Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

ziekte

ADHD


  ADHD behandeling

Vergelijk de ervaringen met medicijnen voor ADHD


De laatste ervaringen over medicijngebruik bij: ADHD

1

Methylfenidaat

25-05-2024 | Vrouw | 44
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

depressief wazig in het hoofd emotioneel overal uitslag pijn op de borst hartritmestoornissen

Pas begonnen, gestart met Mylan was echt een blij ei, lang niet zo gelukkig gevoeld, meer voordelen als nadelen. omdat ik met 5 mg Mylan begon en het mocht ophogen met 10 wat veel beter was, kreeg ik Pharma HCI 1a 10 mg. bij eerste inname, direct emotioeel, niet lekker, raar voelen ,depresief, hartslag ging van heel hoog naar heel laag en weer terug, kwam niet vooruit zo[lees meer...] niet happy. Na 2e inname werd het erger en ben gestopt. Verschrikkelijk. Voor mij is tot nu toe Mylan de beste.
5

Tentin

12-05-2024 | Vrouw | 45
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

constipatie moeite met slapen

Op mijn 40ste diagnose adhd gekregen. Ritalin en Elvanse gebruikt. Sinds een half jaar Tentin. Eerst 2 x 5 mg. Nu sinds twee maanden 4 x 5 mg. (Ik slik tegen hormoonschommelingen ook de combinatiepil door en aanvullend gebruik ik nog visolie, teunisbloemolie en magnesium). Voor het eerst sinds jaren, voel ik me stabiel en ben ik niet constant bezig om bang te zijn voor e[lees meer...]n het erna dealen met de gevolgen van: stemmingswisselingen, paniekaanvallen, impulsieve domme acties, onhandige opmerkingen, driftbuien binnen gezin etc, etc. Concentratie zou nog iets beter kunnen,maar effect en lichte bijwerkingen zijn nu prima in balans.
4

Elvanse

07-05-2024 | Vrouw | 37
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

verhoogde hoeveelheid zweten spierpijn droge mond spierspanning kaak

Voordeel is 1x per dag nemen en geen rebound. Wel pittige werkingen, nu neem ik het niet elke dag. Nu neem ik 1 dag voor het nodig heb 30 mg en dan de dag erna 50. Dan heb ik minder last van de bijwerkingen maar wel Positief effect.
1

Medikinet

05-05-2024 | Vrouw | 43
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
vraag mijn dochtetje 10 jaar krijgt moelijk pilletje weg. is nu een keer gelukt maar zag in reacties dat sommigen hem ook open maakte mag dit en kan dit
1

Elvanse

02-05-2024 | Man | 36
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

psychose pijnlijke tanden vergrendelde kaken psychiatrische problemen

BIj mij heeft dit medicijn een psychose veroorzaakt, dit heb ik nooit eerder gehad(en wist dus ook niet dat ik daar in zat)_ . Ik ben naar dokter gegaan & op hun advies ben ik toch doorgegaan met het gebruik van dit medicijn. Binnen zeer korte tijd weer een psychose gehad & weer naar de dokter. Toch het advies te blijven doorgegaan met het gebruik, de psychose zou niet zi[lees meer...]jn ontstaan door dit middel volgens het advies de dokter. Uiteindelijk meerdere psychoses gehad, toen werd ik suicidaal & ben ik bij de GGZ Crisis terecht gekomen. Hier werdt meteen besloten mij te laten stoppen, en heb ik de psychische hulp gekregen die ik nodig op dat moment. Voor mij was dit allemaal nieuw & heeft dit mijn hele leven op zn kop gezet. Nu zit ik nog in een behandeltraject op alles te verwerken en ben ik overgestapt op Bupropion. Dit allemaal voor een beetje rust..! Doe zelf gedegen onderzoek & misschien helpt het jou juist wel goed!
5

