicijn. Binnen zeer korte tijd weer een psychose gehad & weer naar de dokter. Toch het advies te blijven doorgegaan met het gebruik, de psychose zou niet zi[lees meer...]jn ontstaan door dit middel volgens het advies de dokter. Uiteindelijk meerdere psychoses gehad, toen werd ik suicidaal & ben ik bij de GGZ Crisis terecht gekomen. Hier werdt meteen besloten mij te laten stoppen, en heb ik de psychische hulp gekregen die ik nodig op dat moment. Voor mij was dit allemaal nieuw & heeft dit mijn hele leven op zn kop gezet. Nu zit ik nog in een behandeltraject op alles te verwerken en ben ik overgestapt op Bupropion. Dit allemaal voor een beetje rust..! Doe zelf gedegen onderzoek & misschien helpt het jou juist wel goed!
1

Elvanse

18-04-2024 | Vrouw | 25
lisdexamfetamine (30)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierspanning kaak echt slaperig overdag onvermogen om zich te concentreren

Ik slik nu een week Elvanse 30mg. Altijd Ritalin gehad, maar ik kreeg een lichte psychose (ik ben daar al heel gevoelig voor en heb een hele rits aan mentale problemen, dus die kans zit er nou eenmaal iets meer in) Bij mijn vriendin werkt dit medicijn geweldig, dus wilde ik de poging ook wagen. Ik heb namelijk heel veel last van geen concentratie, warrig zijn, mentaal hee[lees meer...]l druk, etc. Ook niet geheel onbelangrijk heb ik fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik vind deze medicatie dramatisch. Ik word er zó slaperig van, dat mijn hoofd continu tolt en ik niet wakker kan blijven. Mijn manager heeft, nu na een week nemen, gezegd dat ze me anders vindt deze week. Ze wist niet van de medicatie. Afwezig, ik doe mijn taken niet goed, ik ben er gewoon niet bij en ze uitte haar zorgen bij mij. Mezelf geëxcuseerd en uitgelegd dat ik medicatie problemen heb. Ik spreek zsm met de dokter om iets anders te proberen. Mijn kaken klemmen zo onwijs hard dat ik er niet van kan slapen. De fibromyalgie pijn in mijn benen is ongekend verergerd. Het enige voordeel is dat mijn hoofd rustig is. Maar hierdoor kan ik niet functioneren. Ik kan mezelf nergens toe zetten, mede omdat ik nog vermoeider ben dan normaal. Als je gevoelig bent voor bijwerkingen in andere medicaties, raad ik dit denk ik niet aan. Ik hoor goede dingen van anderen maar helaas ervaar ik het niet zo!
5

Elvanse

19-03-2024 | Man | 39
lisdexamfetamine (30mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren concerta en ritalin besloten te stoppen.in overleg met de psychiater Dit omdat ik een zoon heb van 4 jaar oud en ik was te veel momenten in mijzelf gekeerd. Een maand later besefte ik dat mijn leven te veel chaos was en ben weer op gesprek geweest en besloten om Elvanse te proberen. De eerste ervaring was weinig effect maar wel goed om te focussen. Het vervelende[lees meer...] was dat ik 3 nachten geen oog dicht had gedaan en ik ben vervolgens in overleg melatonine gaan gebruiken voor 4 avonden om 23:00 en direct naar bed. Slapen ging goed en na 4 dagen had ik geen melatonine meer nodig. Omdat het slaapprobleem verholpen was heb ik in overleg de dosis opgehoogd naar 2 tabletten. 1 om 7:30 en 1 om 14:00. Voor mij werkt dot perfect. Ik denk voordat ik handel, heb beter overzicht en alle dagelijkse taken die altijd zwaar aanvoelden of waar ik geen zin voor op kon brengen ervaar ik nu alsof het me geen energie kost. Ook zijn verjaardagen geen martelingen meer en heb ik veel energie om met mijn kind te spelen en de aandacht te geven die hij en natuurlijk mijn vrouw verdienen. Voor mij is het een wondermiddel en in vergelijking met Concerta zit ik heel relax in mijn vel ipv dat ik half strak sta van de amfetaminen. Mijn ervaring is dat als er bijwerkingen waren de dosis te laag is of dat je de eerste week ( sommige adhders die ik ken hebben het over een aantal weken) er eveb doorheen moet. Wel is belangrijk om goed op de voeding te letten want ik heb geen hongergevoel meer totdat ik begin met eten.
2

