Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Lees de ervaringen

120
meningen

Elvanse

lisdexamfetamine

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

HOEVEELHEID BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

Lees meer over dit medicijn

Farmacotherapeutisch Kompas

Bekijk hier wat er in het naslagwerk van de arts staat

Omega-3 is meest effectieve supplement voor de geestelijke gezondheid in 's werelds grootste onderzoek naar voedingssupplementen

Omega-3-supplementen, met name EPA, blijken effectief te zijn als een aanvullende behandeling voor ernstige depressie,. De symptomen werden verminderd en het effect bleek groter dan met antidepressiva alleen. Er zijn tevens aanwijzingen dat omega-3-supplementen ook een klein voordeel kunnen bieden bij de behandeling van ADHD. Wat is Omega-3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De bekendste zijn het plantaardige alfa-linoleenzuur (ALA) en de

visvetzuren eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). De vette vissoorten zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel zijn belangrijke bronnen. Vissen halen de EPA weer uit algen. Supplementen met EPA halen het direct uit algen.

Dr Joseph Firth et al. - World Psychiatry (11-09-2019)

4

Elvanse

24-05-2023 | Vrouw | 33
lisdexamfetamine (50mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na wat uitproberen met andere adhd medicatie beland bij Elvanse. In tegenstelling tot andere medicatie ben ik niet snel meer geïrriteerd, ik heb een normaal slaapritme en geen hratkloppingen. Ik neem het MET eten rond 8u in de ochtend, want anders kan het wel zijn dat ik de hele dag niets gegeten heb. De innerlijke rust en het kunnen uitoefenen van 1 ding/taak zonder afgel[lees meer...]eid te worden door andere ding en is iets wat me nog steeds verbaasd. Ik let minder op prikkels van buitenaf als ik met iets bezig ben, kan sociale interacties beter aan. Daar waar ik eerst alle sociale interactie uit de weg ging door overprikkeling en irritatie, kan ik nu meer verdragen als andere tege me praten ookal is het niet iets wa me bv. Interesseerde haha! Lichamelijk ook veel rustiger, maar tegelijkertijd wel actiever. Ik "zoef" niet meer van hier naar daar, maar ik heb ook geen adhd paralyse meer waardoor ik meer ga wandelen etc. Al bij al, supper gelukkig. Het mannetje in mijn brain die opdrachten geeft, geeft ze nu lekker in volgorde door met Alle instructies en niet 100 tegelijkertijd. Enige domper vind ik de extreme comedown, ik kan niet bv. Beslissen om in het weekend te stoppen want de comedown maakt me zo moe dat ik hele dagen zou slapen. Dus best wel verslavend voor je hersenen. Maar dat neem ik er eerlijk graag bij aangezien ik me nog NOOIT zo goed heb gevoeld.
3

Elvanse

17-05-2023 | Vrouw | 28
lisdexamfetamine (70)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Sinds een aantal maanden gestart met Elvanse omdat ik agressief werd van gewone dexamfetamine en methylfenidaat. Inmiddels 4 weken op 70mg de hoogst toegestane dosering op dit moment, echter merk ik waar mijn adhd vroeger vooral in m’n hoofd aanwezig was dat dit nu rustiger is, maar ik juist meer drukker van mezelf wordt. Verder heb ik geen eetlust en als ik eet zit ik hee[lees meer...]l snel vol, dit lijdt tot flink gewichtsverlies, ook omdat ik daarnaast regelmatig diarree heb sinds deze medicatie. Medicijnen zijn voor mijn gevoel na een uurtje of 4 a 5 uitgewerkt, dan krijg ik hoofdpijn en een druk op m’n borst alsof ik het benauwd heb. Mijn hartslag is over het algemeen ook vrij hoog, wat ook niet goed is.
5