Methylfenidaat

01-05-2024 | Vrouw | 33
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

vermoeidheid nerveus gevoel angst verhoogde hartslag

Ik ben begin 2024 gediagnosticeerd met het gemengde type ADHD. Na een uitgebreid onderzoek van 10 uur verdeeld in verschillende test momenten. Heb ik Autisme, Hoogbegaafdheid, een combinatie of iets anders? Uiteindelijk kwam hier dus het gecombineerde type ADHD uit. Vroeger had ik een hekel aan de optie van medicatie maar nu maakt het mij niet zoveel meer uit. Als het mij [lees meer...]helpt en mijn leven word er beter van, waarom niet? Morgen gebruik ik het middel 14 dagen. In de tussentijd is zoveel gebeurd dat het bijna niet kort te beschrijven is. De 1e dag zette ik 20.000 stappen bij het gebruik van het medicijn waarvan het meeste in mijn huis. Ik ging flink opruimen. Ook merkte ik heel goed toen het medicijn ging inslaan. Mijn gezichtsveld werd scherper, geluiden kwamen helderder binnen en ik voelde mij echt aan de medicatie. De 2e dag had ik dit gevoel ook nog. Ik werd er wel blij van en had amper bijwerkingen. Enige dagen zou ik ongesteld moeten worden maar deze is uitgebleven. Normaal menstrueer ik tussen de 33 en 36 dagen en nu pas na 47 dagen. Vermoedelijk door de start van het medicijn. Maar voordat ik menstrueer word ik altijd heel erg moe, angstig, etc. Dus moeilijk om te zeggen of dit nou door de medicatie komt of gewoon door de pre-menstruatie klachten. Vermoedelijk het laatste. Ik vind alleen zelf 12 uur wel erg lang. Soms is het gevoel zo overweldigend. Maar weet dus niet zeker of dit door het medicijn komt of wordt versterkt. Voordelen zijn: veel makkelijker de planning gedaan krijgen van mijn werk, minder snel depressief, vrolijk, actief. Betere concentratie en scherper zicht. Minder hersen-mist. Maar dit werkt vooral beter als ik goed ben uitgerust. Nadelen: snel moe(of komt dit door de pre-menstruatie?), sneller angstig (pre-menstruatie?), onwerkelijk gevoel alsof ik in een film zit, maar dit had ik ook al zonder medicatie alleen de medicatie lijkt het iets te versterken, soms hogere hartslag, etc. Maar de bijwerkingen zijn veel minder intens als ik had verwacht. Ik ga dus kijken of ik de dosis kan verhogen en de duur naar 8 uur i.p.v. 12 uur. Ook had ik één dag niet genomen om te kijken of ik dan niet gek werd. Maar dat viel reuze me hoor. Af en toe een day-off is ook wel heel fijn voor de balans. Ik moet nog meer testen om echt te kunnen zeggen of ik dit blijf doen. Maar het is een hele interessante ervaring die zeker de moeite waard is om te ontdekken. Ik ben voorzichtig positief. Maar ik denk wel echt dat dit mij kan ondersteunen op de momenten dat ik minder zelf kan focussen en concentreren.
5

Concerta

24-04-2024 | Man | 12
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gebrek aan eetlust

Zoon (nu 12) gebruikt dit 3 jaar. Overdag weinig tot geen eetlust naar haalt dit na 17u in. Weinig last van rebound en karakterverandering. Met deze medicatie is hij de leukste versie van zichzelf. Omdat het weinig ondersteund is nu op school gaan we volgende week over op Elvanse...
1

