Medicatieveiligheid voor jou

Medicatieveiligheid voor jou

medicijnen

Ervaringen met Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

63
meningen

Gynefix (koperhoudend spi...

koperhoudend spiraal

geef je mening

ALGEHELE TEVREDENHEID

Algehele tevredenheid

EFFECTIVITEIT

Effectiviteit
geen effectzeer effectief

BIJWERKINGEN

Hoeveelheid bijwerkingen
geenzeer veel

FILTER MENINGEN OP ZIEKTE

Lees meer over dit medicijn

Anticonceptie-pil heeft effect op emotie, maar hoe?

Wat is het effect van de anticonceptiepil op je lijf, brein en leven? "Je kan bijvoorbeeld moeilijker omgaan met stress", zegt biopsycholoog Estrella Montoya, die onderzoek doet naar de effecten van hormonen op de hersenen. In Stax&Toine vertelt ze over wat er wél en wat er nog niet bekend is over de bijwerkingen van de pil.

"De pil bevat twee hormonen, die ook in je lichaam voorkomen. Maar door elke dag een pil te nemen, zorg je ervoor dat die hormonen minder gaan schommelen. En dat kan er voor zorgen dat je andere effecten op de hersenen krijgt dan wanneer het schommelt".

Estrella Montoya, biopsycholoog (23-01-2020)

5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

28-11-2023 | Vrouw | 36
koperhoudend spiraal
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik ben enorm tevreden met dit spiraaltje. Ik heb hem nu bijna 2 jaar en heb geen last gehad van bijwerkingen, ik voel hem niet, mijn cyclus is gewoon zoals 'ie was: regelmatig, geen verschil in hoeveelheid bloedverlies of pijn. Ik merk niet dat ik hem heb en mijn lichaam reageerde er direct heel goed op (in tegenstelling tot andere anticonceptiemiddelen). Ik kan hem iedere[lees meer...]en aanraden, het is zo'n verademing en voelt heel natuurlijk. Ik was jaren op zoek naar een goed anticonceptiemiddel zonder hormonen. Jarenlang de pil gebruikt, daardoor last van depressies gehad, dus na de zwangerschap op zoek naar een alternatief. Even de Mirena gehad, maar dat stak tegen m'n eierstokken, gaf enorme continue bloedingen en ik had na 2 maanden toch weer last van die hormonen. Ook het plaatsen was een enorme klap, m'n baarmoeder probeerde het eruit te werken, ik viel steeds flauw als ik probeerde op te staan na het zetten. Huisarts raadde de Gynefix af, omdat er weinig over bekend is en raadde een koperspiraaltje aan. Die dingen zijn ook heel groot en ik verwachtte dezelfde klachten qua bloedingen en pijn. Ook het ziekenhuis (gespecialiseerd, Ikazia) vroeg uitgebreid naar mijn motivatie voor de Gynefix. Het zetten van de Gynefix was veel minder pijnlijk dan het zetten van de Mirena en ik heb geen bijwerkingen gehad na het zetten. Ik ben echt heel blij dat ik de Gynefix heb gevonden en ben er erg tevreden over. Ik kan hem iedereen aanraden.
2

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

15-11-2023 | Vrouw | 34
koperhoudend spiraal (300)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Wegens mijn diagnose Factor 5 Leiden (stollingsstoornis) en trombose verleden jaren geleden overgegaan op de gynefix spiraal. De eerste 5 jaar waren perfect. De menstruaties werden een heel klein beetje heviger maar niet storend. Nooit zwanger geworden of veel bijwerkingen gehad. Helaas moest hij na 5 jaar vervangen worden en toen begon alle ellende. De eerste kwam na een [lees meer...]paar dagen los en had ik ineens in mijn hand, veel pijn ook. Teruggegaan en NOG een keer een nieuwe laten plaatsen, deze kwam ook weer los na een klein jaar en had ik ook weer in mijn hand. Toen was ik er klaar mee, mijn lichaam wil het blijkbaar niet meer. Heel vervelend want het was de perfecte oplossing voor mij.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