Elvanse

16-05-2023 | Vrouw | 24
lisdexamfetamine (20mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Vroeger als tiener veel methylfenidaat gebruikt (concerta 54 mg, equasym 50g, en kortwerkende pillen 10 mg). Ik had enorm goede concentratie maar ik voelde me depressief/zombie. Sociaal contact voelde van mijn kant heel vervelend en ongemakkelijk terwijl ik zonder medicatie een vrolijk extravert persoon. Op den duur kreeg ik ook last van indringende gedachtes wat ik al hel[lees meer...]emaal eng vond. Naarmate ik ging studeren heb ik ritalin achterwege gelaten behalve als ik een zwaar tentamen had of deadline. Twee maanden geleden ben ik opnieuw in behandeling gegaan voor mijn ADHD. Ik was vrij sceptisch over medicatie gezien mijn eerdere ervaringen, maar mijn psychiater heeft een hele lichte dosis elvanse voorgeschreven (20mg). Ik was totaal verrast dat ik zo gevoelig was hiervoor gezien mijn hoge dosis aan ritalin! Eerste week last van hartkloppingen en drukpijn aan mijn borst. Dit kwam door caffeine die ik niet meer kan verdragen (nu alleen eentje aan het einde van de dag). Voor de rest alleen een hogere hartslag sochtends als het inkickt. Ik ben super tevreden met deze medicatie, mijn leven is zoveel makkelijker geworden! Ik heb een goede concentratie, zelfs mijn vrienden zijn versteld van hoe mooi opgeruimd mijn huis is, en heb ik ook nog zin om overdags lekker met collega's te babbelen. emotionele prikkels komen net iets minder hard binnen, hierdoor ben ik toch heel vrolijk want ik word niet meer gek van kleine stomme dingen. De beste bijwerking tot nu toe is dat ik rond 22-23 enorm inkak en slaperig word (bij inname 8 uur sochtends). Ik worstel al heel mijn leven met slapeloosheid dus merk ik ook hoe erg dit helpt bij mijn ADHD klachten. Voor mijn gevoel lijkt het rebound-effect zeer op hoe neurotypische mensen hun dagelijkse ritme ervaren. Helaas door deze medicatie rook ik weer vrij veel (binnenkort wil ik een afkickbehandeling doen). Ook moet ik met de psych gaan kijken naar mijn hartslag op lange termijn, gezien het bij de metingen aan de hoge kant zit (98 spm). Ook lichte hoofdpijn meerdere keren per week, maar dat wordt gewoon opgelost door paracetemol. Tot nu toe super blij met mijn "babydosis" elvanse :)
3

Elvanse

12-05-2023 | Vrouw | 30
lisdexamfetamine (40mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hoi, Ik begrijp wat je bedoeld. Ik krijg er ook veel energie van, misschien teveel mijn hoofd is inderdaad redelijk rustig. Ik denk na en doe een heel stuk minder impulsief. Echter ben ik vaak geïrriteerd en zeer onrustig. Als ik de medicatie een dag niet heb genomen voel ik me liever en lichamelijk een stuk rustiger. Ik ga me eens afwegen of de medicatie meer voordelen[lees meer...] of nadelen met zich mee brengt. Het grootste voordeel is het gebrek aan honger ik zit eindelijk bijna op een gezond gewicht en me angst om weer bij te komen is groot. Ik heb heel veel paniekaanvallen, hartkloppingen. Het lijkt alsof ik dit half jaar een heel stuk depressiever ben geworden en vraag me af of dit door de medicatie komt.
4

Elvanse

27-04-2023 | Vrouw | 46
lisdexamfetamine (30mg)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik ben op mijn 46e gediagnosticeerd. Ondanks dat er bij ons meerdere familieleden zijn die adhd hebben (waarschijnlijk ook mijn eigen moeder maar die is niet gediagnosticeerd) ben ik pas naar mijzelf gaan kijken nadat de juffrouw van mijn jongste vermoeden had dat hij adhd heeft. Die is nog te jong (6) om te worden gediagnosticeerd maar gezien het erfelijk component dacht [lees meer...]ik misschien moet ik mezelf maar eens laten onderzoeken, ook had ik het er wel eens met mijn zus overgehad die zelf vermoedde dat ze ADD heeft. Ondanks dat er dus meerdere familieleden adhd hebben was het toch best heftig om de diagnose te krijgen vooral ook omdat ik niet de klassieke symptomen heb die bij adhd horen, blijkbaar zien deze er bij vrouwen ook anders uit. Door de diagnose zijn er bij mij wel veel puzzelstukjes op zijn plek gevallen maar het is echt een (rouw)proces geweest. Ook vermoedt ik dat mijn oudste dochter het ook heeft omdat ik veel van mezelf in haar terugzie qua gedrag, zij staat inmiddels op de wachtlijst voor een diagnose. Ik ben in december gediagnosticeerd en onder begeleiding van Adhdcentraal begonnen met medicijnen. Ik moet zeggen dat ik het een pittig traject vind. Van alle medicijnen (dexamfetamine en nitrofurantione) kreeg ik veel last van bijwerkingen zoals hoofdpijn, droge mond, hartkloppingen, slapeloosheid en ga zo maar door) inmiddels zit ik op 30 mg elvanse en hier heb ik minimaal last van (beetje droge mond en wanneer hij begint te werken kan ik me soms wat onrustig voelen maar dit zakt vrij snel ook merk ik dat het wat langer duurt voordat ik moe wordt waardoor ik later in slaap val). Toch van alle medicatie die ik heb geprobeerd voel ik mij hier het beste bij. Ik neem ze niet elke dag maar wanneer ik het gevoel heb dat ik me goed wil kunnen concentreren zeker. Ik wens iedereen succes met het vinden van de juiste medicatie en onthoudt dat er ook een leven voor de medicatie was mochten de bijwerkingen niet houdbaar zijn. Je hebt niets nodig, je kiest ervoor wanneer het jou uitkomt en anders maar niet. :-)
4