Elvanse

18-04-2024 | Vrouw | 25
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

spierspanning kaak echt slaperig overdag onvermogen om zich te concentreren

Ik slik nu een week Elvanse 30mg. Altijd Ritalin gehad, maar ik kreeg een lichte psychose (ik ben daar al heel gevoelig voor en heb een hele rits aan mentale problemen, dus die kans zit er nou eenmaal iets meer in) Bij mijn vriendin werkt dit medicijn geweldig, dus wilde ik de poging ook wagen. Ik heb namelijk heel veel last van geen concentratie, warrig zijn, mentaal hee[lees meer...]l druk, etc. Ook niet geheel onbelangrijk heb ik fibromyalgie en chronisch vermoeidheidssyndroom. Ik vind deze medicatie dramatisch. Ik word er zó slaperig van, dat mijn hoofd continu tolt en ik niet wakker kan blijven. Mijn manager heeft, nu na een week nemen, gezegd dat ze me anders vindt deze week. Ze wist niet van de medicatie. Afwezig, ik doe mijn taken niet goed, ik ben er gewoon niet bij en ze uitte haar zorgen bij mij. Mezelf geëxcuseerd en uitgelegd dat ik medicatie problemen heb. Ik spreek zsm met de dokter om iets anders te proberen. Mijn kaken klemmen zo onwijs hard dat ik er niet van kan slapen. De fibromyalgie pijn in mijn benen is ongekend verergerd. Het enige voordeel is dat mijn hoofd rustig is. Maar hierdoor kan ik niet functioneren. Ik kan mezelf nergens toe zetten, mede omdat ik nog vermoeider ben dan normaal. Als je gevoelig bent voor bijwerkingen in andere medicaties, raad ik dit denk ik niet aan. Ik hoor goede dingen van anderen maar helaas ervaar ik het niet zo!
4

Methylfenidaat

29-03-2024 | Vrouw | 19
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

kortademigheid angst hartklopping meer plassen dan normaal verminderde eetlust nerveus gevoel

Ik ben dit medicijn gaan gebruiken om betere focus te krijgen en om meer motivatie te krijgen/plannen. Ook om overprikkeling te verminderen.
5

Elvanse

19-03-2024 | Man | 39
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na jaren concerta en ritalin besloten te stoppen.in overleg met de psychiater Dit omdat ik een zoon heb van 4 jaar oud en ik was te veel momenten in mijzelf gekeerd. Een maand later besefte ik dat mijn leven te veel chaos was en ben weer op gesprek geweest en besloten om Elvanse te proberen. De eerste ervaring was weinig effect maar wel goed om te focussen. Het vervelende[lees meer...] was dat ik 3 nachten geen oog dicht had gedaan en ik ben vervolgens in overleg melatonine gaan gebruiken voor 4 avonden om 23:00 en direct naar bed. Slapen ging goed en na 4 dagen had ik geen melatonine meer nodig. Omdat het slaapprobleem verholpen was heb ik in overleg de dosis opgehoogd naar 2 tabletten. 1 om 7:30 en 1 om 14:00. Voor mij werkt dot perfect. Ik denk voordat ik handel, heb beter overzicht en alle dagelijkse taken die altijd zwaar aanvoelden of waar ik geen zin voor op kon brengen ervaar ik nu alsof het me geen energie kost. Ook zijn verjaardagen geen martelingen meer en heb ik veel energie om met mijn kind te spelen en de aandacht te geven die hij en natuurlijk mijn vrouw verdienen. Voor mij is het een wondermiddel en in vergelijking met Concerta zit ik heel relax in mijn vel ipv dat ik half strak sta van de amfetaminen. Mijn ervaring is dat als er bijwerkingen waren de dosis te laag is of dat je de eerste week ( sommige adhders die ik ken hebben het over een aantal weken) er eveb doorheen moet. Wel is belangrijk om goed op de voeding te letten want ik heb geen hongergevoel meer totdat ik begin met eten.
1

Methylfenidaat

17-03-2024 | Man | 27
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

somber voelen lusteloos vaak moeten plassen verminderde cognitieve vaardigheden prikkelbaar diarree

Een paar weken geleden ben ik gediagnostiseerd met ADHD. Daarnaast ben ik als kind gediagnostiseerd met Asperger (Ik heb het geluk dat beide aandoeningen elkaar balanceren) Ik heb mijn huisarts gevraagd of ik DEX amfetamine zou kunnen proberen aangezien ik vaak moeite heb met het houden van overzicht en last heb van rusteloosheid en overprikkeling. Mijn huisarts zei dat he[lees meer...]t protocol is om eerst met methylfenidaat te beginnen. Ik had hier al sterke twijfels over aangezien bijna elke ADHD'er die ik er naar heb gevraagd slechte ervaringen had met methylfenidaat. De eerste twee dagen was ik wel iets rustiger, want de rusteloosheid werd vervangen door lusteloosheid. Vanaf de derde dag werd de rusteloosheid juist erger. Concentratie werd juist slechter in plaats van beter. Door mijn ADHD heb ik vaak moeite om dingen stap voor stap te doen, bijvoorbeeld als ik mijn huis schoonmaak. Dit werd door methylfenidaat versterkt in plaats van dat het hielp. Zolang als het middel werkte voelde het of ik een kater had in combinatie met een lichte griep. Ik had gehoopt dat ik door methylfenidaat beter opdrachten zou kunnen maken voor mijn studie. Het werkte alleen maar averechts. Ik kon niets onthouden van wat ik las en mijn motivatie was volledig weg. Ik probeer al een tijdje te stoppen met roken, methylfenidaat zorgde er echter voor dat ik twee keer zoveel rookte als normaal Nadat het middel volledig was uitgewerkt voelde ik mij juist weer erg goed, het is een fijn gevoel om weer nuchter te zijn. Na vier dagen ben ik met dit middel gestopt. Ik heb de bijsluiter erbij gepakt en in de eerste alinea staat al dat dit middel niet bedoelt is voor volwassenen.
4