24-07-2023 | Vrouw | 21
koperhoudend spiraal (200)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik wilde al langer een koperspiraaltje, omdat het geen hormonen bevat. Omdat mijn huisarts dit afraadde, ben ik toch begonnen aan de pil als anticonceptie. De pil heb ik 6 maanden geprobeerd, maar omwille van bijwerkingen (pijnlijke borsten, hoofdpijn,...), heb ik met mijn gynaecoloog besloten om een koperspiraal te proberen. Ik heb voor de gynefix gekozen omdat ik hier be[lees meer...]tere recensies van las en het idee dat hij vastzit leek me beter aangezien ik graag een menstruatie cup gebruik. Ik heb hem onder een korte algemene narcose laten plaatsen, de gynaecoloog raadde dit aan. Na het plaatsen heb ik weinig last gehad van krampen en ook weinig bloedverlies. Ik heb nu 4 keer mijn regels gehad met de spiraal, ik heb geen last van krampen of een pijnlijke menstruatie. Wel merk ik dat mijn maandstonden wat trager op gang komen. Ik begin 2/3 dagen ervoor al een heel klein beetje bloed te verliezen, waardoor mijn menstruatie iets langer duurt. Dit is het enige nadeel dat ik momenteel ervaar. Verder vind ik het ook heel fijn dat ik niet meer elke dag aan mijn anticonceptie moet denken. Ik ben dus zeker tevreden.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

19-10-2022 | Vrouw | 35
koperhoudend spiraal (330)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb vandaag mijn tweede gynefix laten plaatsen. Na vijf jaar was het tijd voor een vervanging. Ik had deze laten plaatsen omdat ik geen hormonale anticonceptie meer wou. De plaatsing is echt pijnlijk, zowel de eerste als tweede keer kreeg ik een vagale reactie. Ook het uithalen van de spiraal voel je echt. Het is telkens iets waar ik enorm tegenop kijk. Maar daarna zit [lees meer...]je vijf jaar goed. Mijn maandstonden zijn wel van 3 dagen naar 9-10 dagen gegaan, maar in vergelijking met de bijwerkingen die ik bij pil, minipil en nuvaring kreeg, is dit echt wel ok.
1

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

22-02-2022 | Vrouw | 21
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb de Gynefix gekozen omdat ik geen hormonen meer wilde, maar zelf wel last had van lange menstruaties. Ik ben ook pas 21 en heb nog geen kinderen gehad, dus deze leek een ideale uitkomst. Ik dacht, het inbrengen wordt zwaar, maar daarna 5 jaar nergens last van. Dat bleek anders; de plaatsing was een hel, en daarna heb ik 3 dagen niet kunnen lopen van de pijn. Vervolge[lees meer...]ns kwamen daar rare klachten als pijn met plassen bij. Pas na 6 dagen naar het ziekenhuis gegaan, want mij was verteld dat de pijn normaal was toen ik belde. Maar zo veel pijn is NIET normaal (lichte krampen zijn wel normaal). De Gynefix was volledig door mijn baarmoederwand heen geperforeerd en is zo bij mijn blaas beland. Ik loop nog steeds met de klachten en hij moet er nu onder narcose, via een kijkoperatie uit deze week. De Gynefix is voor sommigen misschien een top optie, maar wat ik je mee wil geven; als je veel pijn hebt, en het gevoel hebt dat er iets niet klopt, dring aan bij het ziekenhuis dat ze het checken. Ik wist wel van de kans op baarmoederperforatie maar ik achtte de kans heel klein doordat ik jong ben en nooit zwanger ben geweest. Maar als je voelt dat het fout zit, zit het fout. De Gynefix heeft nou eenmaal grotere kans op perforatie (al is die alsnog heel klein). De artsen die ik sprak waren overigens ook sceptisch over dat deze spiraal voor minder bloedverlies zou zorgen omdat dit bij veel vrouwen alsnog verergert
1

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

29-12-2021 | Vrouw | 48
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Zo'n 2,5 jaar geleden de gynefix laten plaatsen omdat ik helemaal klaar was met hormonen. De pil en nuvaring leverden me enorme stemmingswisselingen en depressieve gevoelens op én een hoge bloeddruk. Plaatsen was wel pijnlijk maar snel, dus wel te doen. De duur van mijn menstruatie ging van een dag of 4/5 naar 10 en later zelfs 14 dagen. Waarvan een paar dagen erg hevig. [lees meer...] Menstruatie pijn werd in de loop van de tijd ook steeds erger. Er waren maanden bij dat ik de hele periode tussentijds bloedverlies had. De ovulatie die ik daarvoor wel eens voelde werd nu ook erg pijnlijk. Intussen had ik ook een bartholin cyste die verwijderd moest worden (geen idee of dat iets met de spiraal te maken had hoor). Maar aangezien ik toch bij de gynaecoloog was en al die pijn en bloedverlies meer dan zat was heb ik de gynefix toch maar laten verwijderen. Intussen ben ik een paar maanden verder en helaas nog lang niet terug op het oude niveau van 4/5 dagen lichte tot gemiddelde menstruatie. Pijn is wel wat minder hevig (maar nog lang niet weg) maar ik ben nog steeds 12 tot 14 dagen ongesteld. Volgens de gynaecoloog was er geen andere oorzaak te zien voor de hevige menstruatie. Maar ondanks verwijderen spiraal is er dus nog niet heel veel veranderd...
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