Elvanse

24-04-2023 | Man | 30
lisdexamfetamine (40mg)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Elvanse gaan slikken na aanhoudende concentratieproblemen en terugkerende depressieve klachten. Jaren lang Ritalin geslikt, maar hier kreeg ik na 2+ jaar te veel last van bijwerkingen (afvallen, misselijk, slecht slapen, hoofdpijn, kaakklemmen, hartkloppingen). Andere medicatie ook geprobeerd, maar hadden niet het gewenste effect. Elvanse werkt voor mij nu prima in lag[lees meer...]e dosis i.c.m. anti depressiva. Weinig bijwerkingen en verbeterde concentratie.
4

Elvanse

16-04-2023 | Man | 44
lisdexamfetamine (20)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ritalin merk ik vrij sterk, een lage dosering al en voel me er sociaal gezien raar door, wat bang en onhandig. Dat laatste heb ik hier ook heel sterk door. Ik gebruik het nu 4 dagen en heb twee "sociale situaties" meegemaakt die ik echt als heel erg vervelend heb ervaren. Ik wist me in het contact met mensen waar ik een beetje joviaal tegen deed na hun reactie daarop, die [lees meer...]me wat verraste, totaal geen houding te geven, wat bij mij voor een vreselijk schaamte gevoel zorgde en ik echt als heel erg naar ervoer. Zonder dit spul zou ik dat nooit zo gevoeld hebben en red ik me sociaal gezien juist heel goed. Daarna heb ik er vele uren over nagedacht, soms gehuild, en kon ik het niet loslaten.
4

Elvanse

20-03-2023 | Man | 24
lisdexamfetamine (40)
Autisme
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Reden van gebruik vermoeding add met diagnose autisme. Kort geleden is bekend geworden dat dexamphetamine/lisdexamphetamine kan helpen bij overprikkeling door autisme. Een diagnose add kost veel tijd en geld. Daarom heeft mijn psychiater besloten, op mijn verzoek, om lisdexamphetamine (elvanse) voor te schrijven. Start 30mg. Effectief voelt een beetje als modafinil maar d[lees meer...]an toch anders. Verhoogt naar 40mg en ik voel me rustig. Het gekke is, is dat ik niet onrustig voordat de behandeling begon. Mijn psychiater zei dat het waarschijnlijk komt doordat je minder gevoelig bent voor prikkels van je autisme doordat lisdexamphetamine mij een beetje dempt. Goed nieuws want ik zou andere effecten ervaren als ik geen add zou hebben namelijk een uplifting gevoel, soort euforie achtig. Maar niets van dat. Ik ervaar 0 bijwerkingen. 1 dingetje: af en toe voel ik mij social awkward niet anti-sociaal gelukkig maar thats it. Concentreren gaat beter en langer, voel me goed. Alleen ik kan nog wel extra focus gebruiken voor het leren. Daarom ga ik voorstellen om 1x per dag dexamphetamine van 10mg erbij te nemen puur voor het studeren. Mijn kamer is better, voel me beter, kan me beter concentreren ben minder impulsief. Ja dit middel is voor mij gemaakt
5

Elvanse

25-02-2023 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine (30)
Ongewenste bijwerking van ander medicijn
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik was allergisch voor een hulpstof in concerta. En ritalin vergat ik in te nemen... lol. Qua bijwerkingen alleen veel minder eetlust. Maar ik ben 20 kg te zwaar, dus dat is niet erg hahahahahaha. Ook iets meer dorst. 100000x beter dan concerta
4

Elvanse

07-02-2023 | Vrouw | 22
lisdexamfetamine (20)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

3

Elvanse

30-01-2023 | Vrouw | 25
lisdexamfetamine (20)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Na methylfenidaat en normale dexamfetamine zei mijn psychiater dat dit misschien fijner voor mij zou zijn. Ik gebruik het alleen tijdens tentamen periodes omdat ik de bijwerkingen haat. Ritalin kickt te hard in voor mij en daar krijg ik ernstige hartkloppingen van en ik word er onrustig van als ik niet weet wat ik moet doen. Elvanse is wel een uitkomst, maar ik geef echt [lees meer...]de voorkeur aan mijn normale gemoedstoestand. Hoe rot het soms ook is om adhd te hebben. De bijwerkingen van alle soorten medicatie wegen zwaarder voor mij! Elvanse werkt naar mijn gevoel wat te lang door, ik moet erg denken aan wanneer ik het inneem, vroeg in de ochtend want anders slaap ik niet ‘s nachts. Ik merk wel de voordelen zoals rustiger in m’n hoofd zijn, maar zonder voel ik me toch het aller fijnst. Studie en huishouden gerelateerd is het niet handig om mijn medicijnen niet te nemen, maar de bijwerkingen zijn vervelender dan een on-opgeruimd huis of me lastig kunnen focussen.
3