Concerta

17-03-2024 | Man | 48
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo allemaal, Benieuwd wie zich kan herkennen in mijn verhaal. Een verhaal over de overlap tussen PTSS, hoogbegaafdheid en ADHD en hoe Concerta daar wel/ niet een rol in speelt. Ik ben een man van 48. Maatschappelijk geslaagd, goede baan, hypotheek, getrouwd, kinderen, etc. Als het gaat om mijn mentale gezondheid ben ik heel m'n leven al aan het tobben. In de afge[lees meer...]lopen jaren een hele collectie 'diagnoses' verzameld. Eerst een gegeneraliseerde angststoornis. Daar kreeg ik Venlaflaxine voor die ik nu sinds 24 jaar slik. Daarna borderline persoonlijkheidsstoornis en na een periode van verslaving kwam ook complexe PTSS daarbij. Een jaar geleden ben ik voor de zoveelste keer weer gestart met therapie. Voor het eerst in al die tijd heb ik het idee dat ik dichter bij de kern van mijn problematiek ben gekomen. Wat er nu een beetje uit lijkt te rollen is: complexe PTSS (trauma), mogelijk hoogbegaafd en mogelijk ADHD. Omdat heel veel symptomen van deze 3 diagnoses elkaar overlappen is het lastig om te achterhalen waar, wat nu precies vandaan komt. Na een jaar lang schema-therapie en ook EMDR sessies mocht ik van mijn psychiater ook gaan 'experimenteren' met ADHD medicatie. Ik ben nu een week of 8 aan het 'experimenteren'met Concerta, kijken naar de juiste dosering. Ik zit nu op de 90mg. Ik verwachtte eigenlijk dat de Concerta zou 'in-kicken', net zoals je dat bijvoorbeeld bij alcohol of drugs kunt ervaren. Ik dacht dat op die manier de werkzaamheid heel erg voelbaar zou zijn. Dat is bij mij niet het geval. Ik heb ook helemaal geen bijwerkingen. Ik vindt het erg lastig om te bepalen of Concerta wat voor me doet en wat ik aan de schema-therapie en EMDR sessie heb gehad. En als Concerta ook een rol speelt, welke bijdrage levert het dan aan de positieve veranderingen? Mijn vraag is of mensen het volgende herkennen en dit toeschrijven aan het gebruik van Concerta: Positieve ontwikkelingen: - minder gejaagd, - veel productiever (ik doe aanzienlijk meer op een dag). - zie veel minder op tegen 'dingen doen'/ 'dingen ondernemen', - kan een CD luisteren zonder om de 10 seconden naar het volgende nummer te zippen. - kan bijvoorbeeld de vaat op het aanrecht laten staan en eerst even gaan zitten om koffie te drinken i.p.v. de 'dwang' dat eerst alles aan kant moet zijn, - mijn algehele draagkracht lijkt toegenomen, - ik voel me niet meer zo uitgeput maar 'gezond' vermoeid, - geen onvliegendheid/ kort lontje meer, - kan langere tijd aan een taak werken, - ben meer present in het hier en nu (in plaats van in mijn hoofd bij toen en straks). - ik voel me niet 'opgefokt, of opgepept' maar 'energieker'. * Herkennen jullie dit? * Voelen jullie wél dat het medicijn 'werkt?' * Dat je bijvoorbeeld kunt aangeven: nu voel ik het werken of nu voel ik dat het uitgewerkt raakt? Ik ben benieuwd naar jullie reacties, Goede groet, Stefan
2