15-11-2021 | Vrouw | 24
koperhoudend spiraal (200)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Lange zoektocht gehad naar geschikte anti conceptie. Op mijn 16e aan de pil gegaan i.v.m. heftige menstruaties (ondragelijk veel buikpijn, overgeven, maandelijks twee dagen ziek thuis). Op mijn 18e naar huisarts i.v.m. stemmingswisselingen,somberheid die ook na pubertijd aanbleven. Vanwege heftige eigen menstruatie en vaginisme werd (koper)spiraal niet geadviseerd. Toen t[lees meer...]wee jaar 4 andere pilsoorten uitgeprobeerd, maar werkte niet ik bleef heel hormoongevoelig. Uiteindelijk op mijn 21e Kyleena spiraal uitgeprobeerd. Hier bleef ik echter na zes maanden nog steeds onwijze krampen van houden. In overleg met gynaecoloog is deze toen verwijderd. Daarna weer verschillende middelen gebruikt van enkel condooms, tot de pil en de hormoonpleister. Allen niet helpend door hormoongevoeligheid en/of gebruiksgemak. Nu drie maanden geleden (net als kyleena onder een roesje vanwege vaginisme) gynefix laten plaatsen, door de aangepaste vorm zou ik klachten die ik bij Kyleena had minder snel moeten krijgen. Deze vorm van koperspiraal is tot nu toe perfect. Ik heb geen buikkrampen door de maand heen en de ongesteldheidskrampen lijken zowaar minder dan ik normaal van mezelf heb. Mijn cyclus is verder gewoon regelmatig en ik heb geen last meer van klachten veroorzaakt door hormonen. Ik ben er super tevreden over en ben zo blij dat er eindelijk iets is wat lijkt te werken.
1

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

24-03-2021 | Vrouw | 20
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Mijn eerste koperspiraal heeft mijn lichaam na een paar maanden afgestoten, daarom had de gynaecoloog mij de Gynefix aangeraden. Deze is voor mij onder narcose geplaatst (dit gebeurd normaal niet). tijdens het gebruik van de Gynefix heb ik klachten gehad van ernstige krampen en overal pijn. Na 2 jaar voelde ik de Gynefix zakken en heb ik een afspraak gemaakt voor een echo[lees meer...]. de enkele dagen voor de echo heb ik onwijs veel pijn gehad en kon op een gegeven moment niet eens meer lopen. Daarom heb ik een afspraak gemaakt bij de spoedeisende hulp en hier heeft de huisarts de gynefix er zo uit kunnen halen (zonder eendenbek). Tijdens de afspraak bij de gynaecoloog hebben ze niks kunnen vinden wat de oorzaak is van het uitstoten van de spiraal. Maar gelukkig ben ik tijdens dit proces niet zwanger geworden. Al bij al heb ik een traumatische ervaring gehad.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

01-02-2021 | Vrouw | 32
koperhoudend spiraal (375)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ondanks gynefix en 1e 3 maanden 3x echo controle.. ben ik in de 4e maand zwanger geworden! Ik heb toen nog een rontgenfoto gehad of de gynefix ergens in mijn buik nog aanwezig was. Dat was niet zo. Waarschijnlijk vlak na de laatste controle er ongemerkt uitgevallen.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

25-03-2020 | Vrouw | 26
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
After falling pregnant with the flexi-T 350 I opted for the gynefix. Insertion was a breeze. Go to a doctor who has had the specific training. I was given a cervix softening pill about 3 hours before, and then the cervix was numbed as well during the procedure. The actual insertion felt just like a needle prick -- not a big deal at all. I had some cramps after for a few da[lees meer...]ys, and am still having a bit of spotting here and there, but I am also breastfeeding and my cycle hasn't returned, so it could also be due to that. -------------------------------------------------------------------------------- Vertaling naar het Nederlands: Nadat ik zwanger was geraakt tijdens gebruik van de flexi-T 350, koos ik voor de gynefix. Inbrengen was een eitje. Je gaat naar een arts die de specifieke training heeft gehad. Ik kreeg ongeveer 3 uur vooraf aan de plaatsing een verzachtende pil voor de baarmoederhals, en bovendien werd de baarmoederhals verdoofd tijdens de procedure. De feitelijke inbrenging voelde net als een naaldprik - helemaal geen probleem. Ik had een paar dagen last van krampen en heb hier en daar nog steeds een beetje spotting / bloedverlies, maar ik geef ook borstvoeding en mijn cyclus is niet teruggekeerd, dus dat kan ook de oorzaak zijn.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

