Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Methylfenidaat

398
meningen

Methylfenidaat

methylfenidaat

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

ADHD (189 meningen)
ADD (166 meningen)
Syndroom van Asperger (6 meningen)
PDD-NOS (4 meningen)
Depressie (3 meningen)

LEEFTIJD + GESLACHT

LEEFTIJD + GESLACHT

VERGELIJKEN

Concerta (480 meningen)
Dexamfetamine (427 meningen)
Ritalin (406 meningen)
Amfexa (210 meningen)
Elvanse (145 meningen)
Toon alle...

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

4

Methylfenidaat

28-01-2024 | Vrouw | 49
methylfenidaat (27)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Vol hoofd, focus, prikkelverwerking
4

Methylfenidaat

17-01-2024 | Vrouw | 32
methylfenidaat (54mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Dag, Sinds November gestart met eerste de kortewerkende varianten (3x10) maar dit gaf teveel rebound effect (huilen en emotineel na uitwerking). Dus overgestapt naar 36 mg 1x. Dit gaf al veel meer rust maar de effectiviteit achteruit en slaperig in de middag. Dus nu sinds kort overgestapt naar 54 mg 1x. Ervaar meer rust, fijn dat ik het maar 1x p.d. moet innemen en niet[lees meer...] meer dat heen en weer van 3x per dag innemen. Dus ik ben benieuwd of de effectiviteit hoog blijft na een aantal maanden op deze dosis.
4

Methylfenidaat

28-12-2023 | Man | 20
methylfenidaat (36mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik begon dit medicijn te slikken omdat er sprake was van een redelijk zware depressie waarvan gedacht wordt dat mijn ADD hieraan ten gronde lag. Voor mij werkt het geweldig, ik voel me aanzienlijk veel beter omdat ik heel veel minder pieker, ik heb een veel betere focus en heb meer rust in mijn hoofd over het algemeen. Ik heb bovendien bijna geen bijwerkingen behalve een b[lees meer...]eetje hoofdpijn af en toe. veel mensen ervaren verlies van eetlust met dit medicijn maar ik heb door dit medicijn eigenlijk mijn eetlust juist weer terug gekregen omdat ik nooit honger had omdat ik altijd gestresst was. Ik vond het zelf heel spannend om medicijnen te gaan slikken maar het is heel goed uitgepakt. Tegen de mensen die het ook spannend vinden om medicijnen te gaan slikken wil ik dan ook zeggen: het is niet zo dat je alle bijwerkingen die genoemd worden ook krijgt, de meeste mensen hebben er maar een paar lichte en sommige mensen helemaal geen. Overleg goed met je psychiater en probeer het gewoon in een periode waarin je verder niets moet. Het kan wat aanpassen van leefstijl nodig hebben omdat ik nu bijvoorbeeld minder prikkels nodig heb, maar het heeft me heel veel gebracht dit te gaan slikken.
3

Methylfenidaat

24-11-2023 | Vrouw | 19
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik slik nu 1,5 jaar methylfenidaat. Eerst begon ik met 10 mg, maar daar voelde ik niet zoveel van. Nu zit ik op 3x 15 mg per dag en ik heb wel de focus en energie om dingen te gaan doen en vol te houden. Helaas heb ik veel last van bijwerkingen en ben ik in overweging om te stoppen.
4

Methylfenidaat

20-11-2023 | Vrouw | 50
methylfenidaat (5)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben sinds een maand nu bezig met dit medicijn. Ik ben nog zoekende naar dosering, gebruik nu 4x 10 mg ,moest verhogen naar 15 mg per inname merk dat ik daar heel onrustig van wordt en ook wazig ga zien,ga toch weer naar 10 mg,misschien ben ik ook wel te snel verhoogd. Mn hoofd geeft mij echt rust nu ,ik merk wel dat mijn hyperactiviteit niet is afgenomen.gesprekke[lees meer...]n makkelijker te voeren,meer focus Van Rebound totaal geen last maar om 2130 ben ik echt wel heel erg moe en kan de hele nacht zalig slapen wel 0600 wakker en lekker weer aan. Ik heb er echt baadt bij ,blij mee
3