Tentin

09-03-2024 | Vrouw | 48
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

nervositeit angst stijve spieren nerveuze tics

Met dexamfetamine van Tentin heb ik continu het gevoel dat ik strak sta. Ik voel me nerveus, heb meer last van angst en kom ook op anderen opgejaagd over. Hier krijg ik dan weer sociale angst van. Ik zit de ganse dag aan mezelf te plukken. Mijn motorische onrust is erger door geworden. In de winter heb ik last van vingers en tenen die wit uitslaan (Raynaud). Ook heb ik las[lees meer...]t van stijve spieren. Lichamelijk onderzoek hiernaar leverde niks op. Toevallig ontstonden deze klachten pas nadat ik Tentin ging slikken. Tegelijk helpt het om in de ochtend enigszins op gang te komen. Zonder voel ik me echt een zombie. Dat schijnt dan een ontwenningsverschijnsel te zijn. Alleen daarom neem ik het tot nu toe nog in. Ik vind het rotspul.
4

Concerta

08-03-2024 | Man | 13
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

Bijwerkingen

gewichtsverlies

Door het steeds wisselen van merken van de medicatie heeft mijn zoon een ernstig ondergewicht gekregen en moet hij met spoed naar de kinderarts. Ik weet niet hoe en waar we duidelijk kunnen maken dat het juist zo belangrijk is dat je niet te veel met de adhd medicatie moet switchen tussen merken.
2

Elvanse

01-03-2024 | Man | 34
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Hallo, ben man 34 jaar - ADHD -Pdd-nos -terugkerende depressies Weet niet of het aan mij ligt, maar merk eigenlijk niks van het middel. Overgestapt van kortwerkende- methylfenidaat (4 maal 2 tab Daags) naar dit middel omdat vorig middel niet meer afdoende werkte. Helaas denk ik immuun geworden te zijn na jaren lange trouwe dienst... Heb bijna alles al gehad van[lees meer...] het medicamenten uitgeprobeerd tegen mijn ADHD!!! uit eigen ervaring blijkt Cannabis ook een goed middel tegen mijn 3 Psychische kwalen heb hier eigenlijk nog het meest aan puur natuur. /////RED. Mijnmedicijn.nl : verkorte tekst naar de medische ervaring zelf////
5

Elvanse

04-02-2024 | Vrouw | 22
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na 8 jaar incidenteel ritalin gebruiken, ben ik zo'n 2 jaar geleden aan de dagelijkse lisdexamfetamine begonnen. Dit omdat ik op mezelf ging wonen en elke dag mijn verantwoordelijkheden wilde kunnen aanpakken. Ik wilde ook minder bijwerkingen en dat is gelukt! Ik voel me geen zombie meer en tril veel minder. De vervelendste (verminderde eetlust) blijft wel, al in mindere m[lees meer...]ate. Verder merk ik als creatief persoon wel dat mijn 'mind's eye', verbeelding, bijna afwezig is op de dagen dat ik het slik. Daar baal ik van en is een specifieke overweging voor mensen die dit medicijn willen slikken. Verder is mijn tip, als veteraan-gebruiker: neem een zo laag mogelijke dosis en zorg ervoor dat je mega goed let op je voeding en je slaap. Als je dit wel doet heb je zo min mogelijk bijwerkingen + prima effect, als je niet zo op je gezondheid let bij een lage dosis heb je bijna geen effect (in mijn ervaring). Mijn psychiater heeft ook kortwerkende dexamfetamine voorgeschreven, dat kan ik erbij gebruiken op een dag dat ik even wat meer nodig heb voor korte tijd. Ook een aanrader als je slim om wil gaan met je dosis. Het is moeilijk om goed op je voeding te letten als je toch geen eetlust hebt, maarja, deze afweging is het voor mij absoluut waard. Lisdexamfetamine heeft het mogelijk gemaakt om mijn droomcarriere achterna te gaan en mijn persoonlijke leven op orde te houden. Groot fan!
4