09-01-2020 | Vrouw | 31
koperhoudend spiraal (200)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb de Gynefix 200 5 jaar gehad en ben er zeer tevreden over. Ik heb hem eind 2014 laten plaatsen bij de gynaecoloog in haar thuispraktijk. Dat was effe onaangenaam, maar dat lag vooral aan de eendenbek; van de plaatsing zelf heb ik weinig tot niets gevoeld. De dag zelf en de dag erna heb ik wel wat last gehad van buikpijn, maar dat viel op te lossen met Dafalgan. Na de[lees meer...] plaatsing heb ik zo’n 2 maand licht bloedverlies gehad (tussen mijn menstruaties door), maar dat is overgegaan. Volgens de gynae was dat een normale bijwerking. In de jaren erna had ik ook telkens wat spotting rond het moment van mijn ovulatie, maar dat was zo weinig dat een inlegkruisje zelfs niet nodig was. Verder waren er geen bijwerkingen: mijn menstruaties waren niet heviger of langer en ik had geen last van depressieve buien (wat ik wel had bij de pil en de nuvaring). Als ik 1 echt nadeel moet noemen, dan is het dat de verwijdering (en plaatsing van een nieuw koperspiraal) moest gebeuren in het ziekenhuis onder (een korte) algemene narcose. Ik weet niet of dat strikt noodzakelijk was, maar dat was nu eenmaal de instructie van de gynaecoloog. Het grote voordeel is dat je 5 jaar lang gerust bent en gespaard blijft van de vervelende bijwerkingen van hormonale anticonceptie, als je iemand bent die daar -net als ik- last van heeft. Ik ben alvast van plan om de rest van mijn vruchtbare leven bij koperspiralen te blijven, bij voorkeur de Gynefix.
3

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

23-11-2019 | Vrouw | 33
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Plaatsten was zeer pijnlijk zelfs na 3 zwangerschappen en waarvan 2 gezonde kindjes. Leek op weeen. Slechte voorlichting arts en onnodig moeten wrikken met een soort van breinaald omdat het niet makkelijk geplaatst kon worden in mijn baarmoeder. Kortom een hel. Daarna 3 maanden ongesteld met soms wat dagen ertussen. Nu net over en ben ik na 1 maand normale cyclus de dag na[lees meer...] mijn menstruatie aan het douchen valt hij eruit.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

12-07-2019 | Vrouw | 29
koperhoudend spiraal (300)
Niet in de lijst
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Bij het plaatsen van de Gynefix was het even pijnlijk, nog een aantal dagen last gehad van bloedverlies. De eerste menstruaties waren wat heviger, maar naarmate de tijd vorderde nam dit af. Eigenlijk niet veel last gehad in de paar jaar dat ik de spiraal heb gehad. Al werden mijn klachten na 3 jaar gynefix spiraal wel weer heviger: mate van bloedverlies, buikkrampen en hoo[lees meer...]fdpijn.
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

28-06-2019 | Vrouw | 20
koperhoudend spiraal (330)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Nadat twee keer een mirena spiraaltje was uitgezakt werd mij aangeraden de Gynefix te proberen. Plaatsing was een beetje oncomfortabel, maar niet heel pijnlijk. Helaas liet de Gynefix na de eerst menstruatie wel los en had ik dus dubbel pech. Bij de tweede keer plaatsen slaagde de gynaecoloog er pas de derde keer in de Gynefix goed in mijn baarmoeder te prikken. De twee[lees meer...] pogingen hiervoor werd het knoopje wel goed in mijn baarmoeder geprikt, echter bleef deze niet zitten wanneer de instrumenten weer werden teruggetrokken. Doordat er tussendoor steeds voor een nieuwe Gynefix gebeld moest worden werd het op het einde wel een beetje pijnlijk. Gelukkig pakte hij bij de derde poging wel en bleek hij op controle goed te zitten! Het was dus wel wat gedoe om de Gynefix goed op z’n plek te krijgen, al ben ik wel een uitzondering. Ik voel hem niet zitten, ben hormoonvrij en hoef nergens aan te denken. Ideaal! Dit was het doorzetten allemaal waard. Mijn advies is om de Gynefix zeker te proberen als je een low-maintenance niet hormonale vorm van anticonceptie wil gebruiken. Zelfs wanneer het de eerste keer niet lukt zou ik het toch nog een keer proberen. Ik kan dit type spiraaltje zeker aanraden!
4