Elvanse

01-03-2024 | Man | 34
lisdexamfetamine (120mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ben man 34 jaar - ADHD -Pdd-nos -terugkerende depressies Weet niet of het aan mij ligt, maar merk eigenlijk niks van het middel. Overgestapt van kortwerkende- methylfenidaat (4 maal 2 tab Daags) naar dit middel omdat vorig middel niet meer afdoende werkte. Helaas denk ik immuun geworden te zijn na jaren lange trouwe dienst... Heb bijna alles al gehad van[lees meer...] het medicamenten uitgeprobeerd tegen mijn ADHD!!! uit eigen ervaring blijkt Cannabis ook een goed middel tegen mijn 3 Psychische kwalen heb hier eigenlijk nog het meest aan puur natuur. /////RED. Mijnmedicijn.nl : verkorte tekst naar de medische ervaring zelf////
5

Elvanse

04-02-2024 | Vrouw | 22
lisdexamfetamine (30mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 8 jaar incidenteel ritalin gebruiken, ben ik zo'n 2 jaar geleden aan de dagelijkse lisdexamfetamine begonnen. Dit omdat ik op mezelf ging wonen en elke dag mijn verantwoordelijkheden wilde kunnen aanpakken. Ik wilde ook minder bijwerkingen en dat is gelukt! Ik voel me geen zombie meer en tril veel minder. De vervelendste (verminderde eetlust) blijft wel, al in mindere m[lees meer...]ate. Verder merk ik als creatief persoon wel dat mijn 'mind's eye', verbeelding, bijna afwezig is op de dagen dat ik het slik. Daar baal ik van en is een specifieke overweging voor mensen die dit medicijn willen slikken. Verder is mijn tip, als veteraan-gebruiker: neem een zo laag mogelijke dosis en zorg ervoor dat je mega goed let op je voeding en je slaap. Als je dit wel doet heb je zo min mogelijk bijwerkingen + prima effect, als je niet zo op je gezondheid let bij een lage dosis heb je bijna geen effect (in mijn ervaring). Mijn psychiater heeft ook kortwerkende dexamfetamine voorgeschreven, dat kan ik erbij gebruiken op een dag dat ik even wat meer nodig heb voor korte tijd. Ook een aanrader als je slim om wil gaan met je dosis. Het is moeilijk om goed op je voeding te letten als je toch geen eetlust hebt, maarja, deze afweging is het voor mij absoluut waard. Lisdexamfetamine heeft het mogelijk gemaakt om mijn droomcarriere achterna te gaan en mijn persoonlijke leven op orde te houden. Groot fan!
4

Elvanse

02-02-2024 | Man | 23
lisdexamfetamine (30)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet.
4

Elvanse

31-01-2024 | Vrouw | 40
lisdexamfetamine (30mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb alle adhd medicatie geprobeerd. Magistraal bereiding van dexamfetamine werkte het best maar was snel uitgewerkt en ik vergat het steeds. Elvanse sprak mij aan omdat je het maar 1 x hoeft in te nemen. Ik begin met 20 mg (ik weeg 55 kg) dat zorgde al voor minder prikkels zoals geluiden die minder hard binnenkomen. Concentratie bleef uit toen 30 en 40 mg geprobeerd. V[lees meer...]oor mij werkt 30 het beste omdat ik dan geen bijwerkingen ervaar. Alleen wanneer het uitwerkt vermoeidheidsklachten. Ik neem het iedere ochtend rond 6/7 uur . Eind van de middag is het nagenoeg uitgewerkt. Met een hogere dosering blijf ik langer wakker daarom terug naar 30 mg. Al met al tevreden
3