Methylfenidaat

14-11-2023 | Man | 46
methylfenidaat (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben begonnen met 3x 10 mg van Mylan, daarna i.o. naar 3 x 20 mg. bij Mylan nauwlijks bijwerkingen en een goede focus en hoofd terug. bij het 2e recept teva gekregen, bijwerkingen hoge vermoeidheid, geen focus / wazig.
3

Methylfenidaat

05-11-2023 | Man | 44
methylfenidaat (27mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben met 3 weken bezig met methylfenidaat 27 mg langwerkend. Ik slik dit in combinatie met fluoxetine 30 mg. Ik merk weinig verschil mn ogen staan wat wijder open en heb iets meer energie en als het uitgewerkt is dan voel ik de energie uit mn lichaam vloeien. Ik ben wel wat opgewekter.
4

Methylfenidaat

04-11-2023 | Man | 34
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Soms wat een droge mond, ik ben recentelijk van arts veranderd en de beste man weigert me methylfenidaat voor te schrijven ///// RED mijn medicijn.nl - Let op: deze mening is aangepast, persoonlijke verwijzingen zijn verwijderd. In de gebruiksvoorwaarden staat dat er geen 'handel in medicijnen' gedreven mag worden op mijnmedicijn. Medicijngebruik dient via een voorschri[lees meer...]jvend arts plaats te vinden en aflevering van medicatie via een geregistreerde apotheek./////
5

Methylfenidaat

12-10-2023 | Vrouw | 30
methylfenidaat (10mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben erg tevreden over Mylan Methylfenidaat. Ik gebruik er 2, soms een halfje er achter aan om de rebound op te vangen. Ik lijk weinig tot geen bijwerkingen te hebben (ik heb sowieso wel eens hartkloppingen doordat ik een zenuwpees ben, maar dat lijkt niet erger te zijn geworden). Ik stap binnenkort over op een langwerkende variant, omdat ik toch wel vaak vergeet in [lees meer...]te nemen. Ik ben benieuwd hoe dat is en anders ren ik gauw terug naar deze. Ik ben erg tevreden
2

Methylfenidaat

17-09-2023 | Vrouw | 27
methylfenidaat (10mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na de diagnose als volwassene heb ik zoals veel mensen direct de kortwerkende methylfenidaat voorgeschreven gekregen. Dit begon bij 3x 5mg per dag maar na een week overgegaan naar 10mg. Dit werkte in het begin vrij goed. Echter bouwde ik zeer snel een bepaalde tolerantie op. Op dit punt kreeg ik ook last van hart gerelateerde bijwerkingen. Op aanraden van de psychiater bes[lees meer...]loten om naar 15mg te gaan omdat mijn concentratie niet beter werd. Hier ging het heel snel bergafwaarts. Mijn hart bonsde bijna mn borst uit, ik kreeg dagelijks last van paniekaanvallen en ik was vermoeider dan ooit. Ook veranderde ik in een totaal ander persoon. Ik werd ook alles boos en chagrijnig terwijl dit totaal niet in mijn aard zit en ik nooit boos word. De conclusie was uiteindelijk dat methylfenidaat niet het medicijn voor mij is en ben hierna overgestapt naar Elvanse (lisdexamfetamine) en dat werkt perfect!
5

Methylfenidaat

12-09-2023 | Man | 41
methylfenidaat (54mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Afgelopen jaar add stempel gekregen. Nu gewend aan de medicatie. Stuk minder chaos en rust + overzicht. Minder vergeetachtigheid op de dag en veel minder prikkels. 25 jaar eerder moeten weten, maar dat is achteraf
5