Elvanse

02-02-2024 | Man | 23
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet.
4

Amfexa

31-01-2024 | Vrouw | 40
dexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen

4

Elvanse

31-01-2024 | Vrouw | 40
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb alle adhd medicatie geprobeerd. Magistraal bereiding van dexamfetamine werkte het best maar was snel uitgewerkt en ik vergat het steeds. Elvanse sprak mij aan omdat je het maar 1 x hoeft in te nemen. Ik begin met 20 mg (ik weeg 55 kg) dat zorgde al voor minder prikkels zoals geluiden die minder hard binnenkomen. Concentratie bleef uit toen 30 en 40 mg geprobeerd. V[lees meer...]oor mij werkt 30 het beste omdat ik dan geen bijwerkingen ervaar. Alleen wanneer het uitwerkt vermoeidheidsklachten. Ik neem het iedere ochtend rond 6/7 uur . Eind van de middag is het nagenoeg uitgewerkt. Met een hogere dosering blijf ik langer wakker daarom terug naar 30 mg. Al met al tevreden
5

Equasym

31-01-2024 | Man | 39
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
In vergelijking met Concerta werkt het net iets minder goed en het lijkt erop dat het een iets kortere werkingsduur heeft maar al bij al met de prijs inbegrepen ben ik toch wel zeer tevreden.
3

Elvanse

26-01-2024 | Vrouw | 34
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Gebruik dit medicijn nu enkele maanden. Ben zeer bekend met de adhd medicatie in zo ongeveer alle soorten en maten. Dexamfetamine vind ik zeer fijn alleen werkt zo snel uit. Daarom over naar Elvanse. Ik merk dat het de eerste 3/4 uur goed zijn werk doet. Daarna merk ik duidelijk dat het effect afzwakt en ik steeds minder kan hebben. Ik wordt geïrriteerd, snel boos, kan me [lees meer...]niet concentreren en snel overprikkeld. Het zou 13 uur moeten werken maar zo lang merk ik het effect echt niet. Alhoewel lichamelijk merk je het nog wel.. tot aan bedtijd nog last van hartkloppingen, gejaagdheid, kaakklemmen en erge spierpijn. Ik voel me veel meer mezelf zonder de medicatie maar zonder is er zoveel chaos in mn hoofd.
5

Elvanse

12-01-2024 | Man | 58
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Als kind adhd maar in m’n volwassen leven weinig last van, los van wat onrust en teveel inzet. Na bekomen niet aangeboren hersenletsel (NAH) was de impact op de prefontale cortex groot met terugkeer van add achtige klachten. Na jaren werd de overprikkeling steeds groter en uiteindelijk via HSK en GGZ doorverwezen naar PsyQ. Die zijn inmiddels gestart met psychotherapie [lees meer...]en Lisdexamfetamine. De eerste weken is de overprikkeling significant gedaald met een algemeen positief effect op het wel bevinden.
4

Strattera

12-01-2024 | Vrouw | 16
atomoxetine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Onze dochter (16) is nu bijna 2 jaar bezig om het juiste medicijn te vinden voor haar ADHD. Gestart met methylfenidaat, werkte voor haar niet, wij merkten wel dat ze iets rustiger was. Daarna dexamfetamine zelfde resultaat, overgegaan op lisdexamfetamine, zelfde resultaat. Telkens met de opbouw was ze er niet lekker aan de eerste 2 weken maar dit was gelukkig van voorbijga[lees meer...]ande aard. Tot slot konden we nog 1 medicijn proberen en dat was atomoxetine. Rustig opgebouwd en vanaf de tweede verhoogde dosering gaf ze aan dat ze rustiger werd. We zitten nu sinds 2 mnd op 80 mg maar ze heeft wel veel last van bijwerkingen. Af en toe slap voelen, duizelig maar vooral nu met die 80 mg hoge hartslag (gem. boven de 100). Toch wil ze deze hoeveelheid blijven slikken ondanks de bijwerkingen, want ze wil slagen voor haar examen! Afgelopen proefwerkweek geen enkele onv. met hetzelfde leerpatroon als anders dus volledig te danken aan de medicatie. Ze zijn nu aan het kijken of ze toch terug moet naar 60 mg vanwege de hoge hartslag. Geef niet op en kijk vooral waar jij je prettig bij voelt!!
5