Elvanse

26-01-2024 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik dit medicijn nu enkele maanden. Ben zeer bekend met de adhd medicatie in zo ongeveer alle soorten en maten. Dexamfetamine vind ik zeer fijn alleen werkt zo snel uit. Daarom over naar Elvanse. Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me [lees meer...]niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet. Alhoewel lichamelijk merk je het nog wel.. tot aan bedtijd nog last van hartkloppingen, gejaagdheid, kaakklemmen en erge spierpijn. Ik voel me veel meer mezelf zonder de medicatie maar zonder is er zoveel chaos in mn hoofd.
5

Elvanse

12-01-2024 | Man | 58
lisdexamfetamine (30mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Als kind adhd maar in m’n volwassen leven weinig last van, los van wat onrust en teveel inzet. Na bekomen niet aangeboren hersenletsel (NAH) was de impact op de prefontale cortex groot met terugkeer van add achtige klachten. Na jaren werd de overprikkeling steeds groter en uiteindelijk via HSK en GGZ doorverwezen naar PsyQ. Die zijn inmiddels gestart met psychotherapie [lees meer...]en Lisdexamfetamine. De eerste weken is de overprikkeling significant gedaald met een algemeen positief effect op het wel bevinden.
5

Elvanse

28-12-2023 | Man | 30
lisdexamfetamine (80MG)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 80MG gekregen maar ik merk dat ik alleen in het begin wat voel, maar ik merk nog niet heel veel bij zulke doseringen. Ik heb denk ik wel 120MG nodig, en hopelijk kan een arts hierover mee denken want ik heb wel het idee. Dat het bij 120MG pas zijn werking gaat doen. Ja anders haal ik Coke, en dat is echt niet meer de bedoeling. Dat was eerst me zelf medicatie. Nu ge[lees meer...]ef ik toch Elvanse de kans, en merk dat het wat pas doet bij 120MG en heeft iemand daar al is eerder ervaring mee ? Soms slik ik wel is het dubbele namelijk 160MG en dan pas voel ik dat ik me wat lekkerder in me vel ga voelen en dat ik zin heb om actie te willen ondernemen ipv rond te tollen in me hoofd en een beetje rondjes lopen in me huis. Nu kan ik met 160MG me wel aardig focussen en bij de les blijven. Maar dat 80MG de maximum dosering is? Vind het vrij onlogisch klinken, of ben ik de ADHDer zoals me arts al beschreef. De 1% variant die het heel ernstig heeft ? Bedoel ik heb dankzij me ADHD ook veel moeten nalaten in het leven, zwaar verslaafd geweest en ben nog altijd god dankbaar dat ik een dak boven me hoofd heb en deze medicatie. Alleen ben ik nou zo ernstig dat ik zulke doseringen nodig heb ? Of lijkt het anders echt geen effect op me te hebben bij 80MG ?
3

Elvanse

28-11-2023 | Vrouw | 35
lisdexamfetamine (60)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Pas onlangs - op 35 jarige leeftijd - een diagnose gekregen. Het is heel druk in mijn hoofd, ik ben heel kritisch op mezelf, perfectionistisch en pas tevreden als ik productief ben. Het is heel moeilijk om me te ontspannen, omdat rusten als tijdverspilling aanvoelt. Elvanse voorgeschreven gekregen, omdat rilatine te veel op het gemoed zou werken. Begonnen met 20mg, een wee[lees meer...]k later naar 40mg en zit nu al enkele weken op 60mg. Vorige week 2 dagen 30mg geslikt, omdat ik me behoorlijk emotioneel begon te voelen. Ook heb ik artrose in beide knieën die aanzienlijk erger werd (bijna niet te houden zelfs), gelijklopend met de verhoging Elvanse. Zag nu in de reviews dat nog mensen er last van hebben. Anders had ik het zelf niet gelinkt. Ik voel ook alsof ik niet kan stoppen. Ik zet me gemakkelijker aan dingen, maar ga voorbij mijn grenzen. Mijn focus leek ook beter bij 30mg.
12

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1395) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (958) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (916) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (672) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (651) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (593) - Verslavingsziekten
Metformine (590) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (546) - Anticonceptie - overig
Escitalopram (508) - Depressie - antidepressiva SSRI
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (466) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (439) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.