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

19-05-2019 | Vrouw | 28
koperhoudend spiraal (300)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Sinds de Gynefix (2.5 jaar geleden geplaatsd) heb ik een zéér hevige menstruatie elke maand. Veel bloedverlies en veel krampen. Ik meld mij elke maand 1-2 dagen ziek. Verder lukt het mij sinds de plaatsing niet meer om vochtig te worden tijdens de seks. In het begin voelde mijn man de spiraal zitten (hij is groot geschapen) maar dat is later aangepast door de gynacoloog. H[lees meer...]et laten zetten is zeer pijnlijk, hou daar ook rekening mee. Echter is de Gynefix het voor mij wel waard, omdat ik niet tegen hormoonhoudende pillen kan en de condooms op een gegeven moment ook zat was. Maar denk er dus goed over na voordat je hier aan begint. De bijwerkingen zijn niet onoverkomelijk, maar wel erg vervelend.
5

Gynefix (koperhoudend spiraaltje)

25-03-2019 | Vrouw | 23
koperhoudend spiraal (330)
Anticonceptie / zwangerschapspreventie
Effectiviteit
Hoeveelheid bijwerkingen
Ik heb mijn Gynefix 5 jaar geleden laten plaatsten en over twee maanden zal ik hem laten vervangen door een nieuwe. Ik koos voor een koperspiraal omdat ik geen fan ben van hormonen. Ik heb ook nooit de pil genomen. De plaatsing was zeer pijnlijk, maar de pijn duurde slechts 5 seconden en daarna ben je 5 jaar gerust. Mijn menstruaties zijn iets heviger geworden dan voordie[lees meer...]n. Eerst menstrueerde ik slechts 3 dagen lang terwijl dat er nu gemiddeld 6 dagen zijn. Maar al bij al valt dat dus nog heel goed mee. Mijn partner voelt de gynefix soms tijdens de seks in bepaalde posities, maar meestal niet. Ik ben zeer tevreden van deze hormoonvrije methode voor anticonceptie. Ik heb geen enkele bijwerkingen ondervonden. Het is een zeer aangename spiraal. Het is natuurlijk wel een nadeel dat je nog steeds je menstruaties hebt, in tegenstelling tot een hormonenspiraal, maar dit neem ik er graag bij aangezien die hormonen dan weer verscheidene andere bijwerkingen hebben.

Medicijnen met de meeste ervaringen

Mirena (2334) - Anticonceptie - overig
Citalopram (1392) - Depressie - antidepressiva SSRI
Paroxetine (1217) - Depressie - antidepressiva SSRI
Simvastatine (1213) - Cholesterol
Champix (1159) - Verslavingsziekten
Sertraline (1151) - Depressie - antidepressiva SSRI
Venlafaxine (957) - Depressie - antidepressiva overig
Tramadol (915) - Pijn - morfine-achtigen
Thyrax Duotab (875) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)
Omeprazol (824) - Maagzuur - protonpompremmers
Metoprolol (778) - Bloeddruk - betablokkers
Lyrica (770) - Epilepsie
Mirtazapine (670) - Depressie - antidepressiva overig
Efexor (658) - Depressie - antidepressiva overig
Amitriptyline (650) - Depressie - antidepressiva TCA
Furabid (647) - Antibiotica - urineweginfectie
Seroquel (631) - Psychose / schizofrenie - antipsychotica
Ethinylestradiol / Levonorgestrel (626) - Anticonceptie - eenfase
Amoxicilline (600) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Wellbutrin XR (592) - Verslavingsziekten
Metformine (589) - Diabetes (suikerziekte) - orale middelen
Implanon (hormoonimplantaat) (545) - Anticonceptie - overig
Lexapro (507) - Depressie - antidepressiva SSRI
Escitalopram (506) - Depressie - antidepressiva SSRI
Concerta (484) - ADHD - psychostimulantia
Roaccutane (472) - Acne
Amoxicilline / Clavulaanzuur (465) - Antibiotica - penicillines breedspectrum
Amlodipine (435) - Bloeddruk - calciumantagonisten
Dexamfetamine (430) - ADHD - psychostimulantia
Euthyrox (425) - Schildklier - hypothyroidie (traagwerkend)

disclaimer  De reviews op deze pagina zijn door de gebruikers gegenereerd en vervolgens gelezen en aangepast alvorens goedkeuring, om zo te voldoen aan onze standaarden wat betreft een review voor een medicijn. Voor het delen van ervaringen is geen medische kennis noodzakelijk. Op deze manier geven de reviews alleen een beeld van de ervaring van de schrijvers en niet die van de eigenaar van deze website. Denk er aan dat de ervaringen kunnen verschillen van persoon tot persoon en dat u voor medisch advies altijd contact op moet nemen met uw arts of apotheker.