Brintellix

09-01-2024 | Vrouw | 32
vortioxetine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik gebruik Brintellix nu sinds november 2023 voor ADHD, angstklachten en depressieve klachten. Ik slik de lichtste dosering, 5mg. Het helpt heel erg goed. Ik voel me een stuk minder angstig en minder depressief. Als ik getriggerd word, blijf ik er ook minder lang in hangen. Ik voel me rustiger en ik slaap beter. In het begin had ik erg veel last van slapeloosheid en rare[lees meer...] dromen. Toen nam ik de pil na 7 uur in de avond. Ik ben op advies van de psychiater naar de ochtend gegaan en op doordeweekse dagen waarin ik werk, slik ik de pil om 9uur in de ochtend. Eén nadeel voor mij: ik word er erg misselijk van en ik MOET echt iets eten voordat ik de pil inneem. Ik kan niet goed ontbijten, dus dat was even een uitdaging. Hierdoor neem ik de pil in het weekend wat later in - ik wil graag uitslapen, maar kan de antidepressiva zonder eten niet innemen. Dan neem ik deze rond de lunch in en dat gaat ook goed. Ik hoop dat de misselijkheid en darmklachten (beetje buikpijn en toiletbezoek) over een tijdje gaan afnemen. Zo niet, dan is het niet onoverkomelijk. Deze bijwerking staat in het niet bij het profijt dat ik ervan heb.
5

Elvanse

28-12-2023 | Man | 30
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb 80MG gekregen maar ik merk dat ik alleen in het begin wat voel, maar ik merk nog niet heel veel bij zulke doseringen. Ik heb denk ik wel 120MG nodig, en hopelijk kan een arts hierover mee denken want ik heb wel het idee. Dat het bij 120MG pas zijn werking gaat doen. Ja anders haal ik Coke, en dat is echt niet meer de bedoeling. Dat was eerst me zelf medicatie. Nu ge[lees meer...]ef ik toch Elvanse de kans, en merk dat het wat pas doet bij 120MG en heeft iemand daar al is eerder ervaring mee ? Soms slik ik wel is het dubbele namelijk 160MG en dan pas voel ik dat ik me wat lekkerder in me vel ga voelen en dat ik zin heb om actie te willen ondernemen ipv rond te tollen in me hoofd en een beetje rondjes lopen in me huis. Nu kan ik met 160MG me wel aardig focussen en bij de les blijven. Maar dat 80MG de maximum dosering is? Vind het vrij onlogisch klinken, of ben ik de ADHDer zoals me arts al beschreef. De 1% variant die het heel ernstig heeft ? Bedoel ik heb dankzij me ADHD ook veel moeten nalaten in het leven, zwaar verslaafd geweest en ben nog altijd god dankbaar dat ik een dak boven me hoofd heb en deze medicatie. Alleen ben ik nou zo ernstig dat ik zulke doseringen nodig heb ? Of lijkt het anders echt geen effect op me te hebben bij 80MG ?
4

Concerta

25-12-2023 | Vrouw | 26
methylfenidaat
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Pas sinds een maand gediagnosticeerd met ADHD. De Concerta 54mg is het eerste medicijn die me eindelijk liet in zien hoe mensen zonder ADHD functioneren. Voelt zo intens oneerlijk dat dát altijd van me werd verwacht en ik dat nooit heb kunnen waarmaken. Was ik maar eerder getest geweest.
5

Duloxetine

24-12-2023 | Vrouw | 50
duloxetine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Na afgelopen jaar de diagnose te hebben gekregen voor ADHD/ADD ben ik begonnen met duloxetine en ik kan zeggen dat mijn hoofd nog nooit zo rustig is geweest. Ik vind het zo heerlijk, heb gewoon mijn leven weer terug. Ik slik het nu 3 maanden en heb helaas de laatste 3 dagen slecht geslapen. Hoop niet dat deze trend wordt voorgezet, want ik sliep eigenlijk weer super goed. [lees meer...]Zit nl ook in de overgang en die veroorzaakte al enorme slaapproblemen.
3