Elvanse

09-01-2023 | Vrouw | 38
lisdexamfetamine (70)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Hallo, In het verleden heb ik Ritalin, Concerta en dexamfetamine (Amfexa) gebruikt. Allemaal met redelijk tot goed resultaat, maar het raakte erg snel uitgewerkt bij mij en kreeg dan last van rebounds: erg moe zijn, vooral mentaal en daardoor niet goed meer kunnen nadenken/functioneren. Ik ben net gestart met Lisdexamfetamine 70 mg 1x per dag. Dit zou zo'n 13 uur moe[lees meer...]ten werken, maar ik heb het idee dat het bij mij na zo'n 5 á 6 uur is uitgewerkt. Ik ervaar binnen een uur na inname al een piek (rustiger hoofd, lichamelijk energieker) die ongeveer 2,5 uur duurt waarna het geleidelijk afneemt en daarna slaat ineens een zware mentale vermoeidheid toe (rebound?). Het voelt dus als een flinke kopstoot, zowel bij inwerken als uitwerken. Ook voelde ik me warrig, chaotisch en soort van raar/onwerkelijk gevoel. Vandaag de capsule opengemaakt omdat ik het idee heb dar 70 mg ineens teveel is, en eerst de helft daarvan ingenomen met yoghurt. 3 uur later de tweede helft genomen. Ik heb het idee dat het nu langer doorwerkt, het er minder hard 'in klapt' en geen zware rebound. Ik zit nog maar op dag 3 dus het is denk ik nog uitproberen? Zijn er meer mensen die het rare/onwerkelijke gevoel herkennen? Ik word er niet echt bang van, maar vind het vervelend om me zo vreemd te voelen.
1

Elvanse

06-01-2023 | Vrouw | 32
lisdexamfetamine (50)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Ik had niet door dat dit medicijn mij langzaam een schim maakte van wie ik in essentie ben. Ik dronk meer alscohol, rookte (VEEL) meer, was altijd moe en futloos, stak mijn kop in het zand voor verantwoordelijkheden. Enige dat ik als positief heb ervaren is dat ik minder prikkels had. (En logisch ook als je niets anders doet dan bingewatch-en) Ik had totaal niet door dat d[lees meer...]it door dit medicijn kwam. Door aanhoudende diarree ben ik overgestapt op een ander medicijn en verdwenen bovenstaande klachten direct als sneeuw voor de zon!
3

Elvanse

26-11-2022 | Vrouw | 30
lisdexamfetamine (70)
ADD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
Zijn hier meer mensen die zich door dit medicijn neerslachtig en niet meer blij voelen? Ik vraag mezelf momenteel af of het hierdoor komt.
5

Elvanse

10-11-2022 | Man | 45
lisdexamfetamine (50)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak
De elvanse 40 merkte ik weinig vooruitgang daarna de 50 geprobeerd dat was na 3 dagen stoppen ermee ook op advies van psycholoog en dokter hoge hartslag bloeddruk te hoog en zweven de heledag en licht in me hoofd over een week weer een afspraak proberen andere medicatie
5

Elvanse

29-10-2022 | Vrouw | 39
lisdexamfetamine (30)
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ernst bijwerkingen
Inname- / gebruiksgemak

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2311) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1321) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1201) - Cholesterol
Paroxetine (1168) - Depressie - antidepressiva SSRI
Champix (1152) - Verslavingsziekten
Sertraline (1055) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (913) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (897) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (872) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (789) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (752) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (752) - Epilepsie
Efexor (652) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (621) - Depressie - antidepressiva TCA
Mirtazapine (619) - Depressie - antidepressiva overig
Seroquel (618) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (602) - Anticonceptie - eenfase
Furabid (595) - Antibiotica - urineweginfectie
Metformine (579) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Amoxicilline (576) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (562) - Verslavingsziekten
Implanon (hormoonimplantaat) (517) - Anticonceptie - overig
Lexapro (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (478) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (462) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (449) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Escitalopram (448) - Depressie - antidepressiva SSRI
Euthyrox (421) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Dexamfetamine (421) - ADHD - psychostimulantia
Diclofenac (418) - Pijn

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.