Methylfenidaat

19-08-2023 | Vrouw | 42
methylfenidaat (10mg)
MS (multiple sclerose)
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
het heeft mijn filter grotendeels hersteld, ik heb “mijn eigen hoofd” terug. het mega. energielek in mijn hoofd is weg waardoor ik energie over heb voor het dagelijks leven. de mentale vermoeidheid is weg, ik wordt uitgerust wakker. de hersenmist is verdwenen. niet meer meerdere keren per dag overprikkeld. ik kan weer stilstaan!! ik kan weer gesprekken voeren! ik hoef [lees meer...]me niet meer door de dag heen te slepen… van af en toe een scherp momentje heb ik nu af en toe een zwak momentje. mijn lichaam kan meer als dat ik dacht. ik blijf ms houden dus vergeleken met leeftijdsgenoten (begin 40) stelt het niks voor.. maar voel me geen bejaarde meer, maar 60+. het is zo fijn ook eens verbetering te voelen! het merk maakt uit, lees het forum.
2

Methylfenidaat

22-07-2023 | Man | 53
methylfenidaat (36mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Met dit medicijn begonnen als onderdeel van een behandeltraject ADHD. Eerst 18 mg, dan 27, 36, 54 mg. Bleek dat de werking vrij snel was afgelopen bij mij, zo rond 14:00 had het geen effect meer. Uiteindelijk gebruikte ik 54 mg 's ochtends en rond 12 uur nog een keertje 27 mg. Kon dat niet invullen in dit formulier, dus heb voor 2x 36 mg gekozen, maar de uiteindelijke dage[lees meer...]lijkse dosis is hoger. Ook nog geprobeerd om 's middags wat kortwerkend methylfenidaat te nemen, maar dat leverde alleen maar vervelende bijwerkingen op (misselijk, hoofdpijn). Uiteindelijk mee gestopt, had op een gegeven moment nauwelijks effecten meer op ADHD en wel bijwerkingen, waarvan de vervelendste hoge bloeddruk (meer dan 160 bovendruk) en slapeloosheid waren. Verder veel last van hoofdpijn en verminderde eetlust (ben kilo's afgevallen). Daarna overgestapt op Elvanse.
3

Methylfenidaat

17-07-2023 | Vrouw | 42
methylfenidaat (2,5)
Syndroom van Asperger
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

3

Methylfenidaat

13-07-2023 | Vrouw | 22
methylfenidaat (5)
Syndroom van Asperger
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Het helpt zeker bij concentratie en overprikkeld worden maar je kan er lichamelijk wel weer onrustiger van worden merk ik.. Ook bij kleine innamen begin ik heel hard te zweten en gaat m’n hard slag omhoog. Maar in m’n hoofd word alles een stuk beter te handelen en kom ik aan veel meer dingen toe waar ik eerst geen ruimte voor had in mijn gedachtes. Drink alleen geen koffie[lees meer...] dit kan de klachten een stuk erger maken is mij opgevallen.
5

Methylfenidaat

04-07-2023 | Man | 48
methylfenidaat (10mg)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zelf heb ik helaas al 20 jaar ME. ( Destijds vastgesteld door gespecialiseerde internist ). Na vele behandelingen die niet hielpen nu balans gevonden en acceptatie. Gebruik jaren lang Ritalin, destijds werd dit onderzocht in Groningen of het effect heeft voor ME patiënten. Voor mij verbeterd het de dagelijkse kwaliteit van leven doordat ik er extra energie van krijg. Let [lees meer...]wel! Geen wondermiddel maar ter ondersteuning goed effect. Als ik er 1 vergeten ben merk ik dat direct.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2327) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1379) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1211) - Cholesterol
Paroxetine (1210) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1157) - Verslavingsziekten
Sertraline (1131) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (946) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (912) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (822) - Maagzuur - protonpompremmers
Lyrica (765) - Epilepsie
Metoprolol (764) - Bloeddruk - betablokkers
Efexor (656) - Depressie - antidepressiva overig
Mirtazapine (654) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (640) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (631) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (629) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (617) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (594) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Wellbutrin XR (586) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (540) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (485) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (480) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (469) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (460) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (427) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (427) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (423) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.