Strattera

23-12-2023 | Man | 54
atomoxetine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ivm ADHD en angst/paniekstoornis eerst begonnen met methylfenidaat, daarna dexamfetamine, daarna Ritalin en nu sinds een maand Atomoxetine. Doet meer aan de angst maar bijwerkingen zijn heftig. Vreselijke last van obstipatie, buikpijn, rugpijn, pijn bij plassen, niet goed kunnen uitplassen en pijn bij klaarkomen. Ik eet pruimen, kiwi’s, havermout en gebruik een laxeermidde[lees meer...]l maar stoelgang is vreselijk.
3

Wellbutrin XR

13-12-2023 | Vrouw | 35
bupropion
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben nog maar een tweetal weken bezig met Wellbutrin, in combinatie met Elvanse. Omdat ik mijn Elvanse moest afbouwen van 60mg naar 30mg (door extreme pijn in de benen - knie artrose) en die medicatie mijn focus en rust niet echt verbeterde. Het is nog vroeg om al de volledige effecten van Wellbutrin te beoordelen, maar wat ik wel al merk is dat ik veel beter mijn gr[lees meer...]enzen kan aangeven. RSD/vrees voor afwijzing is heel erg aanwezig bij mij, maar ik heb deze week al meermaals mijn grenzen aangegeven en moeilijke gesprekken aangegaan die ik normaal gezien niet aandurf. Over een (traumatisch) onderwerp waar ik anders wel emotioneel van zou worden. Het lukt me voor het eerst het van een afstand te zien,en me niet zo hard aan te trekken hoe de andere persoon zou reageren. De Elvanse maakte me behoorlijk emotioneel, wellicht ook door de lichamelijke pijn die ik erdoor ervaarde. Dus dit is nu wel een heel welkom gevoel. Benieuwd wat het nog brengt. Normaal gezien slaap ik best vroeg, omdat ik belang hecht aan 8u slaap, met Elvanse lukte dat niet gewe´die. Met Wellbutrin is dat nog uitdagender. Ik mag me niet laten afleiden door mijn telefoon, of een boek, want anders slaap ik om 2u nog niet.
3

Elvanse

28-11-2023 | Vrouw | 35
lisdexamfetamine
ADHD
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Pas onlangs - op 35 jarige leeftijd - een diagnose gekregen. Het is heel druk in mijn hoofd, ik ben heel kritisch op mezelf, perfectionistisch en pas tevreden als ik productief ben. Het is heel moeilijk om me te ontspannen, omdat rusten als tijdverspilling aanvoelt. Elvanse voorgeschreven gekregen, omdat rilatine te veel op het gemoed zou werken. Begonnen met 20mg, een wee[lees meer...]k later naar 40mg en zit nu al enkele weken op 60mg. Vorige week 2 dagen 30mg geslikt, omdat ik me behoorlijk emotioneel begon te voelen. Ook heb ik artrose in beide knieën die aanzienlijk erger werd (bijna niet te houden zelfs), gelijklopend met de verhoging Elvanse. Zag nu in de reviews dat nog mensen er last van hebben. Anders had ik het zelf niet gelinkt. Ik voel ook alsof ik niet kan stoppen. Ik zet me gemakkelijker aan dingen, maar ga voorbij mijn grenzen. Mijn focus leek ook beter bij 30mg.

Ziekten met de meeste ervaringen

Anticonceptie / zwangerschapspreventie (3043)
Angst & paniekstoornis (2637)
Depressie (2516)
Hoge bloeddruk (1840)
Blaasontsteking (1323)
ADHD (1261)
Acne/puistjes (1158)
Hoog cholesterol (1136)
Slapeloosheid (1119)
Diabetes type 2 (1114)
Migraine (1027)
Zenuwpijn (946)
Stoppen met roken (892)
ADD (882)
Angststoornis (787)
COVID-19 (777)
Astma (726)
Trage schildklier (690)
Epilepsie (681)
Allergie (660)
Depressiviteit (617)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.